Gemeente Groningen

Persbericht

Groningen Unplugged op goede weg
03-09-2002

Het gaat goed met de energiecampagne Groningen Unplugged! De meeste van de gestelde doelen tot nu toe zijn gehaald en voor de komende maanden staan nog een aantal interessante activiteiten op het programma.

EPA
Op 9 oktober wordt het begrip EPA (Energie Prestatie Advies) onder de aandacht van een breed publiek gebracht. Een dergelijk onafhankelijk advies geeft aan op welke wijze in een woning op een verantwoorde wijze energie kan worden bespaard. In de Oppenheimbuurt, waar in september de tweede fase van de woningverbetering van 500 particuliere woningen begint krijgen de bewoners een bouwtechnisch rapport, inclusief een EPA aangeboden. Voordeel van een dergelijke geïntegreerde aanpak is dat energiebesparingsmaatregelen, die vaak ook bouwtechnisch van aard zijn, meteen meegenomen kunnen worden. Voor de bewoners betekent het bovendien dat zij maximaal gebruik kunnen maken van de subsidiemogelijkheden.

Advies op maat
Op dit moment worden zon driehonderd huishoudens in de gemeente Groningen geworven om mee te doen aan een milieubesparingsproject van de Rijksuniversiteit en het onderzoeks- en adviesbureau KNN Milieu. Nieuw in dit onderzoek is ook dat internet een belangrijke rol zal gaan spelen in dit interactieve experiment om te komen tot een optimaal energieadvies op persoonlijke maat.

Schoolsunplugged
Samen met het Natuurmuseum, het Advies- en Begeleidingscentrum en het Centrum voor Beeldende Kunst stimuleert Groningen Unplugged energieprojecten op scholen. Doelgroep vormen de scholieren tussen de 10 en 15 jaar. Ook hier vormt internet een belangrijk hulpmiddel, met name bij het maken van opdrachten etc.

Energiewijzer
Eind van dit jaar zal er huis-aan-huis een Energiewijzer worden verspreid. Het is de bedoeling dat deze energiewijzer de inwoners van de gemeente zal aanzetten tot energiebewust gedrag. De Energiewijzer wordt tegelijk met de jaarlijkse Afvalwijzer verspreid.

Bedrijvencontactdagen
Tijdens de Bedrijvencontactdagen op 5 en 6 november in de Martiniplaza wordt er een conferentie georganiseerd over
Bedrijventerreinmanagement. Daarbij zal veel aandacht worden besteed aan het thema energie.

Convenant
Samen met de provincie Groningen, Essent, Gasunie en Shel Sonar wil de gemeente Groningen komen tot een convenant over het realiseren van producten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Nog dit jaar moet duidelijk worden of een dergelijk convenant per 1 januari 2003 gesloten kan worden.