Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Bij zetbal kun je schaken en voetballen tegelijk 04-09-2002

Het lijkt op schaken maar je kunt elkaars stukken niet slaan. Er is ook een bal die je net als de stukken in een ander vakje kunt zetten. Of, als het meezit, in het doel van je tegenstander. Zetbal heet het spel van uitvinder Danny Lim. In het Deylercentrum in Wassenaar kan het voorlopig elke dinsdagmiddag gratis worden gespeeld.

"Je hebt de spelregels in vijf minuten door. Dat is het punt niet. Je moet alleen van tevoren erg goed nadenken over de gevolgen van je zet. Voor je het weet ziet je tegenstander een mogelijkheid die je zelf over het hoofd hebt gezien". Roan Bottema (9) onderbreekt zijn spelletje zetbal even om de geneugten van het spel uit de doeken te doen. "Het is heel mooi verzonnen. Net als met schaken moet je een paar zetten vooruit kunnen denken. Maar het leuke is dat het lijkt op voetballen". Snel zet hij zijn libero in een vakje naast de bal zodat hij die in een volgende beurt over de stukken van zijn tegenstander heen in het doel kan schieten. Zijn tegenstander, broer Timo (13), ziet de bui hangen en brengt zuchtend zijn spits naar voren. Te laat. Roan scoort.

De grote zaal in het Deylercentrum aan de Hofcampweg in Wassenaar is gevuld met zetbalspelers van elke leeftijd. Sommigen zijn reeds door de wol geverfd maar de meesten moeten de spelregels nog leren. Het is dan ook het eerste treffen van de Zetbalclub Wassenaar. Vanaf nu tot december kan iedereen er op de dinsdagmiddagen gratis terecht van vier tot zes uur. Daarna hoopt de uitvinder van het spel, Danny Lim (49), ooit vakkenvuller bij Albert Heijn, dat zijn geesteskind een uitgever heeft gevonden die het spel in de handel wil brengen. Voor de bijeenkomst van gisteren had Danny de leerlingen van alle Wassenaarse scholen uitgenodigd. Slechts een handjevol heeft daar gehoor aan gegeven. "Misschien ook wel een beetje een ongelukkig moment nu de scholen net zijn begonnen", zegt Lim. "De kinderen hebben vast wel iets anders aan hun hoofd dan zetbal". Toch ziet Lim de toekomst rooskleurig in. Binnen drie maanden moet hij de 'leukheid' van zijn spel bewijzen. Twee jaar geleden reeds vroeg hij het ideeënbureau ID-NL om een oordeel. Dat was van mening dat zetbal ook op de langere termijn aantrekkelijk zal blijven.

Tussen de zetballers in de zaal zit Eric van der Marel. Hij is voorzitter van de Wassenaarse schaakvereniging Bobby Fischer. "Op mijn club hebben we met twintig kinderen ook al zetbal gespeeld. Ze waren enorm enthousiast. Op de volgende schaakbijeenkomst mochten ze kiezen tussen zetbal en schaken. Ze kozen zonder uitzondering zetbal". Als het aan Van der Marel ligt, is het spel morgen in de winkel verkrijgbaar. Hij wijst op het succes van rummycub en de kubus van Rubik. "Dat werd binnen een jaar een wereldwijd succes. Zoiets moet ook met zetbal mogelijk zijn".

De uitvoering
Vooralsnog wordt in de zaal gespeeld op tien borden die door Harry Lim zelf gefabriceerd zijn. Ook de houten stukken en de bal vervaardigde hij eigenhandig op de draaibank en schilderde ze zwart en wit. De bal, die op een voetstukje over het bord van elf bij elf vakjes wordt geschoven, is bruin. De spitsen, libero's, backs en doelmannen hebben een gemakkelijk te herkennen symbooltje op hun bovenkant dat aangeeft hoe er met ze geschoven kan worden. Er zijn doel- en keepergebieden en er is zelfs een mogelijkheid de bal 'uit' te trappen en weer in te gooien. We schuiven voor een spelletje aan bij Roan. Snel begrijpen we dat we de bal niet mogen zetten op de plek waar die de vorige beurt ook al lag. Anders kun je wel aan de gang blijven. Na acht minuten verbeten strijd moeten we onze spits, die veel te ver naar voren staat, verplicht laten schieten tegen de bal op een aangrenzend vakje. Uit! Handig werpt (zet) Roan de bal in. Langs de keeper. In ons doel.

Bron: Haagsche Courant