---

Ministerie van Defensie



---

foto: Berging Wilnis: onderdeel vliegtuigmotor (De Ronde Venen)

Berging bommenwerper Wilnis: menselijke resten aangetroffen

05-09-2002

Bij de berging van de Vickers Wellington bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in Wilnis zijn gisteren (4 september) menselijke resten aangetroffen. Het gaat om verschillende botfragmenten. Er is nog geen duidelijkheid of het gaat om resten van één of meerdere personen. Ook is er nog geen idee over de identiteit. Bij het neerstorten van de bommenwerper in mei 1943 kwamen drie bemanningsleden om het leven. De beide boordschutters staan nog steeds als vermist te boek, terwijl van de vlieger eerder een deel van de stoffelijke resten werd geborgen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijk Landmacht heeft de geborgen botfragmenten veiliggesteld. De Canadese Ambassade is geïnformeerd.

Er zijn geen persoonlijke bezittingen of kleding aangetroffen die aanwijzingen over de identiteit kunnen geven. Het aantreffen van stoffelijke resten betekent niet automatisch dat individuele bemanningsleden kunnen worden geïdentificeerd. Op korte termijn is geen uitsluitsel over de identiteit van de vermiste bemanningsleden te verwachten. Het onderzoek hiernaar neemt normaliter zes tot twaalf maanden in beslag.

In de loop van de dag zijn de werkzaamheden een aantal keren stilgelegd vanwege het aantreffen van een aantal brandbommen van vier en dertig pond. Deze brandbommen zijn met fosfor gevuld en door de Explosieven Opruimings Dienst van de luchtmacht direct veiliggesteld. Hiermee is duidelijk dat op het moment van de crash in ieder geval nog een deel van de bommenlast aan boord was. (foto: De Ronde Venen)

Gerelateerde pagina's

* Berging bommenwerper: EHBO-pakket en wrakstukken gevonden
* Berging bommenwerper Wilnis daadwerkelijk begonnen
* Voorbereidingen berging Britse bommenwerper voltooid