Federatie van Ouderverenigingen

Onderwijsconsulenten

4 september 2002

Onderwijsconsulenten

In de praktijk blijkt de plaatsing van leerlingen met een handicap op speciale en reguliere scholen in een aantal gevallen tot problemen te leiden. Er zijn leerlingen die op wachtlijsten staan en soms zitten leerlingen thuis. De Tweede Kamer heeft verzocht onderwijsconsulenten aan te stellen ten behoeve van (de plaatsing van) gehandicapte leerlingen in het (voortgezet) speciaal en in het reguliere onderwijs. Deze onderwijsconsulenten zouden onder verantwoordelijkheid van de zogenaamde Advies Commissie Toelating en Begeleiding (ACTB) moeten gaan werken.

Als gevolg van het controversieel verklaren van het wetsvoorstel leerlinggebonden financiering door de Eerste Kamer is de invoering van LGF en daarmee ook instelling van de ACTB in ieder geval uitgesteld. Het Kabinet heeft de Eerste Kamer geschreven dat het ervan uitgaat dat de controversieel-verklaring leidt tot uitstel van de invoering van het wetsvoorstel, niet tot afstel. De regering zal alles doen wat nodig is voor een goede invoering van het wetsvoorstel op een later tijdstip. Het schooljaar 2002-2003 zal worden benut om praktijkervaring op te doen met een onderwijsconsulenten-netwerk waar ouders en scholen een beroep op kunnen doen als problemen optreden bij plaatsing van leerlingen met een handicap in reguliere of speciale scholen. Ook zal het komend schooljaar worden benut om een beter inzicht te krijgen in de aard en oplossingsmogelijkheden van de plaatsingsproblematiek.
De onderwijsconsulenten komen pas in beeld als de begeleiding vanuit het REC in oprichting onvoldoende resultaten oplevert en de plaatsing van een leerling met een handicap in een impasse is geraakt.