Klik hier voor behr.nl

PERSBERICHT
05/09/2002

Goede aanvoer mosselen komt langzaam op gang

Deze week is het Nationale Mosselweek. Aan boord van de Zierikzee 9 van mosselkweker Wim Schot blijkt de aanvoer van nieuwe oogst mosselen langzamer op gang te komen dan verwacht. De mosselen groeien minder hard dan voorzien. In de komende vier tot zes weken zullen er meer mosselen rijp zijn voor consumptie en zal de aanvoer aantrekken.

De mosselsector maakt het derde magere seizoen op rij door. Normaal heeft een mossel 2 jaar nodig om van mosselzaad (broed) uit te groeien tot consumptiemossel. De voorgaande seizoenen met tekorten hebben er voor gezorgd dat de voorraad mosselen op is. Alle hoop voor dit seizoen is gevestigd op het mosselzaad dat in het voorjaar van 2001 is opgevist en uitgezaaid. Het gaat dan om een mossel die in dik een jaar tot consumptiemossel is uitgegroeid.

Nederlanders zijn geen grote mosseleters. Slechts 11 procent van de huishoudens koopt wel eens mosselen. Gemiddeld gebeurt dat twee keer per jaar. De consument denkt gewoonweg niet aan mosselen bij het doen van zijn boodschappen. Daarnaast vormt de onbekendheid met de bereiding een drempel. Daarom is de Nationale Mosselweek in het leven geroepen. Een week waarin heel Nederland via radiocommercials, krantenartikelen en kookdemonstraties op de winkelvloer wordt aangespoord de mosselpan op tafel te zetten. Op de website www.mijnvisdag.nl staat de mossel volop in de belangstelling. Wie een gezellig mosselavondje wil organiseren kan zelfs via een e-card zijn vrienden uitnodigen. In viswinkels en supermarkten wordt het receptenboekje Tijd voor Vis deel 3 gratis aangeboden. Bestellen via de telefoon kan ook: 0900-8262526. Of via de website www.mijnvisdag.nl.

/////