FNV

"Zo kan ik niet meer leven"
Zaterdag a.s. is de voetbalinterland Nederland-Belarus (Wit-Rusland). De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, staat bekend als een sportfanaat maar zijn land leidt hij niet zo sportief. De mensenrechtensituatie in Wit-Rusland is slecht en het land raakt steeds meer politiek en economisch geïsoleerd. De FNV, Amnesty International en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) gaan tijdens de wedstrijd aandacht vragen voor de slechte mensenrechtensituatie in Wit-Rusland met als slogan "zo kan ik niet meer leven".

Loekasjenko als voetballer. De sportliefhebber
regeert zijn land niet zo sportief

Onder president Alexander Loekasjenko worden de media en onafhankelijke organisaties als de vakbeweging steeds meer onder staatscontrole gebracht, waardoor het land politiek en economisch geisoleerd raakt van de rest van de wereld.

Loekasjenko laat politieke tegenstanders spoorloos verdwijnen, manipuleert verkiezingen, controleert de media en maakt vrije media en journalisten het werken onmogelijk, verbiedt onafhankelijke studentenbonden, laat vreedzame demonstraties met geweld uit elkaar slaan, onderwerpt religieuze organisaties aan staatscontrole, maakt kleine zelfstandigen het werken onmogelijk. De 10 miljoen inwoners van Wit-Rusland moeten boeten voor het streven van machthebber Loekasjenko om koste wat kost een communistische heilstaat overeind te houden. De falende economie leidt tot grootscheepse armoede.

Ook de vakbonden hebben het zwaar te verduren. Na bureaucratische tegenwerking van de laatste jaren heeft Loekasjenko nu gekozen voor de koers om de leiding van de vakcentrale en bonden te vervangen door loyale personen. Vakbondsleden en bestuurders worden zwaar onder druk gezet om op de 'juiste' personen te stemmen. In feite is sprake van een proces van gelijkschakeling van de vakbeweging.

FNV in Johannesburg en op Johannesbrug
Van 26 augustus tot 4 september vindt in Johannesburg de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling plaats. FNV Federatiebestuurder Henk van der Kolk is aanwezig op de Wereldtop om te pleiten voor meer aandacht voor de sociale dimensie van duurzame ontwikkeling. Ook de internationale vakbeweging is actief op de Top.

Voor de FNV is armoedebestrijding door het scheppen en behouden van werkgelegenheid cruciaal, respect voor de fundamentele arbeidsnormen, zoals vastgelegd door de ILO, is een eerste vereiste. Daarnaast moet gestreefd worden naar evenwichtige en stabiele arbeidsverhoudingen. Daar is een goed functionerende vakbond voor nodig en de FNV vindt het daarom belangrijk dat de vakbeweging wereldwijd betrokken wordt bij de uitwerking van de uitkomsten van de Top in Johannesburg. Dit heeft de FNV in een brief aan het Ministerie van Buitelandse Zaken geschreven.

Sociale dimensie in bosbeheerproject
Als aansprekend voorbeeld van duurzame ontwikkeling met sociale dimensie geeft de FNV het duurzaam bosbeheerproject "Global Wood and Forestry" van de internationale vakbond voor bouw- en houtwerkers IFBWW.

De FNV is de grootste financierder van dit project. De achterliggende gedachte is dat duurzaam bosbeheer niet alleen van belang is voor het milieu maar ook voor de werkgelegenheid. Binnen dit project worden wereldwijd programma's uitgevoerd ter bevordering van duurzaam bosbeheer, waarin tegelijkertijd respect voor werknemersbelangen en verbetering van arbeidsomstandigheden nagestreefd worden. Een positief resultaat van dit project is dat de fundamentele arbeidsnormen van de ILO in het FSC keurmerk zijn opgenomen.

Manifestatie 'Johannesbrug'
Zaterdag 31 augustus jl. bouwde de FNV mee aan de 'Johannesbrug'. Op de Dam in Amsterdam werd door 50 maatschappelijke organisaties een brug gebouwd, die bestond uit meer dan duizend houten plankjes. De manifestatie op de Dam symboliseerde de betrokkenheid van burgers in Nederland bij de dringende politieke thema's van de duurzaamheidsconferentie in Zuid-Afrika. De Brug was een oproep aan ministers en regeringsleiders dat handel niet langer ten koste mag gaan van mens en milieu. De FNV maakte een 'poster' van het Globoa Wood and Forestry project.

Meer over de internationale vakbeweging op de Wereldtop in Johannesburg is op de website van de ICFTU

Jaarverslag Mondiaal in Engels en Spaans
Het jaarverslag 2001 van FNV Mondiaal is in het Engels en Spaans vertaald. Beide versies zijn te downloaden van de website via http://www.fnv.nl/world

Birmese oppositieleidster nog steeds voorstander economische sancties Burma Centrum Nederland heeft in een persbericht laten weten dat in tegenstelling tot eerdere nieuwsberichten, Aung San Suu Kyi, Burmees oppositieleidster, vooralsnog niet bereid is om haar oproep tot economische sancties in te trekken. Doch, wanneer een dialoog tot stand komt met het militaire regime zal zij niet tegen buitenlandse humanitaire hulp zijn, wanneer deze onder stricte voorwaarden verstrekt wordt en rechtstreeks ten goede komt van de Birmese bevolking.

Lees meer op de site van het Burma Centrum Nederland.

De FNV voert momenteel samen met het Burma Centrum Nederland een actie tegen reisbureau's die reizen naar Birma organiseren. Meer informatie op de actiesite van FNV Mondiaal.

Wereldburgers.nl stuurt brieven naar nieuwe regering Nog voor het officiële aantreden van het nieuwe kabinet zond wereldburgers.nl diverse bewindslieden een brief met de reactie van wereldburgers.nl op het nieuw te voeren beleid en suggesties. Lees ze via http://www.wereldburgers.nl

Weetjes
Fair Wear Foundation heeft een nieuwe website en logo. Ze zijn te vinden op www.fairwear.nl

Fair Wear Foundation is een initiatief van bedrijven in de modebranche, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, met name in lagelonenlanden.

www.transnationale.org biedt veel nieuws en informatie over 9500 bedrijven wereldwijd. De site verzamelt informatie over onder meer sociaal gedrag, milieubeleid, financien, merken en communicatiebeleid. Transnationale.org wordt gepubliceerd door l'Observatoire des transnationales, een Franse non-profitorganisatie.

Een nieuwe startpagina voor ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties is "Ontwikkelingssamenwerking begint hier"
http://ontwikkelingssamenwerking.beginthier.nl

Contact
Wilt u meer informatie over internationaal vakbondswerk, neem dan contact op met FNV Mondiaal of met de contactpersoon van uw eigen bond.

Colofon
De redactie van Mondiaal Magazine bestaat uit Astrid Kaag, Andriëtte Nommensen Jeroen Strengers en Marjan Brunner. Wij danken Bert Simons en Barend van der Wal voor hun bijdrage. Heeft u tips en suggesties voor ons, laat het ons weten!
FILMERS GEZOCHT
om deel te nemen aan het project: 'Globalisering dichterbij dan je denkt'.

Ook gezocht: meedenkende FNV leden die werken in de bloemensector, het aardappelzetmeelbedrijf Avebe en bij Nuon (bij voorkeur water)

Doe mee aan een innovatief project om globalisering voor werknemers in beeld te brengen.

Globalisering, dichterbij dan je denkt!
In samenwerking met FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV wil FNV Mondiaal de effecten van globalisering voor werknemers en vakbonden hier én in ontwikkelingslanden in beeld brengen. Voor dit project zijn drie sectoren/bedrijven uitgekozen: bloemen, nutsbedrijven (Nuon, met nadruk op water) en aardappelzetmeelbedrijf Avebe.

Het project kent twee onderdelen: verzamelen van informatie en documenteren.

De verzamelaars doen mee aan enkele workshops. Vakbondsleden wisselen daarin van gedachten met collega's over de effecten van globalisering voor zichzelf en branchegenoten in andere delen van de wereld. FNV Mondiaal legt contacten met collega's in andere delen van de wereld.

De tijdsinvestering voor dit onderdeel bedraagt 3 à 4 dagdelen in de periode september 2002 - maart 2003.

De documentalisten brengen de effecten in beeld, door het maken van een drietal professionele films. De korte documentaires worden vervolgens aangeboden aan de lokale en regionale tv-zenderds. Ook kunnen ze ingezet worden bij allerlei vakbondsactiviteiten. Ervaring in het filmen is niet vereist. Het bedrijf Lokaal Mondiaal TV Produkties zorgt voor professionele opleiding en begeleiding.

De tijdsinvestering voor dit onderdeel bedraagt 6 tot 8 zaterdagen in de periode september - december 2002.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij FNV Mondiaal, Andriette Nommensen of Mario van de Luytgaarden. Telefoon 020 - 5816300 of via e-mail: iz@vc.fnv.nl

CAO stukadoors steunt FNV kinderarbeidproject
FNV Bouw heeft in de CAO stukadoors een bedrag van ¤ 20.000,-- kunnen afspreken voor het internationale solidariteitswerk van de FNV.

Met dit bedrag wordt bijgedragen aan een kinderarbeidproject in de baksteenindustrie in India. In dit project wordt tegelijkertijd de bestrijding van kinderarbeid en organisatie in de informele economie aangepakt. Het project loopt al een paar jaar en heeft goede resultaten opgeleverd: tweeduizend kinderen gaan nu naar school in plaats van naar hun werk, het lidmaatschap van de vakbonden is verdrievoudigd en de lonen van de baksteenwerkers zijn gestegen. Het project wordt gecoördineerd door de Internationale Bouw- en Houtbond, IFBWW, in samenwerking met lokale vakbonden en wordt financieel gesteund door de FNV en FNV Bouw.

Duurzaam bosbeheer
Uit haar internationale solidariteitsfonds draagt FNV Bouw vanaf dit jaar ook bij aan het wereldwijd duurzaam bosbeheerproject van de IFBWW. In dit project worden, naast programma's voor duurzaam bosbeheer wereldwijd, activiteiten ten behoeve van betere werkomstandigheden en vakbondsrechten in de bosbouwsector uitgevoerd.. De FNV is sinds 1997 de grootste financierder van dit project.

Afghaanse organisatie biedt vrouwen rechtshulp, traumaverwerking en scholing
Afghaanse vluchtelingen keren terug naar huis, sneller dan verwacht. Het laatste half jaar hebben al een miljoen mensen de weg naar hun vaderland teruggevonden. Zo ook de Afghaanse organisatie Rawzana. Tot nu toe moest zij haar steun aan Afghaanse vrouwen beperken tot twee grote vluchtelingenkampen in het buurland Pakistan. Maar nu kan Rawzana haar diensten aanbieden aan vrouwen in Afghanistan zelf. Rabe-I-Balkhi, de vereniging van Afghaanse vrouwen in Nederland werft samen met Novib fondsen onder Nederlandse vrouwen ten behoeve van Rawzana. U kunt daar aan bijdragen.

Waar de klappen vallen
Afghaanse vrouwen zitten al jarenlang, vaak zelfs letterlijk, in de hoek waar de klappen vallen. Droevig wereldrecord: een Afghaanse vrouw wordt gemiddeld niet ouder dan 43 jaar. Mishandeling komt vaak voor, maar hulp of opvang is er niet. Veel vrouwen hebben hun echtgenoot - de kostwinner - in de oorlog verloren. De Taliban verbood vrouwen om te buitenshuis werken, zodat er niets anders overbleef dan te bedelen voor haar (gemiddeld negen) kinderen.

Rawzana vindt dat vrouwen voor zichzelf moeten kunnen zorgen en hun talenten moeten kunnen gebruiken. Rawzana wendt diverse middelen aan om de positie van de Afghaanse vrouwen te verbeteren, bijvoorbeeld onderzoek, voorlichting, rechtshulp en opleiding.

Meten en laten weten
Om vrouwen bij te staan, moet je zoveel mogelijk weten over hun achtergrond. Daarom verricht Rawzana onderzoek, bijvoorbeeld naar vrouwenhandel, vrouwen in vluchtelingenkampen en vrouwenrechten in de Afghaanse grondwet. Om de kennis te verspreiden, publiceert Rawzana de uitkomsten in rapporten, bulletins en haar tweemaandelijks nieuwsbrief `Rawzana', dat in het Engels, Farsi en Pasjtoe verschijnt.

Pro deo
Voor Afghaanse vrouwen die geslagen worden door hun man, is er geen enkele opvangmogelijkheid. Het huis ontvluchten druist in tegen alle familie-eer. Rawzana biedt deze vrouwen geestelijke en juridische bijstand en zoekt, liefst met de echtgenoot samen, naar een oplossing. In de kampen heeft Rawzana een netwerk van verschillende sleutelpersonen, waardoor zij ook slachtoffers bereikt die uit zichzelf niet durven aankloppen. Zo hebben al tweehonderd vrouwen met hulp van Rawzana weer greep op hun leven gekregen.

Rawzana biedt ook (gratis) rechtshulp aan vrouwen die worstelen met problemen als gedwongen huwelijk of illegale scheiding. En zorgt zij ervoor dat getraumatiseerde vrouwen professionele, psychologische begeleiding krijgen. Tot nu toe hebben 250 vrouwen hiervan geprofiteerd. Rawzana-medewerkers adviseren ook familieleden hoe zij kunnen bijdragen aan een spoedig herstel.

Goed geschoold
Met voorlichting en training geeft Rawzana vrouwenrechten een belangrijke plaats in scholen, ziekenhuizen, krantenredacties, ontwikkelings- en andere organisaties. Onlangs is Rawzana gestart met opleidingen voor vrouwen in tapijt knopen, sjaals maken, borduren, breien en naaien. De deelnemers doen niet alleen deze traditionele vaardigheden op, maar leren ook hoe ze een handeltje hierin kunnen beginnen. Dus ook Engels, boekhouden en bedrijfsbeheer met behulp van een computer. Juist nu, meer dan ooit, heeft Afghanistan behoefte aan goed geschoold vrouwelijk personeel. Voor een evenwichtige opbouw van het land is hun bijdrage van onschatbare waarde.

Fondsen werven in Nederland
Rabe-I-Balkhi, de vereniging van Afghaanse vrouwen in Nederland werft samen met Novib fondsen onder Nederlandse vrouwen ten behoeve van Rawzana. Voorzitster van Rabe-I-Balkhi, Marzia Massoor was dit jaar nog op de 8 maart bijeenkomst van de FNV om over de positie van vrouwen in haar land te vertellen. Er is gezocht naar een project dat de rechten en kansen van vrouwen versterkt. Het project is in Nederland gepresenteerd op de internationale vrouwenconferentie van Rabe-I-Balkhi die in mei plaats vond. Rabe-I-Balkhi hoopt op een financiële bijdrage door Nederlandse vrouwen die graag iets willen doen voor Afghaanse vrouwen. Giften kunnen worden overgemaakt op gironr 100200, onder vermelding van refnr: 1152465, artnr: 400384, PSP: 137801.

Meer informatie is te vinden op de website van Rabe-I-Balkhi: www.afghanwomenrib.nl
Mondiaal Magazine, september 2002