Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht belegt niet met geld uit nazorgfondsen

3-9-2002
In tegenstelling tot wat recent in Binnenlands Bestuur (23 augustus) en De Telegraaf (27 augustus) is gepubliceerd wordt het geld van fondsen die bestemd zijn voor nazorg van gesloten stortplaatsen door de provincie Utrecht niet in aandelen belegd.

Op dit moment is één nazorgfonds daadwerkelijk gevuld, dat van de voormalige stortplaats Weber te Utrecht (voorheen gemeente Nieuwegein). Het fonds is ondergebracht bij de Stichting Nazorg stortplaats Weber. In het stichtingsbestuur nemen de gemeente Utrecht, de voormalige stortplaatsexploitant en de provincie Utrecht deel. De provincie Utrecht heeft derhalve niet alleen zeggenschap over de belegging van het fonds. De beschikbare gelden zijn belegd in obligaties en niet in aandelen.

Voor de (nog in gebruik zijnde) stortplaats Smink te Amersfoort moet nog begonnen worden met fondsvorming. Daar speelt deze kwestie op dit moment niet. In november 2001 hebben gedeputeerde staten van Utrecht besloten dat er tot maximaal 30% van de fondsen voor de zogeheten Leemtewetstortplaatsen mag worden belegd. Stortplaats Smink valt onder de bepalingen van de Leemtewet.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl