QAS

Onderzoek toont grote variatie in fout gespelde plaatsnamen

HE HAEE in plaats van Den Haag

Een analyse van 953.617 adresrecords in 74 verschillende databases levert een zeer grote variatie aan fout gespelde plaatsnamen op. Zo werd Amsterdam op 39 verschillende manieren geschreven aangetroffen waarvan 37 foute varianten. AMSTERDAMN, TERDAM, NAMSTERDAM en AMSERDAM zijn maar enkele voorbeelden. Den Haag spant de kroon in dit onderzoek. Deze plaatsnaam komt in 57 verschillende varianten in de onderzochte databases voor, waarvan 53 fout gespeld.

Onderzoeker Graham Rhind van GRC Database Information: 'We hebben in de onderzochte databases gekeken naar foute combinaties plaatsnaam/postcode. Alles dat afwijkt van de officiële schrijfwijze van de plaatsnaam bij een postcode hebben we geregistreerd. DEN HAAG, Den Haag, 's-Gravenhage en
'S-GRAVENHAGE zijn de vier officiële manieren waarop de naam van onze residentie wordt geschreven in een getypt of gedrukt adres op een poststuk. We kwamen in ons onderzoek in 50,7 procent van de gevallen een foute spelling van Den Haag tegen in maar liefst 53 varianten.' DAN HAAG, DEN HAAY, HAGUE ZUID HOLLAND, Scheveningen, MOERWIJK, HE HAEE en GRAVENHAGE zijn slechts enkele voorbeelden.

Scheveningen moet Den Haag zijn
Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het voorkomen van dit soort fouten in adresbestanden. QAS is een grote speler op deze markt. Jeroen Wolfs, general manager van QAS Nederland over deze resultaten: 'Dit soort fouten ontstaat vaak doordat bij het invoeren van een adres in een databestand geen adrescheck plaatsvindt. Degene die een adres invoert kan onmogelijk alle juiste schrijfwijzen van plaatsnamen kennen. Mensen gebruiken soms onbedoeld geen juist adres. Inwoners van Scheveningen zullen bijvoorbeeld vaak Scheveningen gebruiken in hun adres, in plaats van het voor de post correcte 's-Gravenhage of Den Haag. Wij maken software waarmee bij het invoeren automatisch het adres goed wordt opgeslagen in de database. Dus als iemand Scheveningen intypt, wordt dat vanzelf omgezet in 's-Gravenhage. Bedrijven waarvoor adressen van belang zijn zoals call centres, verzekeraars en banken zijn klant bij ons. Wij werken met de officiële adressen van de internationale PTT-instanties. Omdat steeds meer bedrijven internationaal werken, willen ze graag adressen kunnen checken voor meerdere landen. Voor deze bedrijven helemaal een must als je weet dat er wereldwijd 130 verschillende adresformaten zijn. In Engeland zijn er zeven verschillende 'formats' en in de VS is de postcode vijf of negen karakters met een streepje tussen het vijfde en zesde karakter. En dan zijn er ook nog landen, zoals Ierland, die helemaal geen postcode gebruiken. In toenemende mate zien organisaties in, dat bij het opbouwen van goede klantrelaties een goed gespeld adres zeer belangrijk is. Als iemand uit Capelle aan den IJssel per telefoon een brochure aanvraagt en op de enveloppe staat KAPELLE AAN DE IJSSEL dan is de eerste indruk over dat bedrijf direct al niet best.' Op dit moment werken ruim 8.000 bedrijven en meer dan 2 miljoen mensen met QuickAddress. QAS-producten zijn leverbaar voor de belangrijkste landen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Canada.

Over de onderzoeker
Graham Rhind is een erkend expert op het gebied van data management. Hij leidt zijn eigen bedrijf voor data consultancy, GRC Database Information. Hij is de auteur van Building and Maintaining a European Direct Marketing database, The Global Sourcebook of Address Management en Practical International Data Management.

////

Noot voor de redactie,