Provincie Limburg

Investering van 3,6 miljoen in Reconstructie Helden-Maasbree

Uitvoering gebiedsprogramma

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het uitvoeringsprogramma Helden-Maasbree. Het programma, dat vooruitloopt op de reconstructie, betekent een injectie van totaal ruim 3,6 miljoen in de regio. Onder de titel Door naar een duurzame en rendabele toekomst, beschrijft het programma hoe de regio ambities gaat realiseren op het gebied van natuur, bos, landschap, water(beheer), toerisme, recreatie, landbouw en milieu. De projecten uit dit gebiedsprogramma dragen bij aan de realisatie van de rijks- en provinciale doelstellingen op deze terreinen. GS stellen hiervoor nu bijna 80.000,- ter beschikking en geven groen licht voor de financiering van nog eens 1,1 miljoen.

De Milieucoöperatie Peel en Maas heeft in dit uitvoerings-programma expliciet rekening gehouden met de uitgangspunten van de reconstructie. Het programma loopt daarmee vooruit op de reconstructie en is vanuit dit oogpunt ook integraal ingebracht bij het opstellen van de bouwsteen voor het gebied Helden.

Financiering
Voor de uitvoering van de geplande maatregelen kennen GS een provinciale bijdrage toe van 79.600,- en stemmen zij in met het toekennen van ruim 623.000,- uit de zogeheten NUBL-gelden. Bovendien vragen GS bij het ministerie van LNV nog een bijdrage van een half miljoen uit de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB). Tal van andere partijen dragen op onderdelen bij aan de realisatie van de plannen.

Projecten
Rond het thema water staat met name de inrichting van het beektraject Vlakbroek en het herstel van de Elsbeek centraal. Tot de projecten op het gebied van natuur, bos en landschap, horen het aanleggen van nieuwe landschapselementen, agrarisch vriendelijk natuurbeheer en beekherstel. De maatregelen leveren een bijdrage aan het realiseren van ecologische verbindingen en het herstel van natuurwaarden. Projecten op het gebied van toerisme en recreatie spelen in op de omliggende grotere recreatieve verblijfsaccommodaties in de regio. Er komen onder meer informatie-voorzieningen. Het verplaatsen van een cultuurhistorische boerderij draagt bij aan een attractievere opzet voor recreatieve en toeristische activiteiten en aan het behouden van cultuurhistorische waarden in het landschap.
Bij het thema landbouw en milieu staan het verbeteren van het toekomstperspectief van de landbouw en het verminderen van de milieubelasting door de landbouw voorop. Dit gebeurt door het toepassen van mestverwerking op bedrijfsniveau en het opzetten van een ecologisch-biologisch demonstratiebedrijf. Deze activiteiten zullen uiteindelijk bijdragen aan een vermindering van de ammoniakuitstoot met 75% over vijf jaar.
4-9-2002 12:23