Provincie Limburg

Huishoudboekje Provincie op orde

Laatste begroting van deze collegeperiode

"Het huishoudboekje van de Provincie Limburg is op orde. De plannen in het Basisakkoord 1999-2003 kunnen voltooid worden. Afhankelijk van de financiële toekomst en de provinciale verkiezingen in maart 2003 is er ruimte in de begroting voor de ontwikkeling van nieuw beleid door de nieuwe Provinciale Staten", aldus gedeputeerde Jean Bronckers (portefeuillehouder financiën) bij de presentatie van de begroting en het beleidsprogramma 2003. Hij toonde zich wel bezorgd over de toekomstige uitkering uit het provinciefonds. Dat is nu een kwart van de totale provinciale begroting van ruim 306 miljoen. Deze zorg is gebaseerd op de mogelijke bezuinigingsplannen van het kabinet. Bronckers: "Wij moeten de miljoenennota afwachten".

De totale inkomsten van de Provincie bedragen 306,2 miljoen. Dat is een stijging met dertien procent ten opzichte van de verwachting in 2002. Deze stijging komt voornamelijk door een hogere doeluitkering en een hogere uitkering uit het provinciefonds. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn:

- doeluitkeringen/rijksbijdragen: 129,9 miljoen (42,4%)
- uitkering uit het provinciefonds: 76,6 miljoen (25,0%)
- opcenten motorrijtuigenbelasting: 59,4 miljoen (19,4%) In het nieuwe regeerakkoord hebben de coalitiepartijen ombuigingen aangekondigd die kunnen doorwerken in de hoogte van de uitkering provinciefonds. Ook het eigen belastinggebied van de provincies opcenten Motorrijtuigenbelasting staan ter discussie. Deze provinciale heffing is de belangrijkste bron van eigen inkomsten. De mogelijke ombuigingen van het kabinet zijn van invloed op bijna de helft van de Provinciale inkomsten.

Bestedingsvoorstellen
De bestedingsvoorstellen van GS aan Provinciale Staten gaan onder meer over aanleg van nieuw bos, het realiseren van groepswoningen in de zorg, onderhoud en reconstructie van het wegennet. In het communicatieplan zitten nieuwe elementen voor de inwoners van Limburg. Zo zullen bijvoorbeeld de Statenvergaderingen rechtstreeks bij L1-TV te volgen zijn en een maandelijkse publicatie Provincienieuws in huis-aan-huisbladen verschijnen. Hiermee worden de inwoners in staat gesteld de provinciale politiek van dichtbij te volgen en informatie te krijgen over genomen besluiten. De bestedingsvoorstellen betreffen een bedrag van ruim 25 miljoen. Hiermee kunnen GS het Basisakkoord 1999-2003 voltooien en afronden. "GS willen het volgend college niet voor de voeten lopen. Er is financiële ruimte gelaten voor nieuw beleid, maar dat zal mede afhankelijk zijn van de ombuigingsvoorstellen van het kabinet", aldus gedeputeerde Bronckers.

Dualistisch stelsel
Op 12 maart 2003 treedt voor de provincies het dualistisch stelstel in werking. Dit stelsel wijzigt de huidige bestuursfilosofie en -cultuur. Als gevolg van deze operatie worden de provincies geconfronteerd met extra kosten. De hoogte van de kosten zijn een onzekere factor en worden, op basis van een gehouden enquête bij de provincies, geschat op 1,5 miljoen per provincie. De kosten betreffen onder meer de Statengriffie, uitbreiding taken Gouverneur, onderzoeksrecht, fractieondersteuning, rekenkamer en accountantscontrole. 4-9-2002 12:26