Politie Midden- en West Brabant

Willebrordse jeugd rijdt massaal op niet-goedgekeurde gemotoriseerde stepjes

Datum: 4/9/2002
Auteur: Manon Ostendorf

Sinds kort tijd wemelt het in St. Willebrord en omgeving van de gemotoriseerde stepjes. Vooral sinds de braderie van afgelopen weekend, waar een dergelijk stepje voor een bedrag van zon 200 euro kon worden aangeschaft, is het een populair vervoermiddel van veelal jonge kinderen.

De politie wil vooral de ouders van de kinderen erop attenderen dat het gebruik van deze stepjes, die een maximum snelheid kunnen bereiken van zon 20 km/u, niet alleen zeer gevaarlijk is, maar bovendien niet is toegestaan. Allereerst is volgens de wet ieder voertuig met een motor, ook een elektromotor, een motorvoertuig. In dat opzicht staan de bedoelde stepjes gelijk aan bromfietsen cq snorfietsen en moeten bestuurders dus 16 jaar oud zijn om ze te mogen besturen en bovendien een rijbewijs of bromfietscertificaat hebben.

De stepjes die door de politie bij een controle werden aangetroffen, zijn bovendien niet goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer en niet verzekerd volgens de Wet
Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op de openbare weg, waaronder bijvoorbeeld ook een campingterrein valt, geldt deze verplichting tot verzekeren van motorvoertuigen.

De politie waarschuwt de ouders van deze kinderen dan ook met klem er voor zorg te dragen dat hun kinderen met deze stepjes niet op de openbare weg rijden. Nog los van het feit dat de voertuigen niet verzekerd zijn, kennen jonge kinderen de verkeersregels niet, waardoor behoorlijke ongelukken kunnen ontstaan met zware gevolgen. Het is niet denkbeeldig dat de ouders in dergelijke gevallen voor de gevolgen aansprakelijk gesteld worden. De politie rekent op het verantwoordelijkheidsbesef van de ouders, maar heeft uiteraard eveneens tot taak de verkeersveiligheid te bewaken. De politie sluit dan ook niet uit dat zij, wanneer er geen verbetering in de situatie optreedt, tot het uitdelen van bekeuringen zal overgaan.