Provincie Limburg

Gedeputeerde Haazen overlegt met gemeenten

Visie versterking bestuurskracht Midden-Limburg

Gedeputeerde Jan Haazen zal binnenkort met gemeenten in Midden-Limburg overleg plegen over de gemeentelijke visie over de versterking van de bestuurskracht. Verschillende gemeenten zijn daar zelf al mee aan de slag. Volgens de gedeputeerde is de tijd rijp verdere stappen te zetten. De gemeenten Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Maasbracht, Weert, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Roggel en Neer, Thorn, Echt/Susteren, Ambt Montfort en Swalmen worden volgens Haazen bij het overleg betrokken om de verschillende mogelijkheden in samenhang te kunnen beoordelen.

Uit de rapportage van de visitatiecommissie komt naar voren dat versterking van de bestuurskracht van gemeenten in Midden-Limburg noodzakelijk is. Dat leidde ertoe dat de gemeenten in de "Tuin van Limburg" (Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Roggel en Neer en Thorn) het initiatief hebben genomen om te praten over de vorming van één gemeente. De gemeenten Ambt Montfort, Roerdalen, Maasbracht, Swalmen, Roermond en Echt-Susteren kwamen met een voorstel om de samenwerking te intensiveren. Daartoe sloten de gemeenten het "Pact van St. Odiliënberg."

Volgens gedeputeerde Jan Haazen blijkt uit de discussie dat er een groot draagvlak bestaat om mogelijkheden om tot herindeling te komen te onderzoeken. "De gemeenten Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Roggel en Neer en Thorn hebben zelf het initiatief genomen om te bekijken hoe de bestuurskracht verbeterd kan worden. Zo'n initiatief moet je als Provincie heel serieus bekijken. Natuurlijk kijk je dan ook naar ideeën en wensen die leven bij andere Midden-Limburgse gemeenten. De CDA-fractie heeft zich inmiddels ook over herindeling uitgesproken. Er wordt verschillend gedacht over de manier waarop je de slagkracht kunt verbeteren," constateert Jan Haazen. "Om alle mogelijke varianten die bijdragen aan een versterking van de bestuurskracht goed af te wegen, vind ik het belangrijk om met elkaar te overleggen. De nota 'herindelingbeleid' en de 'visie versterking bestuurskracht Midden-Limburg' zijn goede uitgangspunten voor dit overleg." 4-9-2002 12:24