Mazda

Den Haag, 4 september 2002.

MAZDA6: NIEUWE MODELLEN, NIEUWE MOTOREN

Hatchback, Wagon en CiTD common-rail dieselmotoren completeren assortiment

Nadat in juni de Mazda6 Sedan zeer succesvol in Nederland werd geïntroduceerd is het nu de beurt aan de Hatchback- en Wagon-versies die de serie completeren. De Hatchback-uitvoering is onder de naam Mazda6 Sport leverbaar en de Wagon-versie als Mazda6 SportBreak. Als eerste ter wereld beschikken de Sport- en SportBreak-uitvoeringen over een zogenaamde Karakuri-knop. Zonder dat de hoofdsteunen hoeven te worden verwijderd wordt door middel van deze knop de achterbank automatisch neergeklapt waardoor een vlakke laadvloer ontstaat.

Ook twee nieuw ontwikkelde common-rail dieselkrachtbronnen van de tweede generatie zijn vanaf nu in Nederland leverbaar. In november wordt een vierwielaangedreven SportBreak-versie, die de naam Mazda6 Active AWD krijgt, in ons land verwacht.

De Mazda6 is op alle fronten een totaal nieuw concept in het middenklasse segment. Ook de benzinemotoren van de Mazda6 zijn van een nieuwe generatie en voldoen aan de norm voor het jaar 2005. Er kan uit drie verschillende 16-kleps viercilinder benzinevarianten worden gekozen t.w.: een 1.8 liter krachtbron die goed is voor 120 pk / 88 kW, een 2.0 liter motor met 142 pk / 104 kW en een 2.3 liter motor; goed voor 166 pk / 122 kW.

De nieuwe common-rail dieselmotoren van de tweede generatie met hoge drukinspuiting, die in Nederland de naam CiTD hebben, zijn zeer soepel en stil en combineren een hoog rendement met lage emissies. Er is sprake van een 120 pk / 88 kW common-rail diesel die verkrijgbaar is in de Touring-versie en een 136 pk / 100 kW-versie die onder de motorkap van de Executive-uitvoering ligt.

Alle Mazda6-versies zijn voorzien van zes hypermoderne airbags. Bij een zijdelingse aanrijding zorgen de gordijnairbags samen met de zijairbags voor hoofdbescherming van de inzittenden.

De gordels hebben gordelspanners en belastingbegrenzers. Achterin zitten Isofix bevestigingspunten om kinderzitjes eenvoudig en stevig te kunnen bevestigen. Letsel bij voetgangers wordt zoveel mogelijk beperkt door de schokabsorberende motorkap.

Traction Control en Dynamic Stability Control waarborgen de stabiliteit bij het rijden onder natte omstandigheden. Electronic Brake Distribution (EBD) verdeelt de remkracht over de voor- en achterwielen overeenkomstig de belading. In combinatie met ABS wordt blokkeren van de wielen geminimaliseerd. Voor en achter zijn remschijven gemonteerd. Het Brake Assist System (BAS) komt de bestuurder te hulp bij een noodstop. Daarnaast klapt het rempedaal weg bij een frontale aanrijding.

Net als bij de Mazda6 Sedan-versies is er bij de Sport en SportBreak sprake van vier uitvoeringsvarianten t.w.: Exclusive, Touring, Executive en Active. Beide varianten zijn vanaf 22.990 Euro verkrijgbaar; een verschil van 870 Euro ten opzichte van de Sedan-versie.

Mazda6 Sport en SportBreak Exclusive-versies: vanaf 22.990 Euro

Aan de basis van de Mazda6-Sport en SportBreak staan de 1.8 liter Exclusive-versies die vanaf 22.990 Euro van eigenaar verwisselen. Opvallend is de zeer complete uitrusting. Veiligheidsaspecten zoals ABS, EBD, zes airbags, gordelspanners en Isofix-aansluitingen, zijn standaard aanwezig.

Voor comfortverhogende zaken zoals o.a. airconditioning, centrale deur-vergrendeling met afstandbediening, elektrisch bedienbare ramen vóór, elektrisch bedienbare buitenspiegels, een telescopisch en in hoogte verstelbaar lederen stuurwiel, een modulair audiosysteem met vier speakers en bediening via het stuur, cruise controle met stuurbediening en een boordcomputer, hoeft niets extras te worden betaald. Het titaniumkleurig middenconsole biedt veel opbergmogelijkheden. Handig zijn de diverse beker- en flessenhouders en de Karakuri-knop die de achterbank automatisch neer laat klappen. Alle SportBreak-versies zijn voorzien van roofrails en een functioneel bagagenet dat bevestigd kan worden aan het plafond.

Mazda6 Sport en SportBreakTouring-versies: vanaf 24.240 Euro

Het verschil van de Touring-versie ten opzichte van de Exclusive-uitvoering is het meest merkbaar in het interieur. Stoelen en deurpanelen zijn uitgevoerd in een suède-look bekleding. De bestuurdersstoel is voorzien van een lenden- en armsteun.

Achterpassagiers kunnen over bekerhouders en een middenarmsteun beschikken. De ramen vóór en achter zijn elektrisch bedienbaar en de in kleur meegespoten buitenspiegels zijn verwarmbaar. De airconditioning is volautomatisch. In de 2.0 liter benzineversies zijn Dynamic Stability Control, Brake Assist System en Traction Control standaard ingebouwd.

Mazda6 Sport en SportBreak Executive-versies: vanaf 29.190 Euro

Vanaf de Executive-uitvoering zijn de Mazda6 Sport- en SportBreak-versies voorzien van een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. Beide voorstoelen zijn uitgerust met verwarming. Het interieur is standaard in leder uitgevoerd.

16 Inch lichtmetalen wielen, Xenon-verlichting met automatische hoogteinstelling en koplampsproeiers, onderscheiden de Executive. Op alle Executive-versies zijn tevens Dynamic Stability Control, Brake Assist System en Traction Control standaard.

Mazda6 Sport en SportBreak Active-versies: vanaf 31.640 Euro

De Active-uitvoering is als enige verkrijgbaar met een 2.3 liter benzinemotor met variabele kleptiming (S-VT) die goed is voor 166 pk / 122 kW. Deze 2.3 liter krachtbron beschikt over s-werelds kleinste variabele kleptimingsysteem dat, ongeacht toerental of belasting, resulteert in een optimaal vermogen en rendement. Een variabele luchtinlaat en zogenaamde dubbele werveling-controle kleppen spelen een grote rol in de kracht van deze nieuwe motor.

Naast alle voorzieningen van de andere Mazda6-versies is de Active-uitvoering standaard uitgerust met een uitlaatsysteem voorzien van twee einddempers, 17 inch lichtmetalen wielen, een Bose audiosysteem met zeven speakers en een CD-wisselaar.

Verlengde service intervallen Mazda6

Ten opzichte van zijn voorganger, de Mazda 626, zijn de service intervallen verlengd. Bij 20.000 kilometer of 12 maanden dient een standaard servicebeurt te worden uitgevoerd. Een grote servicebeurt vindt plaats bij 40.000 kilometer of 24 maanden.

Garantie Mazda6

Mits wordt voldaan aan de voorgeschreven inspectiebeurten door een officiële Mazda-dealer, geldt een algemene garantie van drie jaar tot een maximum van 100.000 kilometer. Ongeacht het aantal kilometers is een lakgarantie van drie jaar van kracht en tegen doorroesten van binnenuit geldt een garantie van twaalf jaar.

Verkoopprijzen:

Mazda6 Sport en SportBreak

Benzinemotoren:

Euro


1.8i Exclusive 120 pk / 88 kW


22.990


1.8i Touring 120 pk / 88 kW


24.240


2.0i Touring 142 pk / 104 kW


26.240


2.0i Executive 142 pk / 104 kW


29.190

2.3i Active S-VT 166 pk / 122 kW

31.640

Common-rail dieselmotoren:

Euro

2.0 CiTD Touring 120 pk / 88 kW

28.090

2.0 CiTD Executive136 pk / 100 kW

32.540

Uitvoeringen inclusief viertraps automaat:

Euro

2.0i Touring 142 pk / 104 kW

27.840

2.0i Executive 142 pk / 104 kW

30.790

Meerprijs DVD navigatie inclusief geïntegreerde CD-speler: 1.500 Euro.

(Met uitzondering van Exclusive)