Provincie Limburg

Verdere vertraging besluit RW74 ongewenst

GS roepen Kabinet op om voorkeursstandpunt spoedig bekend te maken

In brieven aan de ministers R. de Boer van Verkeer en Waterstaat (V&W) en H. Kamp van VROM doen Gedeputeerde Staten nogmaals een dringend beroep op het nieuwe kabinet om in de Ministerraad snel tot een besluit te komen over de RW74 en het voorkeurs-standpunt van het Rijk bekend te maken. De RW74 zorgt voor een snelle internationale aansluiting tussen Venlo en Duitsland.

In december 1999 is een samenwerkingsovereenkomst tussen het Rijk en de Provincie Limburg gesloten. De bestuursovereenkomst ViaLimburg voorziet in Midden- en Noord-Limburg in de aanleg van de rijkswegen RW73-Zuid en RW74 en de provinciale wegen N280-Oost en N293. In de bestuursovereenkomst is vastgelegd dat alle wegen uiterlijk eind 2007 klaar zijn voor gebruik. Eind 2001 zou het voorkeursstandpunt bepaald zijn door de ministeries van V&W en VROM. Vanwege het grote belang hebben GS medio mei van dit jaar in Den Haag aangedrongen op een snelle besluitvorming over de RW74. In juni heeft de minister van VROM aangegeven dat destandpuntbepaling in een afrondende fase zat. Maar het vorige kabinet is helaas niet meer tot een eindkeuze gekomen.

Met de nieuwe brieven verzoeken Gedeputeerde Staten het nieuwe kabinet dringend om het voorkeursstandpunt RW74 snel bekend te maken. Ook wordt in de brieven verzocht om, vooruitlopend op het voorkeursstandpunt, alle voorbereidende werkzaamheden te treffen voor verdere besluitvorming. Doel is om er voor te zorgen dat de aanleg van de RW74 in de gemeente Venlo en de aanleg van de andere nieuwe wegen in de ViaLimburg-overeenkomst zo snel mogelijk kan starten.

Verdere vertraging acht de Provincie dan ook niet meer acceptabel. De nieuwe wegenstructuur zal immers de verkeersveiligheid, de leefbaarheid en de doorstroming in Midden- en Noord-Limburg aanzienlijk verbeteren.
4-9-2002 12:27