United Services Group

Halfjaarresultaten 2002 United Services Group N.V.
· Gezonde winst in stagnerende markt

Almere, 4 september 2002. United Services Group N.V. realiseerde in het eerste halfjaar 2002 een bedrijfsresultaat van 27,9 miljoen euro. Start Holding droeg 2,7 miljoen euro bij aan dit resultaat. Ten opzichte van het eerste halfjaar 2001 kwam het bedrijfsresultaat 14,4% lager uit en bedroeg in procenten van de omzet 7,4%, hetgeen beduidend boven het branchegemiddelde ligt. De omzet nam toe van 280,6 miljoen euro naar 377,2 miljoen euro. Dit is een stijging van 34,4% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is vooral te danken aan een aantal overnames in 2001 alsmede de consolidatie van Start Holding per 1 juni 2002.

De nettowinst voor amortisatie goodwill bedraagt 16,1 miljoen euro (2001: 20,0 miljoen euro). De winst per gewoon aandeel, voor amortisatie, komt uit op 0,71 euro (2001: 0,99 euro). Op grond van de situatie op de verschillende Europese markten verwacht de Raad van Bestuur dat het resultaat over het gehele jaar 2002, voor amortisatie van goodwill, met ca. 25% zal achterblijven ten opzichte van 2001. De winst per gewoon aandeel, voor amortisatie, zal over 2002 ca. 30% lager uitkomen. Op 15 augustus jongstleden werd deze verlaging ten opzichte van eerdere winstverwachtingen reeds aangekondigd.

Ontwikkelingen per land in hoofdlijnen

Nederland (excl. Start)
De Nederlandse uitzendmarkt kende over het eerste halfjaar een omzetdaling van circa 10%. De uitzenddivisie van United Services Group (met onder meer Unique en Secretaresse Plus) presteerde autonoom circa 10% beter dan de markt en wist haar margeniveau te handhaven. Dit uitstekende resultaat is onder andere te danken aan een grote klantenspreiding in het midden- en kleinbedrijf en een effectieve marktbewerking. De divisie techniek (United Technical Solutions en Technicum) werd echter geconfronteerd met zowel voortijdige beëindiging van projecten, alsmede een beduidend lager aantal nieuwe projecten, als gevolg van een matig investeringsklimaat. Hierdoor nam de leegloop sterk toe, hetgeen de winstgevendheid van deze divisie aanzienlijk aantastte. Ondanks de moeilijke marktsituatie is het aantal medewerkers in de leegloop inmiddels weer tot een aanvaardbaar niveau teruggedrongen door gerichte centraal aangestuurde plaatsingsacties. De resultaten uit overige Nederlandse activiteiten, zoals callcenters (Telecom Direct en Call-IT), opleidingen (Luzac College en InterCollege) en facilitering van zelfstandigen zonder personeel (Fa-med en United Independent Solutions) ontwikkelden zich in lijn met onze prognoses.

België
De Belgische uitzendmarkt is over het eerste halfjaar 1,9% lager uitgekomen ten opzichte van 2001, waarbij het administratieve segment zwaarder onder druk stond dan de industriële sector. De werkmaatschappijen Unique Interim en Secretary Plus die een dominante positie hebben in het administratieve marktsegment realiseerden, ondanks een dalende markt, bevredigende resultaten. De markt voor technische en ICT-specialisten vertoonde een soortgelijk beeld als in Nederland waardoor ook hier de resultaten van de divisie techniek onder druk stonden.

Duitsland
De Duitse dochters Unique Personal en Secretary Plus hebben te kampen met buitengewoon moeilijke marktomstandigheden Ondanks de invoering van een effectieve marktbewerking bij hiervoor genoemde werkmaatschappijen komt de groei hier trager op gang dan verwacht. Het in overeenstemming brengen van de plaatsingscapaciteit met de vraag is onderdeel van een plan van aanpak om in 2003 het break-even stadium te bereiken. Voorts zijn er toenemende signalen dat een nieuwe regering na de verkiezingen in september de wet en regelgeving gaat flexibiliseren waardoor gunstiger perspectieven kunnen ontstaan voor uitzendondernemingen.

Spanje (excl. Start)
In een markt die een geringe daling vertoont ten opzichte van 2001, realiseerden de werkmaatschappijen TempÍber en Ecatemp een lichte omzetgroei. Ook is er sprake van een winsttoename. Tegen het eind van 2002 zullen deze ondernemingen onder de naam Unique worden samengevoegd en gebruik gaan maken van het backoffice van Start-dochter People te Madrid.

Ontwikkelingen Start Holding
Behoudens Start Italië, ontwikkelt Start zich conform de planning en werd in de maand juni een bedrijfsresultaat behaald van 2,7 miljoen euro. De ten tijde van de overname aangekondigde maatregelen om synergievoordelen te bewerkstelligen liggen op schema. In Noord Italië opende Start vanaf het jaar 2000 een veertigtal vestigingen en ontwikkelde de omzet zich tot een paar maanden geleden zeer voorspoedig. Inmiddels groeit de markt in Italië beduidend minder snel waardoor Start hier later dan verwacht haar break-even niveau zal bereiken. Op de Nederlandse markt ontwikkelde Start zich positief. De in het recente verleden doorgevoerde reorganisatie (inkrimping van het vestigingennet) heeft inmiddels geleid tot een substantiële kostenreductie waardoor de winstgevendheid aanzienlijk is toegenomen. Start realiseert, mede door haar specialistische activiteiten in de zorgsector (marktleider met Medi Interim), transport en logistiek alsmede haar activiteiten op het gebied van reïntegratie en outplacement, een relatief hoog brutowinstniveau. De reorganisatie op haar hoofdkantoor te Gouda, welke thans wordt uitgevoerd, zal verder leiden tot verdere verlaging van het kostenniveau. Start kan met haar activiteitenmix volop profiteren bij een toekomstige opleving van de vraag naar uitzendkrachten. De Spaanse dochter People (behorend tot de 'top vijf'op de Spaanse markt) presteert in lijn met de verwachtingen. Door het tevens benutten van het backoffice van People te Madrid door de werkmaatschappijen Tempìber en Ecatemp zullen interessante kostenvoordelen worden gerealiseerd.

Synergie
De inmiddels in gang gezette activiteiten om de ten tijde van de overname van Start door United Services Group aangekondigde synergievoordelen te realiseren liggen op schema. Vanaf 2003 wordt hieruit een kostenreductie van circa 10 miljoen euro verwacht, zoals eerder uitgesproken.

Marktverwachtingen
Onder de huidige onzekere marktomstandigheden op de verschillende Europese markten is het thans niet realistisch om concrete verwachtingen voor 2003 en volgende jaren uit te spreken. Met name de maand september is seizoenmatig gezien een belangrijke indicator voor de markttrend voor de rest van 2002 en de daarop aansluitende periode. Voorts is er momenteel nog geen zicht op een spoedig economisch herstel.

Profiel United Services Group
United Services Group is als Europese dienstverlener actief in Nederland, België, Duitsland, Italië, Spanje en Centraal Europa op het gebied van flexibele arbeid, opleidingen en customer care-services. De aandelen United Services Group staan genoteerd aan de Effectenbeurs Euronext Amsterdam. Vanuit een aantal zelfstandige werkmaatschappijen, waaronder Unique, Start, Secretary Plus en Technicum (detachering & uitzending), United Capacity, United Technical Solutions en United ICT Solutions (werving & selectie, detachering en projectmatige activiteiten voor vakspecialisten), United Independent Solutions (dienstverlening aan zelfstandigen zonder personeel), Luzac College en InterCollege (opleidingen) en Telecom Direct en Call-IT (customer contact-centers), worden de diverse dienstverleningsvormen aangeboden.

Raad van Bestuur United Services Group N.V.

Voor nadere informatie:
De heren Leo W. Houwen en Ron Icke Telefoon: +31 (0)36 529 95 07

Bijlagen:

- geconsolideerde resultaten en balans

- geconsolideerd kasstroomoverzicht

- segmentatie-overzicht

- kerncijfers

Noot: Wij maken u er op attent dat de 3e kwartaalcijfers 2002 van United Services Group N.V. niet op 30 oktober a.s., maar op 19 november a.s. tijdens beurs zullen worden gepubliceerd.

Belangrijke data

Publicatie cijfers derde kwartaal 19 november 2002 Publicatie jaarcijfers 2002 19 maart 2003 Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders 7 mei 2003

internetadres: www.UnitedServicesGroup.nl


GECONSOLIDEERDE BALANS PER 30 JUNI 2002                                                                 
Bedragen in duizenden euro's                                                                    
                                        30-06-02                31-12-01                
Vaste activa                                                                    

Immateriële vaste activa                                             166.328                 152.459            

Materiële vaste activa                                         71.466                  26.748           

Financiële vaste activa                                          6.709                   4.515          


                                             244.503                 183.722            
Vlottende activa                                                                        

Vorderingen                                                                     
Handelsdebiteuren                                            309.891                 142.779            
Overige vorderingen                                            81.685                  10.703           
Overlopende activa                                             29.768                  10.522           


                                             421.344                 164.004            

Liquide middelen                                                 5.110                 19.751           


                                           670.957                 367.477              

Eigen vermogen                                       177.355                 122.953            

Aandeel derden                                         55.263                          -                

Voorzieningen                                          33.660                  11.806           

Langlopende schulden                                           90.481                  98.164           

Kortlopende schulden                                                                    
Bankkrediet                                            79.188                  21.658           
Handelscrediteuren                                             49.726                  30.478           
Belastingen en premies sociale verzekeringen                                           69.962                  29.392           
Schuld inzake acquisities                                                6.320                   3.851          
Vooruitontvangen bedragen                                                   635                          6.993          
Pensioenen                                             10.940                    1.399          
Overige schulden                                               86.711                  31.467           
Overlopende passiva                                            10.716                    9.316          


                                             314.198                 134.554            


                                           670.957                 367.477              

Toelichting eigen vermogen (x 1.000 euro)                                                                       
Vermogen per 31 december 2001                                        122.953                            
Resultaat 1e halfjaar 2002                                             11.995                           
Opbrengst uit emissies (incl. uitgeoefende opties)                                             44.580                           
Kapitaalskosten (incl.kosten emissies)                                           - 2.394                                
Dividend lager dan begroot                                                  221                                 

Eigen vermogen per 30 juni 2002                                    177.355                              




GECONSOLIDEERDE WINST-EN VERLIESREKENING OVER HET 1E HALFJAAR 2002                                                                      

Bedragen in duizenden euro's                                                                    

                                        1e hj.2002              1e hj. 2001             2001

 Netto-omzet                                         377.166                 280.634                 600.402 

 Salariskosten                                       290.305                 206.417                 432.442 
 Afschrijvingen                                                  6.061                   3.055                   7.497 
 Overige kosten                                                52.954                  38.634                  86.905 


 Bedrijfslasten                                              349.320                 248.106                 526.844 


 Bedrijfsresultaat                                             27.846                  32.528                  73.558 

 Financiële baten en lasten                                                                     
 Rentebaten                                                 464                             732                             373 
 Rentelasten                                             3.945                   1.304                   3.679 


 Uitkomst van de financiële baten en lasten                                              - 3.481                            - 572                        - 3.306


 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen                                             24.365                  31.956                  70.252 

 Belastingen resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening                                            - 8.462                       - 12.059                - 24.156


                                               15.903                  19.897                  46.096 

 Buitengewoon resultaat                                                     878                             118                 

 Aandeel derden                                                    - 649                                


 Nettowinst voor amortisatie goodwill                                          16.132                  20.015                  46.096 

 Amortisatie goodwill                                            - 4.138                         - 1.945                         - 7.016


 Nettowinst                                           11.995                  18.070                  39.080 

 WPA (na amortisatie)                                              0,53                            0,89                            1,94 
 WPA (voor amortisatie)                                                    0,71                            0,99                            2,28 





GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT OVER HET 1E HALFJAAR 2002                                                                     


Kasstroom uit operationele activiteiten                                                                 
(x 1.000 euro )                                 1e hj.  2002            1e hj. 2001             

Bedrijfsresultaat                                              27.846                  32.528           
Afschrijvingen                                           6.061                   3.055          
Veranderingen in voorzieningen                                         10.383                    3.152          
Veranderingen in werkkapitaal                                          - 66.982                - 29.349         

                                              - 22.692                   9.386          

Kasstroom uit bedrijfsoperaties                                                                 
Ontvangen interest                                                  464                             732                 
Betaalde interest                                                - 3.945                         - 1.461                
Betaalde winstbelasting                                          - 8.462                       - 12.059         
Buitengewoon resultaat                                              878                             118                 
Aandeel derden in resultaat                                                 - 649                              -                

Kasstroom uit operationele activiteiten                                        - 34.406                  - 3.284                

Kasstroom uit investeringsactiviteiten                                                                  
Investeringen in materiële vaste activa                                          - 6.295                         - 8.716                
Desinvesteringen in materiele vaste activa                                                  446                             327                 
Acquisitie van groepsmaatschappijen                                            - 66.640                     - 698               

Kasstroom uit investeringsactiviteiten                                         - 72.489                  - 9.087                

Kasstroom uit financieringsactiviteiten                                                                 
Dividend                                                    221                          1.078          
Financiering door /aflossing van leningen                                                - 7.683                         - 1.361                
Emissie van aandelen                                           44.580                          -                
Kosten aandelen, valutawijzigingen                                               - 2.394                              - 52              


Kasstroom uit financieringsactiviteiten                                        34.724                       - 335               

Netto kasstroom                                      - 72.171    *           - 12.706           
*) inclusief bankkrediet Start bij overname ad ¤ 49,5 miljoen                                                                   
 SEGMENTATIE-OVERZICHT

Segmentatie naar activiteit (x 1.000 euro)                                                                      
*) aangepast voor vergelijkende doeleinden                                      1e hj.  2002            1e hj. 2001*            2001

Netto-omzet                                                                     
Office                                       214.255                 177.365                 395.409 
Technical Services                                             69.587                  87.130                166.079 
Communications                                           8.304                   3.817                 12.988 
Start                                          71.621                          -                               -   
Overige activiteiten                                           13.399                  12.322                  25.926 
Totaal                                     377.166                 280.634                 600.402 


Bedrijfsresultaat                                                                       
Office                                         21.046                  20.278                  48.668 
Technical                                                3.266                 13.579                  21.843 
Communications                                           1.261                   1.841                   4.456 
Start                                            2.670                         -                               -   
Overige activiteiten                                             1.922                      298                          4.553 
Hoofdkantoor                                             - 2.319                         - 3.468                         - 5.962
Totaal                                        27.846                  32.528                  73.558 


Omzetsegmentatie naar geografische ligging (x 1.000 euro)                                                                       

Nederland                                            256.311                 195.715                 407.455 
België                                         71.651                  69.384                145.163 
Duitsland                                              13.125                  14.167                  32.184 
Spanje                                         32.150                          -                       12.288 
Overig                                           3.929                   1.368                   3.312 
Totaal                                     377.166                 280.634                 600.402 


KERNCIJFERS                                     1e hj.  2002            1e hj. 2001             2001

 Cashflow (x 1.000 euro)                                               22.193                  23.070                  53.593 

Groei in procenten                                                                      
 Netto-omzet                                    34,4%                           
 Bedrijfsresultaat                                      -14,4%                          
 Nettowinst voor amortisatie goodwill                                   -19,4%                          

Verhoudingsgetallen                                                                     
 Bedrijfresultaat/omzet                                         7,4%            11,6%           12,3%
 Nettowinst voor amortisatie goodwill/omzet                                     4,3%            7,1%            7,7%
 Interest Cover Ratio                                                   8                             57                              22 
 Eigen vermogen/totaal vermogen                                         26,4%           44,4%           33,5%
 Vlottende activa/vlottende passiva                                                1,36                            1,22                            1,37 

Informatie aandelen                                                                     
Aantal uitstaande gewone aandelen (x 1.000)                                            22.684                  20.191                  20.191 

Per aandeel in euro's op basis van het aantal uitstaande aandelen                                                                       
 Nettowinst voor amortisatie goodwill                                              0,71                            0,99                            2,28 
 Nettowinst na amortisatie goodwill                                                0,53                            0,89                            1,94 
 Eigen vermogen                                                    7,82                            5,21                            6,09 
 Cashflow                                                  0,98                            1,14                            2,65 


Op de 1e halfjaarcijfers is geen accountantscontrole toegepast. Overigens zijn de grondslagen toegepast zoals vermeld in de jaarrekening 2001.

Postbus 1, 1300 AA Almere, Nederland
P.J. Oudweg 61, 1314 CK Almere, Nederland
T +31 (0)36 529 95 07
F +31 (0)36 529 95 09
W www.unitedservicesgroup.com