Stadsdeel Zeeburg

Buurtoverleg over Van Lohuizenlaan

Stadsdeel Zeeburg wil plannen ontwikkelen voor het gebied Van Lohuizenlaan. Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema, die ruimtelijke ontwikkeling in zijn portefeuille heeft, legt half september de ideeën voor aan de raadscommissie. Daarnaast wil Herrema in een vroeg stadium de buurtbewoners erbij betrekken. In oktober start dit overleg met bewoners en belanghebbenden en duurt tot het eind van dit jaar.

Zeeburg heeft geen kant-en-klare plannen voor de Van Lohuizenlaan. Behalve de geldende bestemmingsplannen staat nog veel open. Herrema noemt vier belangrijke redenen waarom Zeeburg het gebied Van Lohuizenlaan wil aanpakken.

1. Op korte termijn komen enkele potentiële bouwlocaties op gemeentegrond vrij. Het dagelijks bestuur wil deze locaties bebouwen en daarmee meer bedrijven en werkgelegenheid naar Zeeburg halen. Het zijn de locaties Cruquiusweg 65, ten noorden van de Van Lohuizenlaan, en de "Vreugdehof", een verpleeghuis annex revalidatiecentrum dat in 1995 voor tien jaar werd gebouwd. Over drie jaar komt dit terrein vrij voor nieuwbouw.
2. De Van Lohuizenlaan is verkeersonveilig bij het rontonde en de bushalte. Gezien de bebouwingsmogelijkheden aan de laan en de knelpunten is het goed om de inrichting van gehele Van Lohuizenlaan en een stuk van de Van der Meylaan te heroverwegen.
3. Er ligt een programma voor de aanleg van jachthavens in de Entrepothaven bij het gebouw Cruquiusweg 65 en het Spoorwegbassin. Dit programma werd dat vijf jaar geleden opgesteld door de toenmalige Projectgroep Oostelijk Havengebied, en moet opnieuw tegen het licht gehouden worden.

4. De gemeente en het stadsdeel willen de schaarse grond binnen de stadsgrenzen intensief benutten en duurzaam bebouwen.

Het is de bedoeling dat het stedenbouwkundige plan van eisen vóór de zomervakantie van 2003 klaar ligt. Daarna kan worden gewerkt aan de bouwplannen, zodat de bouwactiviteiten medio 2006 kunnen worden afgerond.