Verbond van Verzekeraars

Meld Misdaad Anoniem, Bel M.

Negentig procent van de Nederlandse burgers voelt zich verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn woonomgeving. Dat is veel, maar helaas durven veel minder Nederlanders de politie te bellen als ze getuige zijn van een misdrijf. De meldlijn Meld Misdaad Anoniem, Bel M. wil daarin verandering brengen. Sinds 4 september kunnen burgers het gratis nummer 0800-7000 bellen om informatie over daders door te geven.

Reageer nu op de stelling van deze maand over de tiplijn.

Meld Misdaad Anoniem, Bel M. is een initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC), een publiek-privaat samenwerkingsverband waarin ook het Verbond participeert. De meldlijn is onderdeel van Crimestoppers International en is in landen als Engeland, Australië en Canada al jaren een succesvolle formule om aanvullende informatie over criminaliteit te vergaren. Mensen die informatie hebben over misdrijven (zoals moord en doodslag, wapen- of drugshandel, overvallen, inbraken, brandstichting, autodiefstallen, verzekeringsfraude, etc.) kunnen iedere dag anoniem het telefoonnummer 0800-7000 bellen tussen 10.00 en 22.00 uur (op maandag tot 24.00 uur). Meldingen komen binnen bij een landelijk callcenter. Relevante informatie wordt doorgegeven aan opsporingsinstanties of private partijen (banken en verzekeraars), die op hun beurt de informatie kunnen gebruiken bij hun aanpak van criminaliteit.

Regionale start
In Nederland is op 4 september het startschot gegeven voor de meldlijn. In de eerste twee uur dat de meldlijn was geopend, kwamen er al tweehonderd meldingen binnen. Vijftien tips werden serieus genomen. Het project Bel M. gaat regionaal van start. Hiervoor is een publiek-privaat samenwerkingsverband gesloten tussen vijf politieregios, het Korps landelijke politiediensten (KLPD), het Openbaar Ministerie (OM), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond. Via folders, posters, stickers, een internetsite (www.meldmisdaad.nl), artikelen in vakbladen en radiospotjes wordt de meldlijn in de politieregios Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, Utrecht, Twente en IJsselland bij het publiek bekendgemaakt. De eerste fase van Bel M. in deze regios loopt tot september 2003.

Bondig, september 2002