Gemeente Nuth


Herdenking van de gesneuvelde Limburgse verzetsmensen

Op 5 september 1944 vonden Joep Francotte uit Vaals en Sjeng Coenen uit Simpelveld de dood. Ze werden door de Duitse bezetter geëxecuteerd op de Cauberg in Valkenburg aan de Geul, amper een paar weken voordat Zuid-Limburg werd bevrijd. Ze zijn niet de enige Limburgse verzetsmensen die tijdens de oorlog het leven lieten voor hun vaderland. Meer dan driehonderd anderen deelden hun lot. Ze stierven tijdens verzetsacties, door executie of aan de ontberingen van de concentratiekampen.

Er wordt al 57 jaar een herdenkingsplechtigheid gehouden bij de plek waar Francotte en Coenen zijn vermoord. Op die plek stond eerst een eenvoudig houten kruis, en vanaf 1947 een gedenksteen, met daarop de tekst: In onze vrienden Sjeng Coenen en Joep Francotte, hier op 5-9-1944 gefusilleerd, eren wij allen die vielen in t verzet. In 1958 werd op diezelfde plaats een gedachteniskapel gebouwd, waarin op de wanden de namen van 312 Limburgse verzetsgevallenen zijn aangebracht.

De jaarlijkse herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst bij 5 september ligt. De herdenking begint dit jaar op 8 september om 10.00 uur met een eucharistieviering in de openlucht bij de Lourdesgrot, aan het begin van de Cauberg. Die dienst wordt dit jaar opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint Caecilia uit Beek en het koor van de Verenigde Beeker Kerkkoren Sint Martinus. Om 11.00 uur volgt een stille tocht naar het monument op de Cauberg. Daar wordt dan het verdere programma afgewerkt. De burgemeester van Valkenburg zal het openingswoord voeren. Daarna volgt een indrukwekkende declamatie. Na de Last post wordt er een dodenappèl gehouden, gevolgd door een kranslegging. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om aan de herdenkingsplechtigheid deel te komen nemen.