Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 3 september 2002

... B & W-nieuws week 35

Ruimte, Wonen & Economie
Het college heeft besloten een Welstandsnota voor Haarlemmermeer volgens het voorgestelde Plan van Aanpak te vervaardigen, dit in verband met de aanstaande wijzigingen van de Woningwet. Welstandsbeoordeling is gericht op het uiterlijk als wel de plaatsing van een bouwwerk, waarbij ook verwachte veranderingen in die omgeving een rol kunnen spelen. Vanwege de hoeveelheid combinaties van bouwwerken en omgeving valt dit echter moeilijk te objectiveren of te standaardiseren. Om teveel onduidelijkheid te voorkomen, dient te worden aangegeven welke zaken een rol spelen bij welstandsbeoordeling en binnen welke kaders die beoordeling zich afspeelt. Bij het opstellen van de Welstandsnota zal men gebruik maken van de expertise van de Stichting Welstandszorg Noord-Holland.

Het college heeft 14 projecten bij het Regionaal Overleg Amsterdam aangemeld voor een bijdrage uit de Gebundelde Doeluitkering 2003 en het interim-besluit "Duurzaam Veilig 2003". Het gaat hierbij om 'kleine' infrastructuurprojecten binnen de ROA-grenzen waarvan de realisatiekosten minder dan 11,34 miljoen euro per ondeelbaar project bedragen. Het college vraagt in een brief aan het dagelijks bestuur van het ROA bijzondere aandacht voor het project Ringdijk. Het ROA heeft in voorgaande jaren structureel bijgedragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Ringdijk. Het college wil graag, met medewerking van het ROA, dit beleid in 2003 voortzetten. Andere projecten met bijzondere aandacht is het kruispunt Breguetlaan/Fokkerweg, vanwege de steeds hoger wordende belasting van het kruispunt en het ongevalgevoelige kruispunt Boslaan/Kruisweg. Als laatste stelt het college aan het ROA dat zij er vanuit gaat dat er ook over 2003 subsidie beschikbaar komt voor de 30 km-gebieden. Naast de zojuist genoemde projecten heeft het college projecten aangemeld, te verdelen over weg- fiets- en OVprojecten. Het college stelt het Presidium voor de nota over de bestuurlijke opgave GDU 2003 en Interim Duurzaam Veilig ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie Wonen en Verkeer.

Het college heeft besloten de artikel 19 lid 1 procedure (wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan) ten behoeve van de aanleg van een golfbaan en een hotel in Nieuwe Meer te starten. Op 19 juni jl. is een inspraakavond gehouden. De bewoners hebben ingestemd met zowel de aanleg van de golfbaan als de bouw van het hotel. Alleen de situering van het onderhoudsgebouw van de golfbaan stuitte op enige kritiek. Naar aanleiding hiervan heeft een vertegenwoordiger van Schiphol Real Estate te kennen gegeven dat voor een andere locatie is gekozen aan de westzijde van het terrein ter hoogte van het bestaande opslagterrein van Rijkswaterstaat. Het naar aanleiding van de inspraakprocedure aangepaste plan, ligt ter inzage.

Het college heeft kennis genomen van de jaarverslagen over 2001 van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en de Regionale Samenwerking Amsterdam (RSA). De jaarverslagen zijn doorgestuurd naar het presidium. Het college adviseert het presidium om deze ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie ABM.

Het college heeft besloten om een intentieovereenkomst aan te gaan tot het opstellen van een projectplan met de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur de Meerlanden-Amstelland (Stivas). De intentieovereenkomst en het bijbehorende projectplan, zijn gericht op de gemeenschappelijke realisering van een circa 700 ha. grote glastuinbouwlocatie bij Rijsenhout. Deze locatie is reeds opgenomen in het Structuurplan Haarlemmermeer 2005 en de Intergemeentelijke Gebiedsvisie (maart 2001). De benodigde budgetten voor planvorming zijn in het kader van de Voorjaarsnota 2001 ter beschikking gesteld.

Het college stemt in met de overeenkomst met Fietsumrond en machtigt de burgemeester de overeenkomst te ondertekenen. De overeenkomst is opgesteld en wordt ondertekend door de bedenker en uitvoerder van de fietsmolen, de heer van Heezick en de gemeente. De ondertekening is een formele stap in het proces om de fietsmolen bij de het station in Nieuw Vennep te realiseren. Naast het opstellen van de overeenkomst is de afgelopen maanden overeenstemming bereikt over de plaats van de fietsmolen. In eerste instantie was de plek waar nu een wachthokje van ConneXXion staat uitgekozen. Bij nader inzien bleek de locatie aan de kop van het parkeerplaats bij het NS-station van Nieuw Vennep beter geschikt. Deze locatie is overzichtelijker en biedt meer ruimte voor de fietsmolen. Daarnaast vervallen op deze locatie de kosten voor het verplaatsen van het ConneXXion wachthokje.

Openbare Werken
Het college stemt in met het rapport Fietsplan 2003-2010. In dit fietsplan is een gewenst kwantitatief maatregelenpakket van ¤ 21.000.000 opgenomen om het totale gewenste gemeentelijke fietsnetwerk te realiseren. Een gewenst kwalitatief maatregelenpakket is in het plan opgenomen van ¤ 19.000.000 bestemt om te voorzien in de realisatie van kwaliteitsverhogende fietsvoorzieningen. Kwantiteit betreft de aanleg van fietsinfrastructuur waarin op dit moment nog ontbrekende schakels in voorkomen. De prioriteitstelling voor de aanleg van de ontbrekende schakels is bepaald door een aantal criteria zoals bijvoorbeeld fietsprojecten waarvan de planvoorbereiding al is gestart en die niet meer in 2002 kunnen worden gerealiseerd en als een verbinding deel uitmaakt van een regionale hoofdroute. Het college stemt in met het realiseren van de volgende drie projecten in 2003: de Hoofdweg Westzijde tussen de N201 en de Geniedijk, de Spieringweg tussen de Bennebroekerweg en de Verlengde Spaarneweg, de Burgemeester Pabstlaan tussen de Broekermeerstraat en de Nieuweweg en dit jaar nog geen kwalitatieve maatregelen door te voeren. Daarom is er besloten een aanvullend krediet van ¤ 175.000 beschikbaar te stellen voor onderzoek en personeel. Dit onderzoek moet inzicht geven in de verdeling van de kwalitatieve en kwantitatieve projecten voor 2003 tot en met 2010. Het college stelt aan het presidium voor het raadsvoorstel ter advisering aan de gemeenteraad te agenderen voor de raadscommissie Wonen & Verkeer en ter besluitvorming toe te zenden aan de gemeenteraad.

Het college heeft het budget voor Ruimtelijke Ordening (RO)-vrijstellingen, zoals geprognotiseerd in het MeerJarenProgramma ruimte vastgesteld. In 2002 heeft het bestuur ingestemd met het MJP ruimte 2002-2205, met als onderdeel een aangepaste budgettering van vrijstellingsprocedures in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. In de MJP ruimte is aangegeven dat het budget voor RO-vrijstellingen een structurele verhoging van ¤ 170.000,- behoeft omdat de indertijd gehanteerde aannames van kosten en opbrengsten niet meer aansluiten bij de feitelijke actuele ontwikkelingen. In de dienstbegrotingen van de betrokken diensten (DOW en RWE) is er vanuit gegaan dat alle aan deze procedures verbonden kosten gedekt zouden kunnen worden uit de legesinkomsten. Dit is niet het geval, 15% van de totale kosten voor werkzaamheden voor RO-vrijstellingen mag niet uit de legesinkomsten worden gedekt. Daarom wordt (85%) gedekt uit de legesinkomsten en ¤ 133.650,-- ten laste gebracht van de algemene middelen. Aan het presidium stelt het college voor om deze nota ter informatie /kennisneming te agenderen voor de raadscommissie OWM en REGL.

Welzijn, Onderwijs & Cultuur
Het college heeft ingestemd met de startnotitie "herziening Speelruimtebeleid gemeente Haarlemmermeer". Het gemeentelijk beleid ten aanzien van spelen en speelruimte wordt nader worden beschreven en geactualiseerd. De motivering en de aanpak van deze beleidsherziening is verwoord in de startnotitie. Tevens heeft het college aan het presidium voorgesteld deze startnotitie voor overleg met het college te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Welzijn, Onderwijs en Cultuur.

Het college stemt in met de jaarrekening 2001 van de GGD Amstelland
- de Meerlanden en stelt de gemeentelijke bijdrage 2001 definitief vast op ¤ 1.470.262,43. Daarnaast stemt het college in met het verzoek van de GGD om het overschot over 2001 van ¤ 239.308,-- toe te voegen aan de algemene reserve c.q. het weerstandsvermogen. Aan het bestuur van de GGD heeft het college meegedeeld dat ze in kan stemmen met zijn begroting 2003, met uitzondering van het weerstandsvermogen. Het college stemt in met een gemeentelijke bijdrage voor 2003 van ¤1.520.095,-- en verwerkt deze bijdrage in de Meerjarenbeleidsbegroting 2003-2006. Verder bericht het college het bestuur van de GGD dat over de opbouw van het weerstandsvermogen een besluit wordt genomen in het kader van de voorstellen voor nieuw beleid bij de Meerjarenbegroting 2003-2006.

Het college stelt het ontwerp huisvestingsprogramma en -overzicht 2003 vast en bespreekt dit programma met de schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs. De financiële consequenties voor de jaren 2003 - 2007 verwerkt het college in de Meerjarenbeleidsbegroting 2003-2006 en brengt deze kosten ten laste van de ruimte voor nieuw beleid. De financiële consequenties van het huisvestingsprogramma en -overzicht zijn onvermijdbare uitgaven vanuit Rijksgelden en zijn; ¤ 837.651,-- in 2003, ¤ 766.048,-- in 2004, ¤ 309.803,-- in 2005, in 2006 ¤ 303.558,- en in 2007 ¤ 297.313,--. Na overleg met de schoolbesturen wordt een raadsvoorstel geformuleerd en dekking gevraagd voor de bedragen. De gemeenteraad stelt jaarlijks het zogenaamde huisvestingsprogramma vast voor het komend jaar. Om voor opname in dit programma voor het jaar 2003 in aanmerking te komen hebben diverse schoolbesturen op basis van de leerlingenprognoses aanvragen ingediend voor een voorziening in de huisvesting. Naast dit programma stelt de gemeenteraad ook het huisvestingsoverzicht vast. Hierin zijn voorzieningen opgenomen die niet in het huisvestingsprogramma zijn opgenomen. Het huisvestingsprogramma bestaat uit reguliere aanvragen om te voorzien in voldoende huisvestingscapaciteit en 1e inrichting onderwijsleerpakket en meubilair, uit een noodzakelijke aanpassing aan een gebouw en het op peil houden van een adequaat onderhoudsniveau volgens het onderhoudsplan.

Het college honoreert het verzoek van het schoolbestuur van het Herbert Vissers College om uitbreiding van de schoolgebouwen en om realisatie van een loopbrug over de Beurtschipper en een glazen gang als verbinding tussen de nieuwe en bestaande schoolgebouwen. Het bestuur van het HV college heeft het college gevraagd financieel tegemoet te komen omdat het budget van het HV College ontoereikend is om het voorlopig ontwerp te realiseren dat is toegesneden op het onderwijs van nu en in de toekomst. Het college stemt in met het realiseren van het voorlopig ontwerp, versie 8 mei. De kostenraming van het ontwerp van 8 mei komt het dichtst in de buurt van het door de gemeente meegegeven taakstellende budget. De extra kosten van ¤ 422.700 dekt het college uit het totaal van de beschikbare middelen waarmee in de WOC voorzieningennota voor de uitbreiding van het Herbert Vissers College rekening is gehouden. Het college honoreert het verzoek en stemt in met de realisatie van voorlopig ontwerp versie 8 me en dekt de daarbij behorende kosten met expliciete toevoeging van twee randvoorwaarden, te weten: de hoogte van het gebouw mag geen belemmering vormen voor een niet autoluwe weg (Beurtschipper) en de wijze van dekking van de extra kosten mag niet op een later moment leiden tot het verzoek van het schoolbestuur om aanvullend inrichtingsbudget.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen