Ingezonden persbericht

Sloop van de Zwarte Madonna is moreel verwerpelijk

Bewonersacties tegen projectontwikkeling gemeente Den Haag

DEN HAAG, 20020709 -- Wij zijn blij met het initiatief van Theater Zeebelt en stichting Nomadisch Paviljoen, zie: www.zeebelt.nl tot het organiseren van een moreel referendum over het Wijnhavenkwartier en ondersteunen of initiëren graag akties die ervoor kunnen zorgen dat de Madonna blijft staan. Sinds de invoering van de herstructureringswet is een nieuwe tweedeling in de samenleving ontstaan; huurders hebben geen rechten meer, eigenaren alleen. In Den Haag is een huurder vogelvrij en gaan er heel wat woningen tegen de vlakte. Het maakt in Den Haag niet uit of je in een nieuwbouw (Zwarte Madonna), een Dudock (Zuid West) of een andere woning woont.

Wanneer de gemeente denkt geld te kunnen gaan verdienen aan de grond heb je als huurder geen rechten meer. Je moet gedwongen verhuizen naar een meestal duurdere woning, krijgt 8000 gulden en dat noemen ze dan sociaal plan. De gemeente profileert zich al jaren als projectontwikkelaar en nu ze openlijk de handen ineen hebben geslagen met de woningbouwcorporaties vrezen wij het ergste voor de rechten van huurders.

Wij hebben zelf ook gedwongen moeten verhuizen in 1999 en hebben daarnaast onze hobbytuin die was gelegen op huurgrond moeten prijsgeven. In beide gevallen omdat de gemeente geld wilde verdienen aan de grond en in beide gevallen is niet fair met onze huurrechten omgegaan. Zowel door de gemeente niet als door de eigenaar/verhuurder niet.

Wij zijn hier zwaar door gedupeerd en niet alleen financieel, ook emotioneel laat zoiets je niet onberoerd.

Volgens de piramide van de psycholoog Maslow behoort wonen tot de basisvoorwaarden en ander psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat verhuizen stress veroorzaakt en de levensverwachting met gemiddeld 2 jaar doet afnemen. Hierin is dan nog niet een gedwongen verhuizing onderzocht, die naar onze ervaring nog veel meer impact heeft op allerlei facetten van het leven van de slachtoffers van gedwongen verhuizing.

Daarnaast missen wij in de Haagse stedelijke nieuwbouwprojecten samenhang met en respect voor al datgene wat al reeds aanwezig is. Men springt liefdeloos en ongeïnspireerd om met burgers en stad. Zo plegen zij een aanslag op het rechtsgevoel van burgers, nemen de nog schaarse beschikbare ruimte in beslag en vernielen het schone en kwetsbare in de stad.

Wij zijn ongerust over deze ontwikkelingen en vinden dat de gemeente op moet houden met projectontwikkelaar spelen, omdat dat in strijd is met de zorgplicht voor stad en burger.

Gemeente en corporaties zijn tweeverdiener.

Dit spel levert de gemeente en de corporaties weliswaar snel geld op, zij zijn degenen die hieraan verdienen, maar huurders, belastingbetalers en de stad lijden verlies. Ze maken de huizen van huurders kapot en vernielen oudere gevestigde buurten en sociale structuren. Ze zorgen ervoor dat huurders uit de 'gewilde" buurten worden geweerd. Ze jagen huurders op kosten; verhuis - inrichtings en hogere huurkosten. Ze kosten de gemeenschap naast de tegemoetkoming in de verhuiskosten ook meer huursubsidie, die nota bene weer ten goede komt aan de boosdoeners, nl. de corporaties. Er zijn 60.000 woningzoekenden en nu al veel te weinig betaalbare woningen. Door deze megasloopplannen worden hele wijken ontwricht. De betaalbare huisvesting verdwijnt en daarvoor in de plaats komen voornamelijk (dure) koophuizen. Het zou mooi zijn als een deel van de woningen niet gesloopt gaat worden; de helft van 8000 in ZuidWest lijkt ons al ingrijpend genoeg en de Madonna moet blijven staan. Wanneer het echt niet anders kan, dan in ieder geval 100% financiële vergoeding voor de huurders.

Den Haag geen Jericho

Graag zouden wij samenwerken met een ieder die voor de rechten van stad en huurders op wil komen. Wij denken aan akties en demonstraties, zoals bijvoorbeeld een vrije interpretatie naar het voorbeeld uit de bijbel, de val van Jericho, zie Jozua 5 vanaf vers 13. Dus onder het motto "DEN HAAG GEEN JERICHO"
Vanaf de eerstvolgende raadsvergadering die begint op donderdagavond 5 september 6 avonden lang een rondgang om het stadhuis maken en de 7e dag 7 maal eromheen lopen en een hoop muziek en geluid maken. Symbolisch geef je dan aan dat je vindt dat de muren van het stadhuis in mogen storten. Hopelijk zullen dan 'volksvertegenwoordigers' zoals een Schuller gedwongen worden om in te gaan voelen wat het betekent wanneer men je behuizing wil slopen. Hoeveel huurders van een woning zitten er eigenlijk in het college en in de gemeenteraad? Naar ons idee zijn die zwaar ondervertegenwoordigd en is dat nog geen 10%. Bovendien woont de meerderheid van die huiseigenaren in de betere wijken, derhalve hebben zij geen idee van wat ze aanrichten.

Stop de sloop!



Ingezonden persbericht