Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum

5 september 2002, nr. 053

Wageningen Universiteit zet toon bij voorkomen van RSI onder studenten

Studenten voortaan ergonomisch verantwoord achter de computer

Om RSI te voorkomen heeft Wageningen Universiteit onlangs, als eerste Nederlandse universiteit, al haar computerzalen voor studenten opnieuw ingericht. Alle onderwijszalen zijn voorzien van ergonomisch verantwoorde stoelen, in hoogte verstelbare tafels en monitordragers. Daarnaast worden de studenten uitvoerig voorgelicht over de juiste werkhouding achter de computer en het voorkomen van RSI. De maatregelen passen in het beleid van Wageningen Universiteit om het studieklimaat te optimaliseren: inhoudelijk, technisch, maar ook op het gebied van arbeidsomstandigheden (arbo).

Herinrichting van computerzalen

Nadat uit eigen onderzoek in het voorjaar van 2001 bleek dat de kwaliteit van de computerwerkplekken voor studenten slecht was, heeft Wageningen Universiteit 900.000 euro geinvesteerd in de herinrichting van deze computerzalen. Zo zijn er 1100 ergonomisch verantwoorde stoelen en 900 in hoogte verstelbare tafels geplaatst in de computerzalen. Verder zijn alle tafels voorzien van ingebouwde of losse, in hoogte verstelbare, monitordragers. Deze ingrijpende herinrichtingsoperatie is onlangs afgerond, waardoor nu alle computerzalen ergonomisch verantwoord zijn ingericht en voldoen aan alle eisen om RSI bij studenten te voorkomen. Het verbeteren van de computerwerkplekken is van groot belang omdat Wageningen Universiteit IT een steeds belangrijker rol in haar onderwijs laat spelen. Dat betekent dat niet alleen geinvesteerd wordt in de verbetering van de infrastructuur (supersnelle internetverbindingen op de studentenkamers en een topnetwerk op de universiteit), maar ook in het bewustwordingsproces 'hoe verstandig om te gaan met de voorzieningen'.

Goede voorlichting blijft belangrijk

Een goede inrichting van werkplekken alleen is niet voldoende om RSI tegen te gaan. Het juiste gebruik van het nieuwe meubilair en de voorzieningen en een goede zithouding zijn minstens zo belangrijk. Ook moet worden bevorderd dat studenten stress vermijden en tijdig pauzeren. Daarom is vorig jaar op elke pc pauzesoftware geinstalleerd. De interne Arbodienst heeft 'voorlichting over beeldschermergonomie en hoe RSI te voorkomen' de hoogste prioriteit gegeven in haar preventiebeleid. Zo zijn alle nieuwe computerwerkplekken voorzien van een tweetalige instructiesticker 'hoe de werkplek voor gebruik optimaal in te stellen'. Verder is er een interactieve 'voorlichtingsmodule RSI en beeldschermwerk' ontwikkeld, die studenten bij aanvang van hun computerwerkzaamheden kunnen raadplegen. De module geeft naast algemene
informatie over RSI onder meer ook tips over het juist instellen van de werkplek en het voorkomen van RSI. Daarnaast is er een PowerPoint presentatie en instructievideo ontwikkeld geschikt voor groepsvoorlichting. Dit voorlichtingsmateriaal is geheel afgestemd op de nieuwe computerwerk-plekken en zal binnenkort beschikbaar gesteld worden aan de arbocoördinatoren, die groepen studenten (en medewerkers) voor gaan lichten.

Wageningse aanpak voorbeeldfunctie voor andere universiteiten

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat bij alle universiteiten in Nederland RSI een groeiend probleem is onder de studenten. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft dit voorjaar een inventarisatie uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat men nog steeds te weinig doet om RSI onder studenten te voorkomen. Zo voldoen werkplekken niet aan de eisen en wordt er slecht voorgelicht over de beroepsziekte.

Wageningen Universiteit is echter een positieve uitzondering, aldus de LSVb. De universiteit kreeg al veel lof over haar preventieve aanpak. Met de onlangs afgeronde herinrichting van de computerzalen is weer een belangrijke stap gezet in de strijd tegen RSI. De preventiemaatregelen van Wageningen Universiteit zijn dan ook niet onopgemerkt gebleven. Vanuit verschillende onderwijsinstellingen in Nederland is er grote belangstelling en waardering voor de Wageningse aanpak om RSI te voorkomen. Zo blijkt uit de contacten en samenwerkingsverbanden, die de universiteit heeft met deze instellingen.

De universiteit zal echter ook de komende tijd aandacht blijven besteden aan RSI als beroepsziekte. Zo wordt er meer geinvesteerd in bewegings- en ontspanningsprogramma's. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het goed geoutilleerde sportcentrum van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Ook worden er maatregelen getroffen om de thuiswerkplek van studenten te (helpen) verbeteren.

Meer informatie over RSI en de preventiemaatregelen bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum vindt u op www.wageningen-ur.nl/amd.