Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 03-09-2002
Onderwerp: Voorzieningen gehandicapten

Het college van B&W heeft besloten de vervoersvoorziening die gehandicapten op basis van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) ontvangen, uit te breiden. Die uitbreiding betreft hoofdzakelijk het aantal kilometers dat een gehandicapte per jaar kan reizen en het gebied waarbinnen gereisd kan worden.

Mensen die om medische redenen geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer hebben op grond van de Wvg recht op een vervoersvoorziening. Deze wordt verstrekt door de gemeente. Zwolse gehandicapten kunnen gebruik maken van een taxi voor het vervoer binnen Zwolle bij taxibedrijf "de Vier Gewesten". Personen die om medische redenen gebruik maken van een eigen auto krijgen tot op heden een financiële vergoeding die hen in staat stelt 500 autokilometers te rijden.

Het besluit dat het college van B&W nu heeft genomen behelst een uitbreiding. De Zwolse gehandicapte krijgt een extra taxibudget van ¤ 450,-- voor regionale taxiritten. De gebruiker van een eigen auto krijgt een hogere autokostenvergoeding die gerelateerd is aan 1.500 kilometers.

Aanleiding voor deze wijzigingen zijn enerzijds de uitkomsten van afspraken op landelijk niveau (Rijk-VNG) over het huidige Wvg-beleid en anderzijds enkele uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB).
Uit enkele recente uitspraken van de CRvB kan worden afgeleid dat de CRvB vindt dat een gemeente gehandicapten ? afhankelijk van het voorzieningenniveau op het gemeentelijk grondgebied ? in staat moet stellen jaarlijks 1.500 tot 2.000 kilometer te reizen. Gelet op het ruime voorzieningenaanbod binnen de gemeentegrenzen van Zwolle is de gemeente van mening dat een kilometertegoed van 1.500 in de Zwolse situatie toereikend is.
Ook de afspraken tussen het Rijk en de VNG gaven aanleiding tot een ruimere voorziening voor regionaal vervoer en eigen autogebruik.

De verhoging van het budget voor het gebruik van een eigen auto kan per direct worden doorgevoerd. Voor de uitbreiding van het vervoer per taxi moeten nog afspraken met de vervoerder worden gemaakt. Naar verwachting zal invoering hiervan nog enkele maanden op zich laten wachten. De gemeente informeert de gehandicapten zo spoedig mogelijk over de exacte ingangsdatum van deze wijziging.

Zie ook:
Wet Voorzieningen Gehandicapten

Externe instanties:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Bron: Communicatie
Datum van 03-09-2002 tot 09-09-2002