Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 september 2002

PvdA: 'bezuiniging op gesubsidieerde banen catastrofaal'

PvdA Tweede-Kamerlid Jet Bussemaker vindt het plan van het kabinet om te bezuinigen op gesubsidieerde banen catastrofaal.

In 2003 wil staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een kleine 20.000 banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt schrappen. Daarmee zet de bewindsman het mes in de gesubsidieerde arbeid. 'Door het bestaan van ID-banen komen mensen die lange tijd langs de kant hebben gestaan weer in het arbeidsproces terecht. Deze kans wordt mensen nu ontnomen. Dat is onaanvaardbaar', meent Bussemaker, die hierover morgen in de Tweede Kamer een interpellatiedebat met de staatssecretaris zal aanvragen.

In een persbericht geeft de staatssecretaris aan dat de bezuiniging niet zal leiden tot ontslagen. Rutte heeft vooruitlopend op de ingreep gemeenten verzocht met onmiddellijke ingang niet-ingevulde en vrijkomende instroom/doorstroom-banen niet meer in te vullen. Als gemeenten daar nu niet mee beginnen krijgt Rutte de bezuiniging in 2003 niet rond. PvdA-kamerlid Bussemaker acht nu gedwongen ontslagen onvermijdelijk. 'Het CPB heeft berekend dat door de kabinetsvoornemens 30 procent van mensen met een gesubsidieerde baan in de bijstand belandt. Alleen al door die reden ben ik tegen de vacaturestop', aldus de PvdA-woordvoerder.