Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 03-09-2002
Onderwerp: Milieu en woonomgeving

Het college van B&W heeft het handhavingsprogramma en de uitwerking daarvan voor het jaar 2003 vastgesteld. Het handhavingsprogramma beschrijft op welke wijze de gemeente controle uitvoert op de naleving van diverse wet- en regelgeving op het gebied van milieu, bouw, ruimtelijke ordening en openbare ruimte. Veiligheid en leefbaarheid staan daarbij voorop. Om de ambities voor 2003 waar te maken is het noodzakelijk dat de formatie van de afdeling Toezicht & Handhaving wordt uitgebreid. De gemeenteraad zal hierover bij de begrotingsbehandeling een besluit nemen.

Prioritering is noodzaak
Het is voor de gemeente ondoenlijk om de naleving van wet- en regelgeving op alle beleidsterreinen op het hoogste niveau uit te voeren. De personele capaciteit van de afdeling Toezicht en Handhaving is hiervoor niet toereikend. In het handhavingsprogramma is per beleidsveld aangegeven welke controletaken uitgevoerd dienen te worden en welke risico's verbonden zijn aan het niet of beperkt uitvoeren van controles. Op basis daarvan heeft het college van B&W een prioritering aangebracht. Uitgangspunt voor alle keuzes die gemaakt zijn is dat handhavingstaken waarbij veiligheid in het geding is de allerhoogste prioriteit hebben.

Bouwtoezicht
Met name in kamerverhuurpanden is het vaak slecht gesteld is met de veiligheid van kamerbewoners. De controle op kamerverhuurpanden krijgt daarom het komend jaar extra prioriteit. Ook de controle op bouwvergunningen krijgt veel aandacht. Vanwege het veiligheidsaspect ligt de nadruk daarbij op controle bij verbouw en nieuwbouw van woningen en panden waarin veel bezoekers aanwezig kunnen zijn (bijvoorbeeld scholen, kantoren en flatgebouwen).
Taken die door deze prioritering in het jaar 2003 minder aandacht krijgen zijn de controle op schuttingen en tuinhuisjes en de controle op reclame aan gevels. Die beperktere controle houdt niet in dat de gemeente toestaat dat de regels op die gebieden niet worden nageleefd. De afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente zal zonodig prikacties uitvoeren.

Milieu-inspectie en milieuhandhaving
Het team milieu-inspectie richt zich vooral op controle van de risicovolle bedrijven en op controle van de naleving van het bouwstoffenbesluit (d.w.z. controle op naleving van regels voor het hergebruik van grond en bouwmaterialen). Dit gebeurt via het uitvoeren van gerichte handhavingsacties samen met handhavingspartners (bijvoorbeeld politie, stadswacht en brandweer).
Ten aanzien van de milieuhandhaving ligt de nadruk op de leefbaarheid in wijken en buurten. Dat betekent dat prioriteit wordt gegeven aan de afhandeling van afvalklachten, de handhaving in de openbare ruimte (bijvoorbeeld de overlast door illegaal geparkeerde aanhangwagens en caravans) en het hondenbeleid. Reclamebeleid en terrassen krijgen daardoor minder prioriteit. Controle op uitstallingen en vlaggen in de binnenstad wordt wel voortgezet. Ook de wildgroei aan reclameborden op het bedrijventerrein Marslanden zal worden aangepakt.

Communicatie
Intensief communiceren over de uitvoering van het handhavingsbeleid kan een positieve effect hebben op de juiste naleving van de wet- en regelgeving. Daarom krijgt het handhavingsbeleid het motto "zeg wat je gaat doen, doe wat je zegt en laat zien wat je hebt gedaan".

Bron: Communicatie Datum van 03-09-2002 tot 09-09-2002