Ingezonden persbericht

Datum: Haarlem, 4 september 2002

Onderwerp:

Exclusief Intermediair-onderzoek:
Nijenrode beste MBA van Nederland

Kostbare MBA-opleidingen worden steeds populairder, vooral bij jonge managers die de behoefte hebben aan een brede bedrijfskundige achtergrond. Het aantal opleidingen steeg de afgelopen jaren van een handjevol naar 25. Intermediair onderzocht de kwaliteit van de twintig MBA-opleidingen in Nederland die in 2002 en 2001 voldoende afgestudeerden hadden om te onderzoeken en stelde de enige Nederlandse ranglijst samen. Dit onderzoek wordt sinds 1999 eens in de twee jaar door het SCO Kohnstamm Instituut in opdracht van Intermediair uitgevoerd. Universiteit Nijenrode in Breukelen komt dit jaar uit het onderzoek als beste naar voren. Intermediair concludeert dat de onderzochte opleidingen uiteindelijk op bijna alle onderdelen hoge punten scoorden. Ook bevestigde het onderzoek dat de opleiding wel degelijk van invloed is geweest op de loopbaan van de afgestudeerden, en zij door de opleiding ook een flinke inkomenssprong hebben kunnen maken (zie voor cijfers de tabel).

De collegegelden van een MBA-opleiding liggen tussen de 15 en 54 duizend euro. De studenten volgen vakken als finance, accounting, strategy and leadership. Op één na is bij alle opleidingen de voertaal Engels. Ruim zeshonderd afgestudeerden werden ondervraagd over een flink aantal kwaliteitsaspecten van hun opleiding. Daarnaast werden recruiters van de grootste Nederlandse werving-en selectiebureaus uitgenodigd hun mening te over de opleidingen te geven.

De MBA's kregen cijfers voor de volgende onderdelen: het aantal afgestudeerden, het effect op de arbeidsmarkt en het oordeel van recruiters. Nijenrode scoorde op alle punten bovengemiddeld. Op een gedeelde tweede plaats staan de nieuwe MBA-opleiding van Tias Business School in Tilburg en de Rotterdam School of Management (RSM). Tias, een nieuwe opleiding die dit jaar voor het eerst aan het onderzoek deelnam, kreeg van de afgestudeerden het hoogste rapportcijfer. De RSM bleek juist heel populair bij de recruiters.

Universiteit Nijenrode is 'verguld' met de eerste plaats, maar voegt er wel aan toe: "Het belangrijkste bij dit soort onderzoeken is dat je je handhaaft in de top." Dat is ook de reden waarom IBO-Slot Zeist ronduit teleurgesteld is. In het vorige onderzoek stond het instituut op de eerste plaats. Dat legde hen bepaald geen windeieren. Het leerlingaantal verdubbelde, á dertigduizend euro per leerling. Dit jaar moet het instituut genoegen nemen met een zevende plek en gaat er scherp gekeken worden naar mogelijkheden voor verbetering.

Uitgebreidere informatie over de resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.intermediair.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evert de Vos, Chefredacteur Intermediair, telefoon 06-447 489 30. Intermediair brengt hoger opgeleiden en werkgevers op de meest effectieve manier met elkaar in contact. Door de combinatie van Intermediair Weekblad, Intermediair.nl, het Jaarboek, de Loopbaangids en trainingen genereert Intermediair een hoog bereik onder zowel startende hoger opgeleiden als hoger opgeleiden met werkervaring (al dan niet actief op zoek). Intermediair biedt de meest actuele vacatures, achtergrondinformatie en verdieping. Daarnaast biedt de site interactie in de vorm van het salariskompas, de cv-workshop en de vacature e-mailservice. Voor werkgevers is Intermediair een ervaren partner die op een snelle, kostenefficiënte en kwalitatief hoogwaardige manier hoger opgeleide kandidaten werft.