Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 03-09-2002
Onderwerp: Verkeer en vervoer

Berkum 30 km/uur zone en Herfte 60 km/uur zone

Het College van B & W gaat akkoord met een uitgebreid maatregelenpakket om de verkeersveiligheid in Berkum en Herfte te verbeteren. De afspraken zijn tot stand gekomen na intensief contact met bewonersgroepen uit deze wijken. De plannen vloeien voort uit het raadsbesluit 'Duurzaam veilig: 30 km/uur zones.'

Uitgangspunt is de invoering van een 30 km/uur zone in Berkum en een 60 km/uur zone in het gebied Herfte en Berkum-Veldhoek. Voor de verkeersmaatregelen die nodig zijn om dit te realiseren is een bedrag gereserveerd van ¤ 130.000,00 voor Berkum en ¤ 125.000,00 voor Herfte en Berkum-Veldhoek. Deze bedragen worden gedekt uit het bestaande krediet voor Duurzaam Veilig.
Na een inventarisatie van de knelpunten is in overleg met werkgroepen van bewoners en andere belanghebbenden een aantal maatregelen vastgesteld. Hierbij golden een aantal randvoorwaarden zoals de hoogte van de budgetten en de beleidsuitgangspunten uit het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoerplan met betrekking tot verkeersmaatregelen in busroutes.

Herfte en Berkum-Veldhoek
Om het sluipverkeer door Herfte, Berkum-Veldhoek en Berkum terug te dringen heeft de gemeente tijdens de inspraak twee voorstellen voorgelegd. Het eerste idee was het afsluiten van de Kuyerhuislaan tussen de Helmhorstweg en Herfterlaan. Het tweede voorstel was het aanbrengen van een verkeersgeleider in de bocht van de Kuyerhuislaan met de Helmhorstweg. Uit een enquête onder de insprekers bleek dat er te weinig draagvlag was voor het eerste voorstel. Daarom heeft het College gekozen voor de verkeersgeleider en niet voor de knip in de Kuyerhuislaan.

Berkum
In Berkum bestaan de maatregelen voornamelijk uit wegversmallingen, drempels, plateaus en middengeleiders. Op de busroute wordt op twee kruisingen een plateau aangelegd. Om de hinder voor buschauffeurs en ?passagiers te beperken worden plateaus met een licht hellingspercentage aangelegd(1:40). Dit geldt voor de kruisingen Campherbeeklaan-Lorentzlaan en Campherbeeklaan-Abelenlaan-Eikenlaan. Plannen om een fietspad aan te leggen aan de Hazelaarlaan zullen verder uitgewerkt worden in een apart voorstel.

De kaarten waarop de maatregelen rond de 30 km/uur- en 60 km/uur-zones zijn ingevuld, liggen ter inzage in de Gemeentewinkel en bij De Weijenbelt. De te nemen Verkeersbesluiten worden in september op de gemeentepagina van de Peperbus gepubliceerd.

Bron: Communicatie Datum van 03-09-2002 tot 09-09-2002