Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-09-2002
Politieberichten van 4/9 (13.00) t/m 5/9 (07.00)

Drachten: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 13.00 uur reed een 31-jarige automobiliste uit Drachtstercompagnie over de Folgeralaan in de richting van Drachten. Op een geven moment verloor zij door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. De auto belandde in een berm en tegen een boom. Het voertuig kwam tot stilstand op de rijbaan. Twee kinderen, drie jaar en 10 maanden, raakten gewond. Het meisje van drie liep een hoofdwond op, het jongetje raakte eveneens gewond. Beide werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is afgesleept. Beide kinderen hebben van de politie een Good Bear ontvangen. Deze beer is standaard aanwezig in een politiewagen en wordt aan kinderen uitgereikt, die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt.

Leeuwarden: mishandeling
Woensdag om 14.00 uur vond een vechtpartij plaats op de Eerst Kanaalsbrug. Een 38-jarige vrouw fietste over de brug. Hier kwam haar een auto tegemoet, die daar niet had mogen rijden. De vrouw stapte af en ging voor de auto staan. Hierop stapte de bijrijdster uit en gooide de fietster tegen de grond. Deze raakte gewond aan her arm en been. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 14.00 uur nam een 51-jarige inwoner van Leeuwarden een fles shampoo, een blik chilibonen en een stuk lever weg uit een winkel aan de Emmakade. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Om 16.15 uur kon de man het bureau weer verlaten met een kortom van 115 euro.

Drachten: twee verdachten aangehouden na winkeldiefstal Een verkoopster van een kledingzaak in Drachten, een 26-jarige inwoonster van Lemmer, werd woensdag omstreeks 14.50 uur, door een getuige, op diefstal van een broek in haar winkel (Noorderbuurt) geattendeerd. Hierop informeerde de vrouw uit Lemmer twee stadswachten die twee vrouwen staande hielden. Nadat de politie arriveerde bleek dat de vrouwen geen goederen in bezit hadden, waarna de vrouwen vrijuit gingen. Kort hierna kwam de getuige van de diefstal in contact met de politie. De vrouw verklaarde dat zij daadwerkelijk had gezien dat de twee vrouwen een diefstal pleegden van een broek. De politie ging daarna op zoek naar de vrouwen. Nadat de politie de verdachten aan had gesproken op het Raadhuisplein, gingen de twee vrouwen er hard hollend van door. Na een korte sprint werden de twee vrouwen aangehouden. Na onderzoek werd een auto aangetroffen, waarin goederen gevonden werden van de betreffende winkel, evenals van twee andere winkels. De twee vrouwen, beiden 34 jaar, en afkomstig uit Goningen, zijn overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld. De auto is in beslag genomen.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een woning aan Achter de Hoven. Men kwam binnen door aan de achterkant van de woning een raam te forceren. Gestolen zijn een televisie en een stereo-installatie. Aangifte is gedaan door een 70-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: diefstal auto
Woensdag tussen 08.00 en 20.00 uur is een zwarte Opel Astra, met het kenteken SZ 67 RZ, gestolen vanaf het parkeerterrein aan de Kanaalstraat, nabij het busstation. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoonster uit Sneek.

Luxwoude: te snel, rijbewijs ingevorderd
Woensdag omstreeks 20.10 uur werd een 37-jarige automobilist uit Roden gecontroleerd op snelheid op de A7 tussen Heerenveen en Drachten. De man reed met een snelheid van 186 km per uur, terwijl ter plaatse 120 is toegestaan. Een overschrijding derhalve van 66 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Bakhuizen: pony overleden, meisje gewond
Woensdag om 19.35 uur maakte een 16-jarige inwoonster van Bakhuizen een ritje op een pony op de Koaiwei. Het pad maakte op een gegeven moment een scherpe bocht, net voor de bocht sloeg de pony op hol. Hierdoor raakten ruiter en paard in de bocht te water. De pony sloeg tegen de walkant en is vrijwel direct overleden. Een dierenarts was ter plaatse. De brandweer heeft het meisje uit het water gehaald, evenals de pony. Het meisje klaagde over hoofdpijn, had water ingekregen en is ter observatie, per ambulance, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: rijder onder invloed rijdt in gestolen auto en pleegt verzet Woensdag omstreeks 17.00 uur werd een 22-jarige automobilist uit Enschede gecontroleerd op de Kanaalstraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Op het bureau werd het kenteken van de auto nagetrokken. De auto bleek te zijn gestolen. Ondertussen werd de man steeds agressiever. Zo pakt de man in de ophoudkamer een mes, dat hij in de hoek gooide. Hij nam een dreigende houding aan. Ook weigerde hij mee te werken aan het insluiten. Hierop wilde de politie de man boeien, omdat het niet duidelijk was of de verdachte nog meer wapens bij zich droeg. Bij het boeien raakt de man los en verwondde hierbij een politieman aan de schouder. Nog steeds wild ede man niet meewerken. Uiteindelijk is pepperspray gebruikt, waarna de verdachte vrijwel onmiddellijk zijn verzet staakte.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 03.00 uur kreeg de politie melding van een ongeval op de A7/A32. Ter plaatse bleek een 33-jarige inwoner van Joure op het talud van het verkeersplein Heerenveen te liggen, 15 meter van een auto verwijderd, die onderaan het talud op de kop lag. De man was gewond en buiten bewustzijn. Een 20-jarige inwoonster van Heerenveen werd boven op het talud aangetroffen, zij bleek eveneens gewond. De slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak van het ongeval in nog onduidelijk. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272