Persmededeling 03/09/02N

Halfjaarlijkse resultaten 2002


* Lagere verkoop in België ruimschoots gecompenseerd door de verdere ontwikkeling in Europa: belangrijke nieuwe groeiperspectieven in Italië en Spanje


* Globale stijging elektriciteitsverkoop met 16,5% in volume en met 12,5% in omzet


* Lichte toename van het netto lopend resultaat met 0,6%

* Gedeeltelijke verkoop van de netactiviteiten doet het netto resultaat stijgen

Brussel, 3 september 2002 ·

A. BELANGRIJKSTE GEBEURTENISSEN


1. Daling van de verkoop in België, forse toename in Europa

Electrabel behaalde in het eerste semester van 2002 een elektriciteitsverkoop die in de lijn ligt van haar doelstelling om in de periode 2000-2004 het volume van 1999 te verdubbelen.

Tijdens het eerste semester van 2002 bedroeg de elektriciteitsverkoop (zonder trading) 59 246 miljoen kWh, wat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een stijging betekent met 16,5%.

Op de Belgische markt bedroeg de verkoop 35 576 miljoen kWh wat een daling is met 3,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is te wijten aan een daling van het marktaandeel ten gevolge van de toenemende concurrentie. De verkoop bereikte nagenoeg het niveau van het eerste semester van 2001, rekening houdend met een geleidelijke verbetering van de conjunctuur sinds het begin van het jaar, ondanks grote verschillen tussen de diverse bedrijfssectoren.

De verkoop aan de distributie-intercommunales daalde met 18,9% tot 18 135 miljoen kWh omdat door de verdere vrijmaking van de elektriciteitsmarkt nieuwe klantensegmenten die voordien beleverd werden door de intercommunales voortaan rechtstreeks hun leverancier kiezen. Dit verklaart ook de stijging, in vergelijking met het eerste semester van vorig jaar, van de verkoop aan de klanten op de vrije markt met 19,6% tot 17 441 miljoen kWh.

De verkoop buiten België (zonder trading) bedroeg 23 670 miljoen kWh wat een toename is van meer dan 70%. Dit aandeel vertegenwoordigt nu 40% van het totale verkoopsvolume tegenover 27% in het eerste semester vorig jaar. Electrabel verhoogde haar marktaandeel in alle landen waar ze vandaag actief is.

De aardgasverkoop daalde met 4,2% hoofdzakelijk door de daling van de verkoop aan de gemengde intercommunales in België (-6,4%) toe te schrijven aan mildere temperaturen.


2. Belangrijkste ontwikkelingen in Europa


Electrabel blijft haar Europese marktpositie versterken. De onderneming wil marktleider blijven in de Benelux. Verder bouwt Electrabel een significante positie uit in Frankrijk en verstevigt ze haar positie als belangrijke privé-speler op de Franse elektriciteitsmarkt. Daarnaast versterkt ze haar aanwezigheid in Italië en Spanje, die belangrijke groeimarkten vormen in Europa.

Op 16 mei 2002 sloot Electrabel een akkoord met Acea voor een strategische samenwerking in Italië op het vlak van elektriciteitsproductie en commerciële activiteiten, evenals voor energiecoördinatie en trading. Eveneens in Italië gaat Electrabel van start met de bouw van de eerste STEG (stoom en gas)-centrale van 400 MW door Voghera Energia Srl. waarin tevens de distributieonderneming ASM Voghera deelneemt voor 20%. Ook bestudeert Electrabel er een tiental 400 MW STEG "greenfield"-projecten; voor verschillende ervan is de vergunningsprocedure ingezet.

In Spanje versterkt Electrabel haar positie door de overname van twee projecten van het Amerikaanse Entergy voor de bouw van STEG-centrales. Het eerste, dat in vergevorderde ontwikkeling is, bestaat uit een 800 MW-centrale in Castelnou (Aragon), waarvan de bouw van start zal gaan begin 2003 (met voorziene in dienstname in het tweede semester van 2005). Het tweede project gelegen in Morata de Tajuña (30 km ten zuiden van Madrid) heeft betrekking op een site waar potentieel tegen half 2006 een centrale van 1200 MW kan gebouwd worden.

In Duitsland, Polen en Hongarije bouwt de onderneming haar positie uit op basis van haar huidige activiteiten. Naast de levering aan haar vestigingen in België, Nederland en Italië sloot Philips nu ook een leveringscontract met Electrabel voor 22 vestigingen in Duitsland. In Polen tekende Huta Szk?a Jaros?aw, een glasproducent van Owens-Illinois Polska S.A. een belangrijk contract met Electrabel.


3. Elektriciteitsmarkt in België


1. Opening van de elektriciteitsmarkt


Sinds 1 januari 2002 zijn in Vlaanderen alle eindverbruikers van meer dan
1 GWh per jaar en per leveringspunt - dit betekent zo'n 2000 klanten - vrij om hun elektriciteitsleverancier te kiezen. Met deze nieuwe stap in de liberalisering van de elektriciteitsmarkt neemt de openingsgraad van de markt in België toe van 42 % naar 52 %. In dit segment verloor Electrabel zo'n tien procent van de klanten, maar ze slaagde er tevens in om vier procent nieuwe klanten aan te trekken. Op de Vlaamse energiemarkt zijn meer dan tien concurrenten actief.

Uiterlijk op 31 december 2002 zullen de eindafnemers in Wallonië en Brussel met een verbruik van meer dan 10 GWh/jaar vrij hun elektriciteitsleverancier kunnen kiezen.

Op 1 januari 2003 zullen de eindafnemers met een aansluitvermogen op het distributienet van 56 kVA en meer, vrije klanten zijn op de Vlaamse elektriciteitsmarkt. Electrabel heeft doelgerichte acties ondernomen, ondersteund door een grote mediacampagne, ten aanzien van dit marktsegment van ongeveer 25 000 ondernemingen.

Vanaf 1 juli 2003 zullen alle afnemers in Vlaanderen vrij zijn om zowel hun elektriciteitsleverancier als hun aardgasleverancier te kiezen. Dit brengt de openingsgraad van de elektriciteitsmarkt in België op 80%.


2. Niet in aanmerking komende klanten


Het Controlecomité voor de Elektriciteit en het Gas keurde voor het jaar 2002 een nieuw tariefverminderingsprogramma goed voor de elektriciteitssector ten belope van 203,3 miljoen ¤. Dit programma ging van start op 1 januari 2002 met een tariefvermindering van 124 miljoen ¤. Op 1 juli 2002 volgde een bijkomende vermindering van 79,3 miljoen ¤ op jaarbasis.


3. Transportnetbeheerder

Op 31 mei 2002 heeft Publi-T, die de Belgische gemeenten verenigt, 30% van de aandelen verworven van Elia System Operator. De statuten van de toekomstige transportnetbeheerder (TNB) werden goedgekeurd door de CREG (Commissie voor Regulering van de Elektriciteit en het Gas) en de nieuwe Raad van bestuur, die operationeel wordt bij de aanduiding van de TNB, werd benoemd. Er is aan alle wettelijke voorwaarden voldaan en Electrabel hoopt dat de Belgische federale regering Elia System Operator eindelijk officieel als transportnetbeheerder aanduidt.


4. Distributieactiviteiten


De verschillende Gewesten hebben de respectieve wettelijke kaders verder uitgewerkt voor de organisatie van de distributieactiviteit. Dit houdt onder meer in dat er een strikte scheiding komt tussen enerzijds de 'verkoopactiviteiten' en anderzijds de 'netactiviteiten'. De verkoopactiviteiten naar de vrije klanten worden ondergebracht in de onderneming Electrabel Customer Solutions N.V., waarin de gemeenten een minderheidsparticipatie verwerven. De distributienetactiviteiten worden door de huidige intercommunales waargenomen. De gemeenten nemen op termijn een meerderheidsparticipatie van 60 à 70% in de distributienetbeheerder en Electrabel vermindert haar aandeel tot het saldo. De distributienetbeheerders zijn eigenaar van de netten en beheersmatig en juridisch onafhankelijk van producenten en houders van leveringsvergunningen. Electrabel past haar organisatie aan om via de exploitatieovereenkomsten die worden afgesloten met de netbeheerders, de dagelijkse uitbating te verzekeren van de distributienetten.

De nieuwe organisatiestructuur die voortvloeit uit de liberalisering van de elektriciteitsmarkt wordt voor elke intercommunale afzonderlijk, na goedkeuring door haar algemene vergadering en naargelang van haar omzet, aangemeld bij de Raad voor de Mededinging in België of bij de Europese Commissie. De eerste dossiers werden zopas goedgekeurd door de Raad voor de Mededinging, voor de andere dossiers zou dit geleidelijk aan eveneens het geval moeten zijn.

Op 24 juni 2002 werd een onafhankelijk meterbedrijf opgericht dat instaat voor het beheer van de meetgegevens van het verbruik van de klanten. Deze coöperatieve vennootschap is een 100% filiaal van alle distributienetbeheerders dat, met eigen personeel, op een totaal onafhankelijke manier de meetgegevens zal verzamelen, verwerken en doorsturen naar de marktspelers die er recht op hebben.


1. Trading


Trading van elektriciteit en aardgas is voor Electrabel een belangrijke activiteit om haar productie-activa zo optimaal mogelijk in te zetten en te zorgen voor de meest economische bevoorrading van haar commerciële activiteiten.

Electrabel heeft nieuwe initiatieven genomen om de liquiditeit en de transparantie op de Belgian Power Hub te bevorderen alsook haar tradingproducten op de Zeebrugge Gas Hub via internet te verkopen.

Op 3 juni 2002 is Electrabel toegetreden tot de Oostenrijkse energiemarkt EXAA. Dit is een marktplaats voor het verhandelen van energie, die sinds 21 maart 2002 operationeel is. Electrabel is actief op alle belangrijke energiebeurzen in Europa.


2. Productie


Electrabel blijft investeren in de efficiëntie van haar productiepark en zet haar kostenreductieprogramma voort met als doelstelling om de productiekosten tegen 2003 met 20% te reduceren ten opzichte van het jaar 2000.


1. Nucleaire productie


Naast de permanente verbeteringsacties zijn de nucleaire productiezones Doel en Tihange gestart met de voorbereidingen van de volgende tienjaarlijkse veiligheidsherzieningen.

Op 1 maart 2002 keurde de Belgische federale regering een wetsontwerp goed over de sluiting van de kerncentrales na veertig jaar dienst. Dit wetsontwerp wordt in het najaar voorgelegd aan het Parlement. Electrabel is van oordeel dat er geen enkele technische, economische of ecologische reden is om vandaag de stillegging te beslissen van de Belgische kerncentrales vanaf 2015. Het nucleaire productiepark, eigendom van Electrabel en SPE, staat vandaag in voor meer dan de helft van de elektriciteitsproductie in België en produceert de goedkoopste kWh, en dit zonder uitstoot van CO2. Wil het land op een duurzame wijze enerzijds haar milieuengagementen waarmaken en anderzijds de concurrentiepositie van de ondernemingen in België vrijwaren, dan moet er grondig nagedacht worden over de impact en de gevolgen van deze politieke beslissing.


2. Klassieke productie en warmtekrachtkoppeling

In mei 2002 heeft Electrabel de WKK-installatie (43 MWe - 70 ton/h stoom) bij Air Products op de bedrijfssite Botlek in Rotterdam in proefbedrijf genomen.

Op 24 april 2002 heeft de onderneming samen met andere elektriciteitsproducenten in Nederland een benchmarkconvenant getekend met de Nederlandse overheid voor de jaarlijkse reductie van de uitstoot van CO2 bij de elektriciteitsproductie met 5,8 miljoen ton. Het aandeel voor Electrabel bedraagt zo'n 10% van de te leveren inspanningen omdat Electrabel met de bouw van performante gasgestookte centrales sinds vele jaren een proactieve houding heeft aangenomen ten aanzien van de bestrijding van het broeikaseffect.


3. Hernieuwbare energie


Electrabel bevestigt haar beleid om hernieuwbare energiebronnen aan te wenden voor de elektriciteitsproductie in een economisch verantwoorde context.

Op 1 maart 2002 werd het grootste windturbinepark in België ingehuldigd. Het windturbinepark Pathoekeweg van 8,4 MW - opgericht door Electrawinds en Electrabel - telt samen 14 windturbines langsheen het Boudewijnkanaal in Brugge. Daarnaast start binnenkort de bouw van twee windturbines van 2 MW in Rodenhuize en van het eerste windturbinepark in Wallonië met vier windturbines van 2 MW in Bütgenbach. Verder zijn vergunningsaanvragen lopende voor meer dan 130 MW aan windenergieprojecten in België. Op
1 maart 2002 verleende de federale overheid de domeinconcessie voor de bouw van een offshore windturbinepark van 100 MW in de Noordzee ter hoogte van de kust van Knokke-Heist op gemiddeld 15 km in zee. Op 25 juni 2002 ontving Electrabel, als eerste in België, de bouw- en exploitatievergunningen voor een dergelijk project.

Electrabel realiseerde ook verschillende nieuwe projecten voor de productie van groene elektriciteit op basis van bijstook van biomassa (hout, residu's uit de olijfolieproductie, rioolwaterslib).


1. Verbeterde productiviteit dankzij nieuwe competenties en meer efficiëntie

Om haar concurrentiepositie te blijven verbeteren heeft Electrabel sinds 1 januari 2002 de nieuwe arbeidsvoorwaarden ingevoerd, zoals vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomsten van 16 november 2001. Deze zijn marktconform en vergelijkbaar met wat gebruikelijk is in de Belgische ondernemingen uit de chemische, petrochemische en farmaceutische sector.

In parallel heeft Electrabel het heroriënteringsprogramma "Transform 2003" verder geïmplementeerd. Dit heeft tot doel de onderneming tegen 2003 van de gepaste competenties te voorzien om met succes de toekomst tegemoet te treden. 1700 functies verdwijnen en overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomsten die op 28 juni 2001 werden ondertekend met werknemersafgevaardigden, kunnen de betrokken medewerkers opteren hetzij voor uiteenlopende uitstapregelingen, hetzij voor opleidings- of begeleidingsprogramma's met het oog op een nieuwe functie in de onderneming. Bijkomende vacatures kwamen tot stand door een tijdelijke openstelling van de uitstapregelingen voor bepaalde personeelsgroepen.

Op het vlak van veiligheid en gezondheid zet Electrabel haar inspanningen voort voor de concrete implementatie van haar Globaal Preventieplan 2000-2005 en is de onderneming goed op weg om tegen eind 2002 het aantal arbeidsongevallen met 30% terug te dringen in vergelijking met 2000.


2. Telenet


Op 9 augustus 2002 is het akkoord over de verkoop van de kabelactiviteit van de gemengde intercommunales aan Telenet afgerond. Electrabel investeert 70 miljoen ¤ in Telenet, wat een participatie inhoudt van 4,9%. Electrabel kijkt positief aan tegen deze investering, die trouwens belangrijk is, zowel voor haar 500 medewerkers die op termijn zullen overstappen naar Telenet, als voor haar traditionele partners, de gemeenten, die ook betrokken partij zijn.

B. FINANCIELE SITUATIE PER 30 JUNI 2002


1. Wijziging van de consolidatiekring t.o.v. 30 juni 2001

In vergelijking met 30 juni 2001 is de consolidatiekring van de Electrabel-groep uitgebreid ingevolge de oprichting van Electrabel Customer Solutions N.V. en de overname van de Europese activa van Tractebel (Dunamenti: 74,8%, Rosen: 99,5%, Polaniec: 37,9%, Electrabel Nordic: 100%). Ook Energie du Rhône waarin Electrabel voor 49% participeert, Spark Energy die door Electrabel Nederland volledig werd overgenomen en de ondernemingen Energieversorgung Gera en Kraftwerke Gera, beide voor 49,9% in handen van Electrabel Deutschland, werden toegevoegd. De ondernemingen Dunamenti, Rosen, Spark Energy en Electrabel Customer Solutions worden integraal geconsolideerd, op de overige wordt vermogensmutatie toegepast.

In het tweede semester van 2001 heeft Electrabel haar transportactiviteit volledig overgedragen naar Elia, waarin ze een participatie heeft van 91,4%. Vervolgens werden de aandelen overgedragen naar Elia System Operator. Op 31 mei 2002 heeft Publi-T 30% van de aandelen van Elia System Operator verworven waardoor de participatie van Electrabel herleid wordt tot 64,0%. Elia veranderde haar vennootschapsbenaming in Elia Asset. In afwachting van de aanduiding van Elia System Operator als Belgische transportnetbeheerder blijven deze participaties integraal geconsolideerd.


2. Omzet


MILJOEN ¤ 30 juni 2002 30 juni 2001 D in %

Elektriciteitsverkoop 2 752 2 445 12,5

België 1 870 1 911 -2,2

Europa (buiten België) 882 534 65,2

Aardgasverkoop 610 766 -20,3

Prestaties en diensten* 1 118 1 020 9,6

Omzet exclusief trading 4 480 4 231 5,9

Trading van elektriciteit en 2 832 1 906 --- brandstoffen

Omzet inclusief trading 7 312 6 137 19,1


* hoofdzakelijk diensten voor rekening van de gemengde intercommunales met Electrabel als partner.

Ten opzichte van het eerste semester 2001 is de omzet van de groep gestegen met 1 175 miljoen ¤, hetzij 19,1%. Exclusief trading bedraagt de omzetstijging 249 miljoen ¤, hetzij 5,9%.

De omzet elektriciteit steeg met 12,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In België daalde de omzet met 2,2% ten gevolge van de tariefverminderingen voor de nog niet vrijgemaakte klantensegmenten. De bijdrage ten laste van de producenten vanaf 1 januari 2002 vertegenwoordigt 99 miljoen ¤ op jaarbasis.
De omzet buiten België daarentegen nam toe met 348 miljoen ¤, hetzij met 65%. Deze belangrijke stijging is toe te schrijven aan de wijzigingen in de consolidatiekring en aan de commerciële doorbraak in Europa.

De daling van de omzet aardgas (-20,3%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de evolutie van de omzet (-24,1%) van de aardgasverkoop in België. Deze omzetdaling is te wijten aan de belangrijke prijsdaling, als gevolg van de lagere invoerprijzen (-18,9%) en, in mindere mate, aan de daling van de verkochte volumes (-6,4%) ten gevolge van mildere temperaturen.

De gepresteerde diensten en beheerskosten aangerekend aan de gemengde intercommunales waarin Electrabel een partner is, bedroegen 824 miljoen ¤ wat een lichte stijging is van 2,2%.


3. Geconsolideerde resultaten


MILJOEN ¤ 30 juni 2002 30 juni 2001 D in %

Geconsolideerde resultaten aan 100 %

Bedrijfsresultaat                          430           351      22,7

Financieel resultaat 262 290 -9,8

Uitzonderlijk resultaat 263 -62 -

Resultaat van het semester voor 65,1 belastingen 955 579

Belastingen -123 -99 24,2

Resultaat van het semester na 73,2 belastingen 832 480

Belastingen op lopend resultaat - 160 -124 29,9

Netto lopend resultaat 532 517 2,7

Belastingen op uitzonderlijk 25 52,2 resultaat 37

Netto uitzonderlijk resultaat 300 -37 -

EBIT * 701 620 13,1

EBITDA** 1 232 1 132 8,8

Geconsolideerde resultaten in aandeel groep

Netto lopend resultaat 464 461 0,6

Netto uitzonderlijk resultaat 268 -37 -

Resultaat van het semester 732 424 72,6


* EBIT = bedrijfsresultaat vermeerderd met de dividenden ontvangen van de niet-geconsolideerde ondernemingen en met het aandeel van de ondernemingen waarop vermogensmutatie is toegepast


**EBITDA = EBIT vóór afschrijvingen en bewegingen op voorzieningen voor risico's en kosten

3.1. Bedrijfsresultaat en lopend resultaat

Het bedrijfsresultaat van het eerste semester bedraagt 430 miljoen ¤, hetzij een stijging van 22,7%.

De Europese activa die in 2001 overgenomen werden van Tractebel, hebben na afschrijving van de goodwill, een positieve bijdrage geleverd tot het bedrijfsresultaat van het semester ten belope van 48 miljoen ¤.

Naast de verruiming van de consolidatiekring en de stijging van de omzet werd het bedrijfsresultaat eveneens positief beïnvloed door de verdere vermindering van de afschrijving van de nucleaire eenheden.

Het financieel resultaat daalde met 28 miljoen ¤ ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar door de financiële lasten ten gevolge van de acquisities van de ondernemingen die recentelijk in de consolidatiekring werden opgenomen en dalende inkomsten uit Cocetrel.

De omzet van de distributie-ondernemingen daalde opnieuw overeenkomstig de opening van de markt en nieuwe tariefverminderingen sinds 1 januari 2002 voor de elektriciteitssector, ter hoogte van 25 miljoen ¤ op jaarbasis ten laste van de distributie. Door de permanente inspanning om de productiviteit te verbeteren kende het aandeel van Electrabel in het resultaat van de intercommunales slechts een geringe daling.

De belastingen op het lopend resultaat stijgen van 124 miljoen ¤ naar 160 miljoen ¤, hetzij een stijging van 29,9%. De verklaring voor deze toename ligt in het feit dat de belastingen voor het eerste semester van 2001 een positieve regularisatie omvatten met betrekking tot het boekjaar 2000. Zonder deze regularisatie zou de toename 3,8% bedragen.

Het geconsolideerd netto lopend resultaat aan 100% stijgt met 15 miljoen ¤, hetzij 2,7%. Het geconsolideerd netto lopend resultaat, aandeel groep, blijft nagenoeg stabiel op 464 miljoen ¤ (+0,6%). Het aandeel van derden neemt toe, hoofdzakelijk door de verkoop aan de gemeenten van een 30% participatie in Elia System Operator evenals door de overname van de centrale van Dunamenti, waarin het aandeel van derden 25,2% bedraagt.

3.2. Uitzonderlijk resultaat

Op 30 juni 2001 omvatte het uitzonderlijk resultaat van - 62 miljoen ¤ voornamelijk twee elementen: enerzijds een meerwaarde van 55 miljoen ¤ op de verkoop van de participatie in Hidrocantábrico en anderzijds een uitzonderlijke voorziening van 110 miljoen ¤ voor de dekking van de geraamde kosten in verband met de uitvoering van het heroriënteringsprogramma Transform 2003. Op 30 juni 2002 werd een verhoging (42 miljoen ¤) van deze provisie doorgevoerd ten gevolge van de openstelling van de uitstapregelingen voor andere personeelsgroepen.

Er werd eveneens een uitzonderlijke voorziening van 47 miljoen ¤ geboekt om de kosten te dekken voor de aanpassing van de informatieverwerkingssystemen ten gevolge van de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt in België.

Tot slot werd een geconsolideerde meerwaarde gerealiseerd van 377 miljoen ¤ door de verkoop aan Publi-T van 30% van de aandelen in Elia System Operator. Het aandeel van Electrabel hierin bedraagt 345 miljoen ¤.

3.3. Geconsolideerd nettoresultaat

Het geconsolideerd nettoresultaat aan 100% bedraagt 832 miljoen ¤ ten opzichte van 480 miljoen ¤ op 30 juni 2001. In aandeel groep bedraagt het 732 miljoen ¤ ten opzichte van 424 miljoen ¤ voor dezelfde periode vorig jaar. Deze sterke toename vindt zijn oorsprong in de voornoemde uitzonderlijke elementen.


4. Investeringen


Electrabel handhaaft haar investeringsbeleid zowel in België als elders in Europa. Zo heeft de groep in het eerste semester 2002 een bedrag van 365 miljoen ¤ geïnvesteerd.

De materiële investeringen (148 miljoen ¤) hebben onder meer betrekking op de bouw van een STEG-centrale en van productie-eenheden op basis van warmtekrachtkoppeling en hernieuwbare energiebronnen, evenals op de transport- en distributienetten.

De financiële investeringen hebben voornamelijk betrekking op de deelneming in Gera en in SNAirHolding alsook op het saldo van de investering in de overname van de Europese activa van Tractebel. .

Indien men ook de investeringen in rekening neemt van de ondernemingen waarop vermogensmutatie werd toegepast lopen deze op tot 605 miljoen ¤.


5. Financiële toestand


Op 30 juni 2002 bevestigt de Electrabel-groep een gezonde financiële toestand met een netto schuld van 807 miljoen ¤ ten opzichte van 955 miljoen ¤ op 31 december 2001, wat leidt tot een netto schuldgraad op eigen vermogen van 12,2%.


6. Resultaatvooruitzichten voor het einde van het boekjaar
Vanaf 1 juli 2002 werden nieuwe tariefverminderingen ingevoerd. De herstructurering van de transport- en distributieactiviteiten in België ten gevolge van de opening van de energiemarkten blijft de resultaten beïnvloeden. Anderzijds zou het kostenreductie-programma dat geïmplementeerd wordt, moeten leiden tot een evolutie van het lopend resultaat die in de lijn ligt met die op het einde van het eerste semester.

Het resultaat van het boekjaar 2002 zou bijgevolg de uitkering mogelijk moeten maken van een dividend dat minstens gelijk is aan dat van het vorige boekjaar.

VERSLAG VAN HET COLLEGE VAN COMMISSARISSEN

Wij verklaren een beperkt nazicht van de geconsolideerde halfjaarlijkse toestand van de Electrabel-groep per 30 juni 2002 te hebben uitgevoerd overeenkomstig de normen en aanbevelingen van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

Onze controles bestonden voornamelijk in de ontleding, de vergelijking en de bespreking van de halfjaarlijkse financiële informatie die ons werd meegedeeld en waren derhalve minder diepgaand dan een volkomen controle van de jaarrekening.

Bij dit beperkt nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die aanleiding zouden kunnen geven tot significante aanpassingen van de geconsolideerde halfjaarlijkse toestand van de groep.

B.C.V. Klynveld, Peat, Marwick, Goerdeler, Bedrijfsrevisoren

B.C.V. Deloitte & Touche, Bedrijfsrevisoren

Contacten:

Françoise ( +32 2 518 E-mail: Vanthemsche 61 24 francoise.vanthemsche@electrabel.com

Investor relations :

Patrick H. De Vos ( +32 2 518 E-mail: patrick.devos@electrabel.com 65 90

Ce communiqué est également disponible en français. This press release is also available in English.

www.electrabel.com