D66

Betrouwbaarheid accountants in geding

Economie en landbouw

Francine Giskes

05-09-2002 - Na de buitenlandse schandalen van Enron en Worldcom blijft ook Nederland niet buiten schot. Accountants blijken wel degelijk op de hoogte geweest te zijn van onder andere de prijsafspraken in de bouw en de wijze van gebruik van ESF subsidies. 'De schijn van belangenverstrengeling moet worden weggenomen', vindt Francine Giskes.

'Onafhankelijk toezicht, een wettelijke verankering van regels voor accountants en scheiding van controle en adviestaken is meer dan ooit nodig. Ook voor de sector is het goed dat er geen enkele schijn van belangenverstrengeling is', aldus Giskes.

Op dit moment zijn de eisen voor de deskundigheid, onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van accountants geregeld in gedrags- en beroepsregels. D66 vraagt zich af of dit systeem van gedragsregels en zelfregulering nog wel voldoet. 'Het waarborgen van de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid moet beter. Accountants hebben een publieke taak en een betrouwbare, onafhankelijke uitvoering daarvan is een absolute vereiste'.

Extern toezicht
Particulieren en bedrijven moeten er van uit kunnen gaan dat de afgegeven informatie van accountants op een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke wijze tot stand is gekomen. Daarom moet er volgens D66 zo snel mogelijk extern toezicht op de onafhankelijkheid komen. Derden moeten kunnen vertrouwen op de financiële zekerheid die accountants verschaffen. Een onafhankelijk orgaan geeft deze waarborg.

Ook wil D66 de regels voor betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van accountants wettelijk verankerd zien. Beroepsregels en zelfregulering zijn kennelijk niet genoeg om het publieke belang te kunnen waarborgen.
Om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen zijn ook regels nodig voor de scheiding van controle en advieswerkzaamheden van accountants aan beursgenoteerde ondernemingen. Ook hier blijft D66 op inzetten, in lijn met de opstelling bij de evaluatie van de accountantswetgeving in maart 2002.