Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DNW. 2002/1745
datum
04-09-2002

onderwerp
Bouw 20 meter hoge muur in de duinen
TRC 2002/6997

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de door het lid Van Velsen (SP) gestelde vragen over de bouw van een 20 meter hoge muur in de duinen.

datum
04-09-2002

kenmerk
DNW. 2002/1745

bijlage

1
Bij besluit van 26 juni 2002 is op grond van artikel 12 van de Natuurbeschermingswet aan de Dienst Gebouwen, Werken & Terreinen (DGW&T) van het ministerie van Defensie vergunning verleend voor de bouw van een geluidswand van 130 meter lang en 20 meter hoog, waarvan slechts een zeer beperkt deel (circa 20 meter) van de geluidswand is gelegen in het Staatsnatuurmonument.

2
Ja.
Het afwegingskader van de Natuurbeschermingswet richt zich primair op de bescherming van de wezenlijke kenmerken zoals die in het besluit tot aanwijzing van een natuurmonument zijn genoemd. In het Beschermd Natuurmonument Duinen van Den Helder en Callantsoog moeten hieronder niet alleen de geomorfologische, biologische en hydrologische kenmerken en processen en het natuurschoon, maar ook de met deze waarden samenhangende cultuurhistorische hoedanigheid, alsmede de voor de fauna noodzakelijke rust worden begrepen. In het kader van deze vergunning betrof het de afweging van het voordeel van geringere geluidshinder voor het omringende duingebied tegen beperkte aantasting van waarden van natuurschoon.

Het duingebied valt niet onder de EU-Vogelrichtlijn.

Het betrokken duingebied is aangemeld in het kader van de EU-Habitatrichtlijn. De definitieve begrenzing van het te beschermen gebied vindt plaats in de aanwijzingsfase nadat Brussel de lijst met gebieden van communautair belang heeft vastgesteld. Op grond van 'gemeenschapstrouw' is een lidstaat in deze voorfase gehouden onomkeerbare ontwikkelingen, die realisering van het met de aanwijzing beoogde doel belemmeren, te voorkomen. Dit gegeven is expliciet betrokken bij de besluitvorming inzake de gevraagde vergunning ex artikel 12 van de Natuurbeschermingswet.

De Duinen van Den Helder en Callantsoog zijn kerngebied van de Ecologische Hoofdstructuur. In het Structuurschema Groene Ruimte is vastgelegd dat het ruimtelijk beleid voor de Ecologische Hoofdstructuur is gericht op het behoud, herstel en de ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden. Ingrepen in en in de onmiddellijke nabijheid van kerngebieden van de Ecologische Hoofdstructuur zijn niet toegestaan als deze de wezenlijke kenmerken en waarden aantasten. Alleen bij een zwaarwegend maatschappelijk belang kan hiervan worden afgeweken. De aanwezigheid van dit belang wordt op basis van voorafgaand onderzoek vastgesteld. Hierbij wordt tevens nagegaan of aan dit belang niet redelijkerwijs elders of op een andere wijze tegemoet kan worden gekomen.
Al bij de opstelling van het eerste Structuurschema Militaire Terreinen is onderzocht of er voor dit schietkamp, dat al sinds 1956 in gebruik is, alternatieve locaties beschikbaar waren. Gebleken is dat dit niet het geval was. Recent is deze vraag weer gesteld in het kader van de opstelling van het tweede Structuurschema Militaire Terreinen. Na onderzoek van het ministerie van Defensie, waarbij ook mijn departement was betrokken, is opnieuw geconcludeerd dat er geen reële alternatieven zijn.

3 en 4
Op basis van de beschikbare informatie is een afweging gemaakt (zie antwoord op vraag 2) waarmee voldoende recht is gedaan aan het beginsel van 'gemeenschapstrouw'.

5
Uit informatie die het ministerie van Defensie heeft verstrekt bij de aanvraag om een vergunning ex artikel 12 van de Natuurbeschermingswet en uit latere aanvulling hierop, blijkt dat het ministerie van Defensie intensief heeft gezocht naar uitvoerbare en effectieve alternatieven, maar dat deze niet voorhanden zijn. Ik heb geen reden om aan te nemen dat dit onderzoek onjuist zou zijn en heb daarom de gegevens uit dit onderzoek gebruikt.

6
Neen. Een opgespoten duin is geen bruikbaar alternatief. Blijkens de door het ministerie van Defensie aangeleverde informatie is deze optie serieus onderzocht. Om het noodzakelijke milieueffect te bereiken moet het kunstmatige duin aan de bovenzijde met een harde rand of muur worden afgewerkt en aan de geluidskant als een rechte wand worden uitgevoerd. Met de eerste voorwaarde wordt het voordeel op het punt van natuurschoon van een kunstmatig duin weer tenietgedaan. De tweede voorwaarde van een loodrechte duinwand is technisch niet uitvoerbaar.

7
Zie antwoorden op vragen 1, 2, en 3.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de bouw van een 20 meter hoge muur in de duinen.(Ingezonden 14 augustus 2002)

1
Is het waar dat u een vergunning heeft verstrekt voor de bouw van een geluidswand van 130 meter lang en 20 meter hoog plus bijhorende gebouwen in het staatsnatuurmonument 'Duinen tussen Den Helder en Callantsoog'? 1

2
Heeft het feit dat het gebied onder de Natuurbeschermingswet, de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn valt en onderdeel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur meegespeeld in de toekenning van de vergunning? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?

3
Is het waar dat er voorafgaand aan het verstrekken van de vergunning geen onderzoek is gehouden om tot een 'passende beoordeling', zoals voorgeschreven in Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van Europese gemeenschappen van 21 mei 1992, artikel 6 lid 3 te komen? Zo ja, waarom is een dergelijk onderzoek niet uitgevoerd?

4
Is het waar dat u van mening bent dat de bouw van een 20 meter hoge muur in het gebied zelf, geen significant gevolg zal hebben voor het beschermde gebied? 2 Kunt u aangeven waarop u deze aanname baseert? Bent u bereid alsnog over te gaan tot een passende beoordeling in het kader van artikel 6, derde lid van de Habitatrichtlijn (92/43 EEG van de Raad van Europese gemeenschappen van 21 mei 1992)? Zo nee, waarom niet?

5
Is het juist dat u geen onderzoek uit heeft laten voeren naar alternatieven voor een geluidswand? Zo ja, waarom niet?

6
Deelt u de mening dat een opgespoten duin makkelijker in het gebied in te passen is en dus een goed alternatief zou kunnen vormen? Zo nee, waarom niet?

7
Deelt u de mening dat de aanwezigheid van het
Luchtdoelartillerie-schietkamp Botgat in het betreffende gebied strijdig is met artikel 6, lid 2 van Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van Europese gemeenschappen van 21 mei 1992? 3 Zo nee, waarom niet?

1 Metro, 9 augustus jl.
2 Brief namens de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aan de DGW&T van GS van Noord-Holland, 26 juni 2002; kenmerk DNW/02-1289.
3 Artikel 6, lid 2 stelt dat de lidstaten passende maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten in de speciale beschermingszones niet verslechtert en er geen storende factoren optreden voor de soorten waarvoorde zones zijn aangewezen voor zover die factoren, gelet op de doelstellingen van deze richtlijn, een significant effect zouden kunnen hebben.

up Reageren
Homepage

---