Volker Wessels Stevin NV

Halfjaarbericht

Rotterdam, 5 september 2002

Koninklijke Volker Wessels Stevin nv: Winststijging in eerste halfjaar 2002

Kernpunten 1e halfjaar 2002:


· Bedrijfsopbrengsten (= omzet uitgevoerd werk) nemen toe met 9,0% tot ¤ 1,43 miljard (halfjaar 2001: ¤ 1,31 miljard).


· Resultaat voor interest en belastingen (EBIT) neemt toe met 7,0% tot ¤ 65,2 miljoen (halfjaar 2001: ¤ 61,0 miljoen).


· Nettowinst neemt toe met 4,5% tot ¤ 42,7 miljoen (halfjaar 2001: ¤ 40,9 miljoen).

· Nettowinst per aandeel neemt met 3,2% beperkter toe tot ¤ 1,28 ten gevolge van omwisseling van converteerbare obligaties.

· Voornemen tot inkoop van 500.000 tot 750.000 aandelen waardoor onder meer het effect van verwatering ten gevolge van omwisseling van converteerbare obligaties wordt verminderd.

· Orderportefeuille neemt met ¤ 200 miljoen toe tot ¤ 3,8 miljard.

· Financiële positie blijft onveranderd goed.


· Verwachting voor het gehele jaar 2002: EBIT en nettowinst in lijn met ontwikkeling in het
1e halfjaar 2002.


In marktomstandigheden die onder invloed staan van een ongunstiger economisch klimaat en een onzekere aanbestedingsmarkt, heeft Koninklijke Volker Wessels Stevin nv een stijging van het resultaat voor interest en belastingen (EBIT) van 7% tot een niveau van ¤ 65,2 miljoen weten te realiseren (halfjaar 2001: ¤ 61,0 miljoen). De bedrijfsopbrengsten komen 9% hoger uit op ¤ 1,4 miljard (halfjaar 2001: ¤ 1,3 miljard). De toename van de bedrijfsopbrengsten en het resultaat zijn nagenoeg geheel behaald uit autonome groei.

De nettowinst neemt met 4,5% toe tot ¤ 42,7 miljoen (halfjaar 2001: ¤ 40,9 miljoen). De toename is geringer dan de toename van de EBIT. Dit wordt veroorzaakt door lagere financiële baten ten gevolge van een toegenomen beslag op middelen en een lagere omrekenkoers op de US $ gerelateerde baten.

In de cijfers is nog niet het effect opgenomen van de verwerving van 55% in het geplaatste aandelenkapitaal van KPN Netwerk Bouw bv. De cijfers van KPN Netwerk Bouw bv zullen pas vanaf
1 juli 2002 in de concerncijfers van Koninklijke Volker Wessels Stevin nv worden opgenomen. Dit is het gevolg van het feit dat pas eind juli van de Nederlandse Mededingingsautoriteit toestemming werd verkregen voor deze transactie. Naar verwachting zal de bijdrage van KPN Netwerk Bouw bv aan het concernresultaat over 2002 break-even zijn.

Koninklijke Volker Wessels Stevin nv blijft in Europa en Noordwest Amerika op zoek naar goede acquisitiemogelijkheden, ondernemingen die aansluiten bij het strategisch profiel van het concern en die zich bij de ontwikkeling van hun activiteiten met name richten op meerjarige contracten. Gedurende het jaar is een aantal acquisitiemogelijkheden in Europa onderwerp van onderzoek geweest, maar dit heeft niet tot resultaten geleid.

In de eerste helft van 2002 is 20% van het bestaande belang van 30% in Railpro bv (toeleveranties voor de spoorsector) verkocht aan voestalpine Bahnsysteme GmbH.

Resultatenontwikkeling per sector

De verdeling van het resultaat voor interest en belastingen (EBIT), in miljoenen ¤, over de verschillende sectoren is als volgt:



    1e halfjaar 2002    1e halfjaar 2001
    ________________    ________________
        
Bouw en Vastgoed    32,3    30,4
Infrastructuur  19,9    19,6
Specialismen    12,3    10,2
    ________________    ________________
    64,5    60,2
Niet gealloceerd    0,7  0,8
    ________________    ________________
    65,2    61,0
    ==============  ==============


Nederland

Bouw en Vastgoed

In de markt is een duidelijke trend waarneembaar dat de sector Bouw en Vastgoed ook onder invloed is gekomen van de ongunstiger economische omstandigheden. Vooral in de kantorenmarkt is er sprake van toenemende leegstand en worden nieuwe projecten uitgesteld omdat geen huurders beschikbaar zijn. In het segment wonen is het beeld wisselend en erg afhankelijk van regio, prijsniveau en kwaliteit van de locatie. De markt vraagt meer verkoopinspanning. Het is daarbij belangrijk om als onderneming te opereren in de juiste segmenten van de markt en daarbij de ontwikkelingsprojecten waar mogelijk flexibel te houden. Binnen de sector Bouw en Vastgoed wordt hieraan veel aandacht besteed. De nadruk ligt hierbij op binnenstedelijke herontwikkeling, woningconcepten voor het lagere en middenklasse prijssegment (koop en huur) en op samenwerking met woningcorporaties en collega vastgoedontwikkelaars. De sector Bouw en Vastgoed heeft, ondanks de geschetste marktomstandigheden, bij een beperkt stijgende omzet een toename van de EBIT weten te realiseren van ruim 6% tot ¤ 32,3 miljoen (halfjaar 2001: ¤ 30,4 miljoen). Ook de orderportefeuille is ten opzichte van 2001 nog met ¤ 130 miljoen toegenomen en bedraagt per 30 juni 2002 bijna ¤ 2,3 miljard.

Infrastructuur

De vele projecten op het gebied van spoor en wegen in Nederland betekenen een hoog werkaanbod in de sector Infrastructuur binnen Koninklijke Volker Wessels Stevin nv. De overname van Van Kessel Wegenbouw in 2001 betekent een impuls voor de activiteiten op het gebied van weg- en groenonderhoud. Tegenvallende ontwikkelingen zijn er binnen de sector in het marktsegment kabels en leidingen. Door de teruggang van werk in de telecom- en de distributiemarkt is er onvoldoende werk binnen het gehele marktsegment kabels en leidingen, met als gevolg overcapaciteit en een lager prijsniveau. Aangezien binnen afzienbare termijn geen verbetering wordt verwacht, zal een reorganisatie worden doorgevoerd.

De tegenvallende ontwikkeling binnen het segment kabels en leidingen heeft duidelijk invloed op de resultatenontwikkeling binnen de sector Infrastructuur. De EBIT neemt ten opzichte van halfjaar 2001 maar beperkt toe met ¤ 0,3 miljoen tot ¤ 19,9 miljoen. De orderportefeuille van de sector Infrastructuur komt per 30 juni 2002 uit op ¤ 1,5 miljard, dit is ¤ 40 miljoen meer dan per 31 december 2001. De toename is het gevolg van de in het Verenigd Koninkrijk verworven meerjarige frame-work contracten in de waterdistributiesector en voor het Ministerie van Milieu.

Specialismen

De resultaten van de bedrijven binnen deze sector (toelevering, advies en installatie- en verkeerstechniek) ontwikkelen zich in lijn met vorig jaar. De orderportefeuille neemt met ¤ 52 miljoen toe tot ¤ 194 miljoen.
De in 2001 overgenomen activiteiten van NMA Railway Signalling zijn inmiddels samengevoegd met de bestaande activiteiten op het gebied van railway signalling en leveren een goede bijdrage aan de verdere ontwikkeling van deze voor de spoorveiligheid belangrijke activiteiten.

Ontwikkeling van bedrijfsopbrengsten en resultaten geografisch

De ontwikkeling van de bedrijfsopbrengsten, in miljoenen ¤, gedurende het eerste halfjaar 2002 is als volgt:



    1e halfjaar 2002    1e halfjaar 2001            
    ________________    ________________            
                    
Nederland   1.211   1.117           
Duitsland   163 170         
Overig buitenland   132 123         
    ________________    ________________            
    1.506   1.410           
Intercompany    - 75     - 97           
    ________________    ________________            
    1.431   1.313           
    ==============  ==============          




De geografische verdeling van de EBIT, in miljoenen ¤, is als volgt:



    1e halfjaar 2002    1e halfjaar 2001            
    ________________    ________________            
                    
Nederland   62,1    57,2            
Duitsland   - 1,6   - 1,8           
Overig buitenland   4,0 4,8         
    ________________    ________________            
    64,5    60,2            
Niet gealloceerd    0,7  0,8            

    ________________    ________________            
    65,2    61,0            
    ==============  ==============          
                    

Duitsland

De marktomstandigheden in Duitsland verbeteren nog steeds niet. Wel wordt zichtbaar dat de maatregelen, welke de afgelopen jaren bij onze Duitse bedrijven getroffen zijn hun vruchten beginnen af te werpen. Ook zijn de eerste tekenen waarneembaar van de noodzakelijke sanering van de overcapaciteit in de markt. Verwacht wordt dat voor geheel 2002 een break-even EBIT gerealiseerd kan worden, een en ander afhankelijk van de tijdige financiële afwikkeling van het recent opgeleverde werk aan de hoge snelheidslijn Köln - Frankfurt. Koninklijke Volker Wessels Stevin nv heeft twee vestigingen in de door overstromingen getroffen regio van de Elbe. Hier zijn de eerste opdrachten voor herstelwerkzaamheden reeds verworven. Verwacht wordt dat onze ondernemingen ook verder betrokken zullen worden bij de herstelwerkzaamheden.

Overig Buitenland

De activiteiten in de regio Noordwest Amerika ontwikkelen zich voorspoedig. Tengevolge van de tot in juni uitlopende slechte weersomstandigheden in Canada waren de werkzaamheden aan wegen gedurende deze periode maar beperkt mogelijk. De verwachting is echter dat dit goed gemaakt kan worden in het resterende deel van het jaar. De toenemende groei van de regio Calgary biedt veel perspectief voor onze activiteiten in die regio op het gebied van infrastructuur en landdevelopment.

In het Verenigd Koninkrijk biedt de vraag naar vernieuwing van de spoorinfrastructuur een uitdaging voor onze organisatie. Samen met onze opdrachtgevers wordt getracht te komen tot een evenwicht tussen werkaanbod en beschikbare capaciteit. Daarbij zijn voorinvesteringen in capaciteitsuitbreiding noodzakelijk, welke bij vertraging in opdrachtverstrekkingen, zoals in het eerste halfjaar het geval was, kunnen leiden tot een tijdelijke druk op de resultaten.

Vermogenspositie

De solvabiliteitspositie van de vennootschap blijft onveranderd goed op een niveau van 31% (ultimo 2001: 30%). Op 19 mei 2002 is de 5,25% converteerbare obligatielening afgewikkeld. Ultimo 2001 resteerden 9.436 obligaties. In 2002 zijn 9.283 obligaties geconverteerd in aandelen (371.320 stuks), de resterende obligaties zijn afgelost.

De vennootschap is voornemens over te gaan tot aankoop van 500.000 tot 750.000 eigen aandelen waardoor onder meer het verwateringseffect dat in het eerste halfjaar ontstaan is ten gevolge van omwisseling van converteerbare obligaties en optierechten wordt verminderd.

Vooruitzichten

Koninklijke Volker Wessels Stevin nv verwacht over geheel 2002 een stijging van de EBIT en de nettowinst te behalen in lijn met de ontwikkeling in het 1e halfjaar 2002.

Publicatie van de jaarcijfers 2002 is voorzien op 13 maart 2003.

Bijlagen: Geconsolideerde balans
Mutaties in het eigen vermogen
Geconsolideerd kasstroomoverzicht

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
Kerncijfers per gewoon aandeel
Zie het origineel http://www.volkerwessels.com .
www.volkerwessels.com