Voedingscentrum
Mager vet bestaat niet, gezonder vet wel
4 september

Hamburgerketen McDonalds gaat in de Verenigde Staten frituurvet gebruiken met minder transvetten en verzadigde vetten. In het Algemeen Dagblad van 4 september wordt gesteld dat het gaat om magerder frituurvet, maar daarvan is uiteraard geen sprake. Frituurvet bestaat altijd uit honderd procent vet en het totale vetgehalte van de producten die in het nieuwe vet gebakken worden, blijft gelijk.

Wel is het zo dat de veranderde samenstelling van het vet beter is voor hart en bloedvaten omdat het meer gezonde onverzadigde vetzuren bevat. Terwijl verzadigde vetten en transvetten het cholesterolgehalte van het bloed verhogen, hebben deze onverzadigde vetten juist een gunstig effect. Om die reden adviseert het Voedingscentrum horeca-gelegenheden en snackbars al geruime tijd vet te gebruiken met een laag gehalte aan verzadigde vetzuren en transvetten. McDonalds gebruikt in Europa overigens al langer frituurvet met minder transvetten en verzadigd vet.

Ook thuis kunt u het beste vet gebruiken met weinig verzadigd vet en transvet om in te bakken en te frituren. Olie bijvoorbeeld, want alle soorten olie in de winkel bevatten weinig verzadigd vet en niet of nauwelijks transvet. Ook vloeibare bak- en braadproducten en vloeibaar frituurvet bevatten weinig verzadigd vet, terwijl de hoeveelheid transvet onder één gram per honderd gram blijft. De hoeveelheden zijn vaak aangegeven op het etiket.