Gemeente Amsterdam


Amsterdam gaat criminele jeugd hard aanpakken

Amsterdam treft samenhangende maatregelen om de jeugdcriminaliteit terug te dringen. Voor de harde kern jonge criminelen is voor de komende jaren een dadergerichte aanpak ontwikkeld. Personen uit deze doelgroep zullen gericht worden opgespoord en vervolgd door politie en justitie. De harde kern jeugd bestaat uit jongeren die in de afgelopen periode drie keer of vaker een zwaar misdrijf hebben gepleegd en uit jongeren die verdacht worden van twee zware misdrijven en ook drie of meer antecedenten hebben. Deze groep in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar bestaat uit zo'n 1500 jongeren van wie er momenteel ruim 1000 bij politie en justitie bekend zijn. Zij veroorzaken veel problemen in Amsterdam. De politie heeft een speciaal team van de centrale recherche opgericht om ter ondersteuning van de recherche in Amsterdam-West deze groep aan te pakken. Dit team begint zijn werkzaamheden in Amsterdam-West, waar onder regie van de officier van justitie en Justitie in de Buurt de dadergerichte aanpak is ontwikkeld, maar zal zich de komende jaren op de hele stad richten. Bij deze aanpak is voor een aantal gevallen een belangrijke rol weggelegd voor Justitie in de Buurt die in elk stadsdeel in Amsterdam-West de regie voert over het zogenaamde casusoverleg. Daar worden met alle betrokken partners voor de harde kern criminelen scenario's ontwikkeld. Deze scenario's beogen harde kern criminelen door opsluiting of enige vorm van resocialisatie van het criminele pad af te houden.
Burgemeester Cohen riep vorig jaar alle partijen rond tafel die een rol spelen bij de aanpak van de jeugdcriminaliteit, in het bijzonder de harde kern jeugd. Geconstateerd werd dat er al het nodige gebeurt om jeugdcriminaliteit te bestrijden, maar dat door de ernst van de situatie een aanpak nodig was waarbij de activiteiten van bestuur, politie, justitie, reclassering, rechtbank, jeugdpsychiatrie en de Raad voor de kinderbescherming in een heldere ketenaanpak op elkaar moeten worden afgestemd. Binnen deze aanpak staat de dader centraal. Een taakgroep die bestaat uit bovengenoemde partijen stelde een actieplan op, waarmee het college van B&W gisteren (dinsdag 3 september) heeft ingestemd. In het Programakkoord van Amsterdam is 10 miljoen euro uitgetrokken voor extra maatregelen om de harde kern jeugdcriminelen aan te pakken.
Willen we bereiken dat de aangekondigde maatregelen voor de harde kern een succes worden, dan moeten we zorgen dat deze groep niet ondertussen groter wordt. Daarom is er onder verantwoordelijkheid van wethouder Oudkerk, naast repressie, een pakket van maatregelen genomen om te voorkomen dat jongeren het criminele pad opgaan. Deze aanpak richt zich op risicojongeren (jongeren die nog geen strafbare feiten hebben gepleegd), op zogenaamde first offenders (jongeren die spijbelen, kleine vergrijpen plegen, etc.) en op licht criminelen. Met name deze laatste groep loopt het risico snel door te gaan naar de echte harde kern. Initiatieven als het JOT (Jongeren Opvang Team), Nieuwe Perspectieven, Beware Watch Out en De Uitdaging dragen er toe bij dat er een dichte schuif komt om doorgroei van licht criminele jeugd naar de harde kern te voorkomen. Bovendien worden er onder leiding van de stadsdelen met politie en justitie jeugdveiligheidsplannen opgesteld, onder het motto: 'Alleen het resultaat telt'. Concreet betekent dit dat geld voor de plannen afhankelijk is van de geboekte resultaten.
Het actieplan harde kern waarmee het college van B&W gisteren instemde bestaat naast de lijn van preventie en repressie uit drie andere hoofdlijnen. Op het terrein van reclasseren en resocialiseren zal, naast bestaande initiatieven als Den Engh en Glenn Mills, een pilot in Amsterdam-West worden gestart. In eerste instantie zullen jaarlijks 50 en later 100 jongeren een intensieve trajectbegeleiding krijgen. Ook worden financiële middelen beschikbaar gesteld om te komen tot maatwerk voor resocialisatie, specifiek bedoeld voor niet te plaatsen harde kern jongeren afkomstig uit Amsterdam-West. Een substantieel deel (ca. 25%) van de harde kern jeugd lijdt aan een psychische stoornis. Het Jeugdforensisch Platform Amsterdam is gevraagd een zorgprogramma voor psychiatrische harde kern jongeren op te stellen. Snelle interventie van hulpverlening bij de aanhouding van harde kern jongeren is noodzakelijk. Dit onderdeel is de vierde lijn in het actieprogramma. Tenslotte bestaat de vijfde lijn in het actieprogramma uit het verbeteren van de informatiepositie. Informatie over de individuele harde kern jongere moet snel en eenduidig bij de betrokken partijen beschikbaar zijn. Een operationeel cliëntvolgsysteem is hiervoor noodzakelijk.
De gemeenteraad zal het actieplan binnenkort bespreken.

Amsterdam, 4 september 2002 Mirjam Otten ^


-

© gemeente Amsterdam - 4-09-2002