Nieuwsbericht

donderdag 5 september 2002, 17.30 uur

REGIONAAL

Vijftien keer te diep in het glaasje gekeken bij alcoholestafette Alkmaar, donderdag 5 september 2002.
In het kader van de Provinciale estafettecontrole op het rijden onder invloed is afgelopen nacht een uitgebreide controle gehouden in Noord-Holland Noord. Daarbij werd van 1700 automobilisten een blaastest op straat afgenomen. Dit leidde tot 23 aanhoudingen. Deze bestuurders dienden een ademanalyse aan het bureau te ondergaan. De ademanalyse wees uit dat 17 bestuurders onder invloed verkeerden. Het hoogst scoorde een bestuurder die meer dan 2,5 maal het maximaal toegestane had gebruikt (730 i.p.v. 220 microgram alcohol per liter lucht). Behalve dat tegen de man proces-verbaal volgde moest hij ook zijn rijbewijs inleveren.
De controle maakt deel uit van een Provinciale alcohol estafette die gedurende een week gehouden wordt. Vandaag wordt het blaaspijpje doorgegeven aan een andere politieregio in Noord-Holland. Welke regio dit is wordt niet van te voren bekend gemaakt. Met deze aanpak hoopt de politie ten behoeve van de verkeersveiligheid het alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen.

NOORD-KENNEMERLAND

Fietsers botsen
Alkmaar, woensdag 4 september 2002.
Rond 15.15 uur zijn twee fietsers met elkaar in botsing gekomen op de stoep langs de Muiderwaard. Daarbij is een 80-jarige inwoonster uit Alkmaar ten val gekomen. De andere fietser, een vermoedelijk 10-jarig jongetje van buitenlandse afkomst, reed na het ongeval door en kon niet meer achterhaalt worden. De vrouw is met de ambulance naar het MCA gebracht, waar ze voor een nacht ter observatie is gebleven. Zij heeft een schaafwond aan het hoofd opgelopen en een lichte hersenschudding.

Door rood licht rijden bestraft
Alkmaar, woensdag 4 september 2002.
Rond 19.00 uur werd op de Provincialeweg een 27-jarige inwoner uit Alkmaar aangehouden omdat hij ondanks het rode stoplicht doorreed. Hij kon zich niet identificeren en is daarom voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Binnen een uur wist een familielid de juiste papieren te laten zien en kon de man weer heengaan, nadat hij voor de overtreding een boete betaalde van 86,- euro.

Fietser gewond na aanrijding
Alkmaar, woensdag 4 september 2002.
Rond 19.10 uur is op de Kanaalkade een 14-jarig meisje uit Alkmaar met haar fiets in botsing gekomen met een 17-jarige bromfietser uit Heiloo. De laatste had aan het meisje geen voorrang verleend. Het meisje in naar het MCA vervoerd, waar de open wond op haar enkel moest worden gehecht. De fiets is geheel beschadigd, de bromfiets heeft wat krassen opgelopen.

Verkeerscontrole
Alkmaar, woensdag 4 september 2002.
Tussen 16.30 en 17.15 uur is met een onopvallende auto een verkeerscontrole gehouden op het verkeersplein Kooimeer. Daarbij zijn 17 bonnen uitgeschreven, twee voor het rijden door roodlicht en 15 voor het verkeerd voorsorteren.

Rood licht controles
Schoorl, woensdag 4 september 2002.
Naar aanleiding van klachten uit de gemeenschap heeft de politie een rood licht controle gehouden. Op de A9 bij Schoorldam werden in een uur tijd acht bekeuringen uitgeschreven. Hetzelfde geldt voor Egmond aan de Hoef op het kruispunt bij Egmond aan Zee, de Egmonderstraatweg. Ook daar is een uur lang gepost en zijn twee bekeuringen uitgedeeld.

Gestolen taxi uitgebrand
Heerhugowaard, donderdag 5 september 2002.
Vanochtend werd aangifte gedaan van diefstal van een taxi, een Mercedes die geparkeerd stond aan de Steenzout. De dief heeft kans gezien de auto mee te nemen in de nacht van woensdag op donderdag. Niet veel later kreeg de politie de melding dat de betreffende auto was aangetroffen in Bolsward, maar nu geheel uitgebrand.

Brand in schuur
Zuidschermer, donderdag 5 september 2002.
Rond 09.20 uur ontdekte een bewoonster van een stolpboerderij aan de Zuidervaart rookontwikkeling in de schuur achter de woning. De brandweer was snel ter plaatse en had de situatie al gauw onder controle. Een ventilator bleek kortsluiting te hebben veroorzaakt. Er is geen grote schade ontstaan.

NOORDKOP

Brand in schuur
Schagen, donderdag 5 september 2002.
Rond 11.30 uur is brand ontstaan in een schuur aan de Menisweg. De brandweer was snel ter plaatse en heeft door kordaat optreden de brand van binnenuit kunnen bestrijden en daardoor zowel de schuur kunnen redden alsook het ernaast staande monumentale pand kunnen behouden. Vermoedelijk is de oorzaak van de brand gelegen in kortsluiting van de in werking zijnde luchtcompressor in de schuur. De politie stelt daarom geen nader onderzoek in.

Klappen voor een mobiele telefoon
Den Helder, donderdag 5 september 2002.
Woensdagmiddag, tussen 14.00 en 15.00 uur, is een 20-jarige man uit Den Helder beroofd van zijn telefoon. Dit gebeurde aan het begin van de Beatrixstraat. De man werd aangesproken door de dader, die hem vroeg naar de tijd. Toen het slachtoffer zijn mobiele telefoon pakte om de tijd ervan af te lezen kreeg hij opeens klappen in het gezicht en werd de telefoon uit zijn handen gegrist. Het slachtoffer heeft de dader nog weg zien rennen in de richting van de V&D. De dader is tussen de 20 en 25 jaar oud, ongeveer 1.95 meter lang, heeft een donkere huidskleur, slank postuur en dreadlocks tot halverwege de nek. Opmerkelijk is dat hij vier gouden voortanden heeft.

Brombakfiets gestolen
Den Burg, donderdag 5 september 2002.
Rond 08.00 uur is aan de Thijsselaan een brombakfiets gestolen waarin een frame lag van een andere brombakfiets. De dader heeft met een kraan het spul in een vrachtwagen geladen, zo zag een ooggetuige. Deze kwam niet in actie omdat een legale handeling werd vermoedt. Bij het opmerken van de verdwijning heeft de eigenaar verschillende instanties gebeld die de brombakfiets weggehaald zouden kunnen hebben. Daar wist men echter van niets. De eigenaar heeft dan ook geen idee wie de dader is. De waarde van het gestolen voertuig bedraagt ongeveer 1250,- euro. De bromfietsbak was nog niet voorzien van een motorblok.

WESTFRIESLAND

Man verdronken
Hoorn, donderdag 5 september 2002.
Op donderdag werd omstreeks 10.00 uur het levenloze lichaam van een 82-jarige man uit Moers (Duitsland) aangetroffen in het water van de Vluchthaven in Hoorn. De man lag met zijn schip in de jachthaven. Op woensdagavond omstreeks 23.00 uur wilde hij nog even de vlag binnen gaan halen. Vermoedelijk is de man toen van boord gevallen. Vermoedelijk viel hij daarbij met zijn hoofd tegen de trap aan de achterzijde van de boot. Zijn zeilmaat (71 jaar) had op het moment van vermissing liggen slapen, zodat het slachtoffer pas vanmorgen als vermist werd opgegeven. Een duikploeg van de brandweer werd ingezet om in het water te zoeken. Deze vond het slachtoffer omstreeks 11.15 uur vlak achter het schip.

Botsing fietser met bromfietser
Hoorn, woensdag 4 september 2002.
Omstreeks 17.15 uur ontstond een botsing tussen een 19-jarige fietser uit Hoorn met een 17-jarige stadsgenoot op een bromfiets. Dit gebeurde op het kruispunt Provincialeweg/Maelsonstraat. De fietser verleende geen voorrang aan de bromfietser en kwam daardoor te vallen. Een schaafwond in het gezicht was het gevolg.

Aanrijding
Zwaagdijk, donderdag 5 september 2002.
Omstreeks 08.30 uur is een botsing geweest op het kruispunt Markerwaardweg /Zwaagdijk. Het betreft een 50-jarige inwoonster uit Zwaagdijk die met haar auto een aanrijding veroorzaakte met een 46-jarige bestuurder van een vrachtwagen uit Oterleek. De vrouw verleende geen voorrang, zij is door de botsing gewond geraakt, het lestel is nog onbekend. Haar auto raakte aan de voorkant zwaar beschadigd.