Simac Techniek NV

Simac Techniek NV

Halfjaarbericht per 30 juni 2002

Inhoudsopgave

Verslag van de directie over het eerste halfjaar 2002 blz. 3

Kengetallen blz. 6

Waarderingsgrondslagen blz. 7

Geconsolideerde balans blz. 8

Geconsolideerde resultatenrekening blz. 10

Geconsolideerd overzicht van kasstromen blz. 11

Toelichting op de geconsolideerde balans en resultatenrekening blz. 12

Verslag van de directie over het eerste halfjaar 2002

Samenvatting

De omzet van Simac Techniek is in het eerste halfjaar 2002 met 15% gedaald naar ¤ 94 miljoen (eerste halfjaar 2001: ¤ 110 miljoen). Er werd een netto verlies geboekt van ¤ 4 miljoen (eerste halfjaar 2001: -/- ¤ 13 miljoen). De cashflow bedroeg -/- ¤ 0,6 miljoen. De liquiditeit is verbeterd als gevolg van de verkoop van het belang in BarcoNet. In het tweede halfjaar 2002 wordt thans een gelijkblijvend of licht beter resultaat verwacht ten opzichte van het eerste halfjaar. Prioriteit wordt gegeven aan het saneren, stopzetten of afstoten van de verliesgevende deelactiviteiten en maatregelen tot vermogensversterking, zodat een financieel en organisatorisch gezonde uitgangspositie voor 2003 wordt bereikt.

Gang van zaken per bedrijfsonderdeel

Algemeen

In het eerste halfjaar 2002 waren de marktomstandigheden in de ICT en high tech sector slecht. Dit had een negatieve invloed op de omzet. Vooral door kostenbesparingen is in de kernactiviteiten een licht positieve EBITA en cashflow bereikt. De verwachting is dat de marktomstandigheden niet op korte termijn zullen verbeteren. Dit betekent dat de noodzakelijke resultaatverbetering zal moeten worden bereikt door het verder verbeteren van de efficiency van de organisatie. Maatregelen hiervoor zijn continu gaande.

Op langere termijn zal de markt naar verwachting verbeteren door de noodzaak van vervangingsinvesteringen. Daarnaast zullen nieuwe technologieën (zoals voice-data integratie, tracking & tracing, netwerk gerelateerde applicaties) voor betere perspectieven zorgen. Simac is bezig zich hiervoor goed te positioneren.

ICT Nederland

Via kostenbesparingen werd een verbetering van het resultaat bereikt. Het aantal medewerkers is gedaald van 430 naar 350. De opgebouwde contractenportefeuille zorgt voor een stevige basis in omzet en resultaat. Na een moeizaam eerste kwartaal ontwikkelde de orderbinnenkomst zich in het tweede kwartaal bemoedigend. Gezien de algehele marktverwachting zal het rendement voorlopig nog beperkt blijven.

ICT België / Luxemburg

Na een goed 2001 stonden omzet en resultaat bij Simac België en Luxemburg flink onder druk. Inmiddels zijn ook hier kostenbesparende maatregelen in gang gezet die tegen het eind van 2002 voor een terugkeer naar een positief rendement zullen zorgdragen. Door de gestegen contractenportefeuille en de tevredenheid van grote klanten betreffende de kwaliteit van de dienstverlening van Simac zijn de perspectieven op langere termijn positief.

ICT Duitsland

De ICT-markt in Duitsland is in 2002 slecht. De verwachte opzegging van een deel van de onderhoudscontracten kon niet gecompenseerd worden met nieuwe werkzaamheden. Hierdoor werd in de eerste helft van 2002 opnieuw verlies geleden. Naast continue kostenbesparingen wordt momenteel bekeken op welke wijze de Duitse activiteiten binnen of buiten Simac gepositioneerd moeten worden.

ICT Tsjechië

Net als in de voorgaande jaren ontwikkelen omzet en resultaat zich bij Simac Tsjechië positief. Verscheidene nieuwe contracten zijn afgesloten en inmiddels zijn de activiteiten vanuit Praag en Brno uitgebreid naar Bratislava in Slowakije.

ICT Applicaties

In de detacheringactiviteiten (Simac Business Applications) en de elektronische vergadersystemen (Groupsupport.com) was het resultaat sterk negatief. Hier is een forse kostenreductie gaande. Inmiddels is aan de 32 medewerkers van Simac Business Applications een voorstel gedaan, waarvoor ieders individuele toestemming vereist is, om het mogelijk te maken de activiteiten te continueren. De overige activiteiten kenden een redelijk tot goed eerste halfjaar. Met name bij VDS (advisering en systeemintegratie op het gebied van verbetering van bereikbaarheid van organisaties) is er sprake van een positieve ontwikkeling.

IE&A

De Simac bedrijven op het gebied van Industriële Elektronica en Automatisering (IE&A) hadden in het eerste halfjaar van 2002 duidelijk te lijden onder de lage investeringen in de industrie en telecom-markt. Desondanks werden break-even tot licht positieve resultaten geboekt. Inmiddels worden enige kostenreducties doorgevoerd. De verwachtingen zijn stabiel.

Allied Data Technologies

In tegenstelling tot de positieve verwachting bevond de DSL-modemmarkt zich in het eerste halfjaar 2002 nog in een sterke dip. Dit had een negatieve invloed op de omzet en brutomarge bij Allied Data Technologies, waardoor in het eerste halfjaar van 2002 verlies werd geleden. Inmiddels is besloten een flinke kostenreductie door te voeren en partners te zoeken om te investeren in Allied Data Technologies. Bij een aantrekkende markt zijn de perspectieven om een hogere omzet te bereiken nog steeds aanwezig. De doorgevoerde kostenreducties zullen leiden tot resultaatverbetering.

Overige participaties

Alle overige participaties ontwikkelden zich in overeenstemming met de plannen. Het rendement is bij deze bedrijven break-even of positief. Op korte termijn is hier geen kapitaalbehoefte. Er wordt overwogen één of meerdere belangen te vervreemden.

Balans en financiering

De liquiditeit van Simac is in januari 2002 sterk verbeterd als gevolg van de verkoop van het belang in BarcoNet. Een deel van deze extra ruimte was nodig omdat de crediteuren dalen als gevolg van de lagere omzet en door de toegenomen algemene onzekerheid in de ICT-markt. Met de huidige cashflow en het lage investeringsniveau is de liquiditeitspositie voldoende om in de behoefte van de komende tijd te voorzien, tenzij de marktomstandigheden verder verslechteren. De solvabiliteit is op peil gebleven wanneer naar het garantievermogen wordt gekeken. Het eigen vermogen behoeft echter versterking, hetgeen naar verwachting rond de jaarwisseling 2002/2003 gerealiseerd zal worden.

Verwachtingen

Voor het tweede halfjaar van 2002 verwachten wij geen verbetering van de marktomstandigheden. Als gevolg van kostenbesparingen wordt thans rekening gehouden met een gelijkblijvend tot licht verbeterd resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar. Prioriteit wordt gegeven aan het saneren, stopzetten of afstoten van de verliesgevende deelactiviteiten en maatregelen tot vermogensversterking, zodat een financieel en organisatorisch gezonde uitgangspositie voor 2003 wordt bereikt.

De directie,
4 september 2002


Noot voor de redactie (

Simac Techniek NV