AutoRai

5-9-2002

Daewoo Kalos: combinatie van design en gebruiksgemak

Met zijn krachtige en uitzonderlijke design zorgt de Daewoo Kalos voor een onvergetelijke eerste indruk. In september verschijnt hij in Europa, bijna gelijk met de oprichting van de GM Daewoo Auto & Technology Company, dat in het vierde kwartaal start.


* Frisse Europese lijnen, ontworpen door Italdesign
* Bijzondere gebruiksmogelijkheden door compacte afmetingen in combinatie met vijfdeurs configuratie

* Pittige 1.4-liter benzinemotor levert 61 kW/83 pk De compacte afmetingen van de Kalos en de vijf deuren zorgen niet alleen voor opvallende carrosserielijnen (de Kalos werd ontworpen in de studio van het beroemde Italdesign in Turijn), maar omvatten tevens een ruimtelijk interieur. Bovendien spreidt de Kalos op de weg een opvallende behendigheid tentoon, hij beschikt over een uitgebreid veiligheidspakket en biedt zonder enige twijfel veel value for money.
De voorwielaangedreven Kalos is uitgerust met een 61 kW/83 pk sterke viercilinder benzine-motor met een inhoud van 1,4 liter. De drie beschikbare uitvoeringen, de Spirit, Style en Class, zijn standaard voorzien van een uitgebreide veiligheids- en comfortuitrusting. Zelfs het basismodel, de Spirit, beschikt standaard over stuurbekrachtiging, een airbag voor de bestuurder en voorpassagier, elektrisch bedienbare ramen voor, driepunts veiligheidsgordels voor alle inzittenden en Isofix bevestigingspunten achterin voor een kinderzitje. Design: opvallende lichaamstaal met boeiende stijlelementen Toen we de Kalos ontwierpen, zijn we uitgegaan van een alternatief design in plaats van de gebruikelijke lijnen en we hebben daardoor op het gebied van design nieuwe wegen ingeslagen, aldus de oprichter van Italdesign, Giorgetto Giugiaro, die hiermee de individualiteit van de compacte Kalos onder woorden brengt. Aan de voorzijde springen de opvallende en van helder glas voorziene koplampen in het oog, met de knipperlichten die een beetje aan oogleden doen denken. Daarnaast wordt de voorkant van de auto gekenmerkt door de harmonieuze wijze waarop de bumper en de verchroomde grille doorlopen tot in de motorkap. Uitzonderlijk korte overhangen, gecombineerd met een hoge daklijn, de zachtjes oplopende lijn van de onderste raamstijl en de scherp gehoekte achterzijde bezorgen de Kalos uitgekiende, harmonieuze afmetingen met een optimale benutting van de ruimte in het interieur. De brede, gespierde wielkasten en de diepe uitsparingen onder in de portieren zijn andere opvallende designelementen die zorgen voor de dynamische belijning van de Kalos. De derde, kleine zijruit biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden voor de achterpassagiers, maar zorgt tevens voor een speelse overgang naar de achterkant, waardoor die licht en luchtig overkomt. Interieur: meer dan voldoen ruimte voor vijf personen, variabele bagageruimte
Een van de sterkste punten van de Kalos is de indeling van het interieur ondanks zijn compacte buitenafmetingen beschikt hij over een bijzonder ruim passagierscompartiment, verklaart Daewoos Chief Engineer Chang-Sun Yoo, waarmee hij uitdrukking geeft aan het intelligente gebruik van ruimte in het interieur van de nieuwe auto. Zijn compacte afmetingen (lengte x breedte x hoogte: 3.880 x
1.670 x 1.495 millimeter) zorgen ervoor dat de Kalos uitzonderlijk gemakkelijk te manoeuvreren is, zelfs in het stadsverkeer. En dankzij zijn ongebruikelijke, bijna MPV-achtige hoogte (1.495 millimeter) en een van de langste wiel-bases in zijn klasse (2.480 millimeter), is de vijfdeurs Kalos gezegend met een bijzonder ruim interieur. De 955 millimeter aan beschikbare hoofdruimte wordt in dit segment door geen enkele concurrent geëvenaard. De rugleuning van de achterbank kan standaard in een 60/40 verhouding worden gescheiden en dubbelgevouwen. Wanneer meer ruimte gewenst is, kan de complete bank gemakkelijk worden opgeklapt en achter de voorstoelen worden bevestigd. Volgens de VDA meetwaarden meet de laadruimte van de Kalos dan een ontzagwekkende 735 liter. Wanneer de achterbank en de hoedenplank op hun normale plaats zijn geplaatst, beschikt de Kalos over een bagageruimte van 175 liter.
Techniek: krachtige motor, onderstel speciaal voor Europa ontworpen
Met zijn krachtige, 1.4-liter viercilinder benzinemotor en de standaard handgeschakelde vijfversnellingsbak, toont de Kalos temperament. De 61 kW/83 pk sterke krachtbron bezorgt de voorwielaangedreven Kalos een topsnelheid van 170 km/u en een maximum koppel van 123 Nm bij 3.000 toeren per minuut. Volgens de MVEG meetmethode verbruikt de compacte Koreaan gemiddeld 7,5 liter brandstof per 100 kilometer.
De moderne wielophanging van de nieuwe Kalos vóór individueel en op McPherson veerpoten, achter voorzien van een torsie-as en de uitgekiende chassisgeometrie, met een lange wielbasis en een grote spoorbreedte, zorgen samen voor optimale veiligheid en een uitstekend comfortniveau. Op de MIRA (Motor Industry Research Association) testbaan in Engeland ontwierpen de ingenieurs van Daewoo een onderstel dat speciaal op de Europese omstandigheden is afgestemd. De stuurinrichting, standaard voorzien van stuurbekrachtiging, is snelheidsafhankelijk en combineert daardoor een precies stuurgevoel met een hoge mate aan behendigheid. Uitrusting: Standaard comfortabele en functionele details Vanwege het hoge value for money niveau dat de Kalos biedt, mikken we op een doelgroep die ik zou willen omschrijven als de slimme kopers. Deze mensen zijn niet bereid om veel geld te betalen voor exclusieve extras zonder daarvoor de garantie van waardevastheid terug te krijgen, verklaart Erhard L. (Hardy) Spranger, de Europese Chairman van de GM Daewoo Auto & Technology Company, waarmee hij de doelgroep voor de nieuwe Kalos uiteenzet. Naast zijn aantrekkelijke prijs en een garantieperiode van drie jaar, onderstreept de uitgebreide standaarduitrusting van de drie Kalos-uitvoeringen, de Spirit, Style en Class, deze value for money strategie. Zo beschikken alle modellen bijvoorbeeld over een verstelbaar stuurwiel, elektrisch bedienbare ramen voor, getint glas voor de voorruit, een wasinstallatie op de achterruit en een RDS cassetteradio met vier speakers.
De Kalos 1.4 Class is bovendien uitgerust met mistlampen, elektrisch bedienbare ramen achterin, centrale deurvergrendeling, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en een handig picknicktafeltje dat vanuit de rugleuning van diezelfde bestuurdersstoel neergeklapt kan worden. Hoewel de Kalos standaard al is overladen met veiligheidsitems, zijn een vierkanaals ABS-systeem en zij-airbags bovendien optioneel leverbaar. De Daewoo Kalos wordt in Nederland leverbaar vanaf 11.595,-.