Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-203
Den Haag, 04 september 2002

Hoogervorst stelt overleg in over maatschappelijke aspecten betalingsverkeer

Minister Hoogervorst van Financiën zet een regulier overlegorgaan op waarin maatschappelijke aspecten van het betalingsverkeer moeten worden geregeld. In dit zogeheten Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) zitten zowel de banken als maatschappelijke organisaties, waaronder de Consumentenbond, ouderenbonden en Chronisch zieken en Gehandicaptenraad. Dit staat in een brief die minister Hoogervorst vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden.

Het MOB moet voorzien in een maatschappelijk efficiënte inrichting van het betalingsverkeer. Het MOB kan de minister van Financiën gevraagd en ongevraagd informeren over maatschappelijke aspecten van het betalingsverkeer. Eenmaal per jaar zal het MOB een rapportage uitbrengen aan de minister die dit zal doorsturen naar de Tweede Kamer. Begin 2004 volgt een evaluatie van het MOB door het ministerie van Financiën. Hoogervorst heeft aan de Nederlandsche Bank gevraagd het MOB voor te zitten en nader vorm te geven. De ministeries van Financiën en Economische Zaken zullen als waarnemers deelnemen.

Het instellen van het MOB is een verdere uitwerking van de Werkgroep "Tariefstructuren en Infrastructuur in het betalingsverkeer" ("werkgroep Wellink") die eerder dit jaar met haar bevindingen kwam. Een van de conclusies was dat de werking van de betaalmarkt kan worden verbeterd door periodiek overleg tussen vragers en aanbieders van betaaldiensten over de maatschappelijke gevolgen van ontwikkelingen in het betalingsverkeer.

De integrale tekst van de brief is terug te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën.