Gemeente Leeuwarden

Positieve onderzoeksresultaten bedrijfsafvalinzameling binnenstad

De meeste bedrijven in de Leeuwarder binnenstad gaan op verantwoordelijke wijze om met hun afvalstoffen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de bedrijfsafvalinzameling, dat de gemeente in de periode november 2001 april 2002 heeft verricht. Het project was gericht op de bedrijven in het gebied binnen de stadsgrachten plus het stationskwartier. Hier zijn 907 bedrijven gevestigd. Gemeentelijke milieu-inspecteurs en de Milieupolitie hebben dit onderzoek in samenwerking uitgevoerd.

Werkwijze

Voorafgaand aan het onderzoek zijn de betrokken bedrijven van de regels voor afvalinzameling alsmede van het aanstaande project op de hoogte gebracht. Vervolgens zijn 152 van de 907 bedrijven a-select geselecteerd en door milieu-inspecteurs van de gemeente bezocht en gecontroleerd. Kopieën van contracten/afgiftebonnen geven voldoende informatie om te kunnen beoordelen of afgifte op de juiste wijze gebeurt. De Milieupolitie richtte zich op de wijze van aanbieden van de bedrijfsafvalstoffen. Bij de controles op woensdag, wanneer huishoudelijk afval wordt ingezameld, bleek diverse keren dat er bedrijfsafval in de zakken zat.

De bedrijven waarbij tekortkomingen zijn geconstateerd zijn, na bericht, opnieuw gecontroleerd.

Conclusies

Uit het onderzoek bleken bij de eerste controle 117 bedrijven in orde. Na hercontrole kwamen daar nog eens 33 bij en na een tweede hercontrole 2 (totaal 152). Daarnaast kwam naar voren dat het de ondernemers niet altijd duidelijk is wanneer afvalstoffen moeten worden gescheiden (kwantiteit). Verder bleek dat de componenten papier en glas vaak wel worden gescheiden, maar worden afgevoerd via glasbak respectievelijk oud papier inzamelaar. Dit zijn faciliteiten voor de burgers, die betaald worden uit de afvalstoffenheffing. Bedrijven moeten via erkende inzamelaars (tegen betaling) hun afval afvoeren.

Vervolg

Gelet op de conclusies is besloten een vervolg aan het project te geven. Er zal regelmatig een voorlichtingsartikel in "Huis aan huis" worden geplaatst over de regels van bedrijfsafvalstoffen. Daarnaast wordt er een vervolgproject gestart dat gericht zal zijn op de horecabedrijven.