Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 03-09-2002
Onderwerp: Openbare orde en veiligheid

De toekomst voor ogen

Het college van B. en W. heeft het preventieplan voor de jongeren in Zwolle Zuid 'De toekomst voor ogen' vastgesteld. Het preventieplan is een toekomstplan, dat is gericht op de wijk Zwolle Zuid waarin jongeren in 2020 veilig en gezond opgroeien. Centraal staat het terugdringen van probleemgedrag van jongeren tussen de nul en achttien jaar en een aantal onderliggende risicofactoren. Er worden negentien programma's ingezet om resultaat te bereiken. Stad & Welzijn is verantwoordelijk voor de coördinatie van het preventieplan in Zwolle Zuid. De gemeente Zwolle is één van de pilot gemeenten, die in opdracht van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn deze opdracht uitvoeren. Dit instituut heeft hiervoor weer de opdracht van de ministeries van Justitie en VWS gekregen. Verschillende organisaties en inwoners van de wijk zijn betrokken geweest bij het maken van dit preventieplan.

Alcoholgebruik en roken blijken in Zwolle Zuid de belangrijkste probleemgedragingen onder jongeren te zijn. Uit de wijkanalyse blijkt dat Jongeren in toenemende mate op zeer jonge leeftijd drinken en dat een aanzienlijk deel van de jongeren rookt. Softdruggebruik wordt in toenemende mate als heel vanzelfsprekend ervaren.
De drie belangrijkste onderliggende risicofactoren in Zwolle Zuid zijn:


* Gebrek aan organisatie in de wijk en weinig binding met de wijk;
* Problemen met gezinsmanagement;

* Het vroege begin van het probleemgedrag.

Programma's
Het komend jaar gaan 19 preventieve programma's draaien om het probleemgedrag van jongeren in Zwolle-Zuid aan te pakken. Deze extra impuls is noodzakelijk om het vastgestelde probleemgedrag van jongeren terug te dringen. De programma's, die worden aangeboden zijn, op één na, niet nieuw. Wel nieuw is dat alle programma's in Zwolle-Zuid zelf worden aangeboden, de programma's beter op elkaar worden afgestemd, gezamenlijk vastgestelde kwaliteitscriteria leidraad zijn voor de uitvoering van de programma's en de behaalde resultaten voor alle programma's afzonderlijk en voor het totale aanbod worden gemeten. Het aanbod bestaat uit cursussen, zoals bijvoorbeeld Opvoeden Zo, thema activiteiten en projecten, zoals GeDRAG in het Basisonderwijs. Een aantal projecten is inmiddels gestart.

CtC
Het preventieplan is gemaakt aan de hand van de Communities that Care-strategie, het zogenoemde CtC. Deze strategie is ontwikkeld in Amerika. Het CtC stelt wijken in staat lange termijnplannen te ontwikkelen en uit te voeren om daarmee een gezonde ontwikkeling van de jeugd te bevorderen. CtC is een preventiestrategie met een wetenschappelijke basis en bestaat uit een aantal stappen. Eerst worden sleutelfiguren uit de wijk gemobiliseerd, die een stuurgroep en een preventieteam vormen. Vervolgens wordt een wijkanalyse (Opgroeien in Zwolle Zuid) gemaakt. Aan de hand van de wijk analyse wordt een plan van aanpak opgesteld met daarin verschillende programma's. Tot slot worden de behaalde resultaten geëvalueerd in september 2003.

Bron: Communicatie Datum van 03-09-2002 tot 09-09-2002