Gemeente Rotterdam

Actieplan verbetering concurrentiepositie haven

(04-09) Het College van B. en W stelt de gemeenteraad voor een aantal maatregelen te treffen om de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven te verbeteren. Het gaat om maatregelen in de tarievensfeer, om verbetering van de interne efficiency en versterking van de acquisitie. Dit heeft havenwethouder Wim van Sluis heeft woensdag 4 september bekend gemaakt tijdens de bespreking van de halfjaarcijfers van de goederenoverslag in de Rotterdamse haven tijdens de raadscommissie Economie, Haven en Milieu.

Evenals voor 2002 worden de tarieven voor zeehaven-, binnenhaven- en kadegeld in 2003 bevroren. Verder zal meer maatwerk worden geleverd als het gaat om havengeld. In de huidige systematiek kan meer laden en lossen namelijk worden beloond met minder kosten.

Rederijen die deze mogelijkheid nog niet benutten, worden benaderd met specifiek toegesneden voorstellen. Eerder werd al bekend dat het Havenbedrijf een deel van de kosten draagt voor transport van containers naar de douanescan.

Ook wordt een onderzoek verricht naar de mogelijke integratie van huur- en kadegeld. Bovendien gaat Rotterdam de acquisitie van klanten en lading intensiveren. Hiervoor wordt onder andere het aantal Rotterdam Representatives uitgebreid. Tenslotte streeft het College naar een efficiënter organiseren van de vele inspecties die de haven momenteel kent. Doel is het logistieke proces zo minimaal mogelijk te onderbreken. Het totale pakket aan maatregelen gaat de gemeente Rotterdam 9 mln kosten.

Wethouder van Sluis: "Het is verheugend te constateren dat er een sterke wil is tot samenwerken in de haven. Dan doel ik op Rijk, gemeente, werkgevers en havenbedrijf. Iedereen staat op scherp om er keihard tegenaan te gaan. Dat is hoopgevend voor de toekomst."

Met name de containeroverslag zit wereldwijd in een moeilijke situatie zit. Daar heeft Rotterdam relatief veel last van. De grotere nadruk op prijs in plaats van kwaliteit, is daarvoor één van de oorzaken. Dit aangekondigde pakket aan maatregelen zal naar verwachting meewerken aan het herstel van die markt.