Universiteit van Amsterdam



Persbericht
nr: 68

donderdag 22 augustus 2002

De toekomst van de monumentale binnenstad van Amsterdam

Van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 september vindt in Amsterdam de internationale wetenschappelijke conferentie The future of the historic inner city of Amsterdam plaats. UvA-wetenschappers als Geert Mak en Abram de Swaan gaan in op de vraag of de aanwijzing van de Amsterdamse binnenstad tot beschermd stadsgezicht de subtiele balans tussen behoud en vernieuwing kan garanderen. Aan bod komen onder meer de juridische gevolgen van de aanwijzing tot beschermd stadsgezicht, hoe een monumentale stad zich kan aanpassen aan moderne eisen, en de betekenis van monumenten voor stedelijk toerisme.

De infrastructurele en stedenbouwkundige ingrepen van de afgelopen twee eeuwen hebben ertoe bijgedragen dat de binnenstad het kloppend hart van Amsterdam kon blijven en niet is veranderd in een openluchtmuseum. Maar blijft dat zo? Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Amsterdam (Geert Mak, Abram de Swaan e.a.), UCLA (Edward Soja) en de Universitat de Barcelona (Marisol Garcia de Cabeza) belichten tijdens de conferentie de toekomst van de Amsterdamse binnenstad.

Op het bestuurlijk vlak gaan de sprekers in op de rol van de overheid. Is er een wettelijk kader dat ook beheer en toezicht garandeert; wat zijn de juridische gevolgen van een aanwijzing tot beschermd stadsgezicht? De sociaal-wetenschappelijke invalshoek krijgt gestalte in een discours over de betekenis van een monument. Voor wie is het monument van betekenis; welke kwaliteit en klasse wordt ermee uitgedrukt; hoe verhoudt zich dat tot de veranderende bevolkingssamenstelling van Amsterdam; hoe is de verhouding bewoners en bezoekers? In de economische benadering gaat het onder meer over de invloed van het monumentenbezit op prijs- en huurontwikkeling. Hoe wordt het bezit gebruikt voor citymarketing en wat is de betekenis van monumenten voor het stedelijk toerisme? Ook besteden de wetenschappers tijdens de conferentie aandacht aan technische en restauratieve aspecten. Hoe staat het met het onderhoud en de techniek; is reconstrueren legitiem of verdient behoudende restauratie de voorkeur? Het laatste aandachtpunt is ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige planning. Hoe kan een monumentale stad zich aanpassen aan de moderne eisen; wat is de rol van de binnenstad voor de stad als geheel; welke betekenis kunnen nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen hebben voor de monumentale waarden van de bestaande stad?

Behalve lezingen kunnen de deelnemers ook excursies volgen en papersessies bijwonen. De lezingen vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. De papersessies zijn op verschillende historische locaties in Amsterdam. Het volledige programma vindt u op www.bma.amsterdam.nl. Deelname: ¤ 100,-. De conferentie is in het Engels.

De conferentie is georganiseerd door bureau Monumenten & Archeologie en het Amsterdam study centre for the Metropolitan Environment (AME) van de UvA.