Bill Gates introduceert Windows Media 9 Series-platform

Drijvende kracht achter de volgende golf digitale media

Schiphol-Rijk, 5 september 2002 - Voor een gehoor van meer dan 1000 vooraanstaande personen uit de entertainmentsector kondigde Bill Gates, Chairman en Chief Software Architect van Microsoft, tijdens een speciaal evenement in Hollywood aan dat de bètaversie van het Windows Media Series 9 platform nu publiekelijk beschikbaar is. Gates werd hierin bijgestaan door filmregisseur en Academy Award-winnaar James Cameron; Sir James Martin, legendarisch producer, componist en arrangeur bekend om zijn werk met de Beatles; en de muzikant en filmacteur LL Cool J. Samen gingen zij in op hoe de innovaties van de Windows Media 9 Series consumenten meer laten genieten van digitale media, hoe bedrijven communiceren en hoe artiesten kunnen gaan werken en hun publiek bereiken.

"Windows Media 9 Series is het resultaat van jarenlange research en ontwikkeling, gericht op het realiseren van het werkelijke potentie van digitale media op de PC," aldus Gates. Met innovaties zoals high definition video met zes maal de resolutie van dvd, de eerste 5.1 kanaals surround sound streaming audio en een snellere, meer televisieachtige beleving van media op het web met behulp van Fast Streaming, biedt het Windows Media 9 Series-platform profijt aan de media- en entertainmentindustrie, de consumenten thuis en aan bedrijven die op nieuwe manieren willen communiceren.

Nieuwe kansen voor de media- en entertainmentndustrie Binnen de media- en entertainmentwereld verandert Windows Media inmiddels al de manier waarop muziek wordt gedistribueerd, hoe film worden gemaakt en hoe talent wordt ontdekt door muziekabonnementen, het gebruik van digitale 'dailies' en de beschikbaarheid van filmfragmenten online. "Technologie is altijd een belangrijk onderdeel geweest van het palet waarmee ik als artiest en filmmaker werk," zegt Cameron. "Digitale media zorgen op elk niveau voor een transformatie van onze industrie, van het iteratieve proces van het maken van de film zelf met digitale 'dailies' tot de promotie en distributie van ons werk via Internet en op fysieke media, zoals cd en dvd. En zelfs voor de projectie op het grote scherm, in de digitale bioscoop." De digitale distributietak van het bedrijf van Cameron, EarthShiptv verzorgt sinds twee jaar uitzendingen via Internet.

De high-definition video en 5.1-kanaals surround sound-mogelijkheden van Windows Media Audio en Video 9 Series bieden filmmakers en muzikanten aantrekkelijke nieuwe manieren om een nieuw publiek te bereiken. Het nieuwe album van popster Peter Gabriël 'UP', zal het eerste album in de geschiedenis zijn dat via Internet in 5.1-kanaals surround sound op het web beschikbaar komt. Hiervoor is de nieuwe Windows Media Audio Professional gebruikt (WMA Pro), de eerste digitale 5.1-kanaals surround sound audio codec voor het web.

"Ik herinner mij nog goed dat ik voor het eerst een koptelefoon opzette en voor de eerste keer de muziek prachtig in stereo hoorde. Met 5.1 heb ik nu dezelfde ervaring," zegt Gabriel. "In veel van mijn werk, waarin ik talloze klankstructuren gebruik om met geluid beelden op te roepen, is het vaak moeilijk om alle informatie te horen. Maar met 5.1 is het eindelijk mogelijk om mensen midden in de muziek te plaatsen. Met behulp van deze techniek kunnen artiesten deze beleving nu rechtstreeks en onmiddellijk overal ter wereld aanbieden."

De doorbraak in audiobeleving op het web zal op hetzelfde moment beschikbaar komen als het nieuwe album van Gabriel, op 25 september a.s. Dit album kan alleen worden beluisterd met de nieuwe Windows Media Player 9.

Betere thuisbeleving
Windows Media Player 9 Series biedt snellere en flexibeler manieren voor consumenten om van hun digitale media te genieten, gecombineerd met krachtige voorzieningen voor de audiofiel. Nieuwe Smart Jukebox mogelijkheden zorgen ervoor dat zelfs de grootste collecties digitale media bijhouden geen moeite kost. Ingebouwde toegang tot een grote keus aan toonaangevende muziek- en videoabonneediensten bieden een breed scala aan populaire content die makkelijk is te vinden. Gebruikers kunnen de media gemakkelijk met zich meenemen, met ingebouwde, geavanceerde mogelijkheden voor het branden van CD's, en ondersteuning van meer dan 170 apparaten, waaronder dvd-spelers, draagbare muziekapparatuur, autostereo's, Pocket PC's, de volgende generatie mobiele telefoons en digitale radio's.

Meer mogelijkheden voor bedrijven
De Windows Media 9 Series Fast Streaming-technologie maakt het voor websites en abonneediensten mogelijk om hun klanten 'streaming'muziek, films en andere content te laten beluisteren en bekijken met hetzelfde gemak als een tv biedt. Daarnaast zorgen innovaties op het gebied van compressie in Windows Media Audio and Video 9 Series voor een reductie van de bandbreedtekosten, met 20 procent voor audio en tot 50 procent voor video. Verbeterde schaalbaarheid van de server met Windows Media Sevices 9 Series in Windows .NET Server verdubbelt de streamingcapaciteit van de huidige serverhardware, waardoor bedrijven het meeste uit in investeringen in de bestaande infrastructuur kunnen halen.

Als platform voor ondernemingen kan Windows Media 9 Series zodanig worden uitbreid dat de streamingkosten kunnen worden teruggebracht en dat werknemers binnen de gehele onderneming kunnen worden bereikt. Hierdoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om digitale media te gebruiken voor interne communicatie en trainingen. Voor hardware- en softwareontwikkelaars biedt Windows Media 9 Series nieuwe mogelijkheden om gemakkelijk krachtige audio- en video-ondersteuning te bouwen voor hun producten. Ook kunnen zij krachtige digitale mediadiensten en oplossingen ontwikkelen op basis van het Windows Media 9 Series-fundament.

Het fundament voor een digitale toekomst
Windows Media 9 Series biedt een fundament voor de digitale toekomst van de media- en entertainmentindustrie, consumenten, ontwikkelaars en bedrijven. Het platform omvat enkele belangrijke componenten die zorgen voor baanbrekende digitale mediamogelijkheden:


* Windows Media Audio and Video 9 Series biedt ongeëvenaarde audio- en videokwaliteit bij elke streamingsnelheid, alsmede de eerste 5.1-kanaals surround sound codec voor het web;
* Windows Media Encoder 9 Series voor het live en op aanvraag creëren van audio- en video-content;
* Windows Media Services 9 Series in Windows .NET Server, de nieuwe streaming server;
* Windows Media 9 Series Software Development Kit (SDK), waarmee derden eenvoudig krachtige digitale mediadiensten en -producten kunnen bouwen.
Samen zorgen deze onderdelen voor een transformatie van digitale media door het volgende te bieden:

Een ongekende 'afspeelbeleving'. Fast Streaming-technologie brengt een meer op televisie gelijke belevenis op het web, met een 'direct aan - altijd aan' streaming voor breedband Internet-gebruikers en enorme verbeteringen voor gebruikers van Internet via de telefoon. Op basis van de verbinding met de gebruiker stelt de intelligente Streaming-technologie zich automatisch in om de beste audio- en videoweergave via het web te bieden. De nieuwe versie van de Windows Media Player biedt een groot aantal nieuwe mogelijkheden en verbeteringen die de gebruiker een snellere, makkelijker en flexibeler controle geven over hun digitale mediacollecties. Een voorbeeld is de nieuwe ingebouwde Smart Jukebox voor het moeiteloze beheer van de ook de grootste mediacollecties.

Ongeëvenaarde audio- en videokwaliteit. Windows Media Audio and Video 9 Series biedt de beste audio- en videokwaliteit bij iedere streamingsnelheid. Vergeleken met de vorige versie is de compressie met 20 procent verbeterd voor audio en met maximaal 50 procent voor video. Een nieuwe reeks audio- en videocodecs op professioneel niveau bieden een zeer goede geluidsreproductie dankzij een compressie, waarbij geen informatie verloren gaat. De codecs verschaffen high-definition video met zes maal de resolutie van de huidige dvd en de eerste digitale 5.1-kanaals surround sound decoder voor het web. Dit maakt videoweergave via het web mogelijk met een 'home theatre'-achtige beleving. Nieuwe compressietechnieken zorgen ook voor een drastische verbetering van de weergave via telefoonverbindingen met de nieuwe Windows Media Voice codec. Verbeterde streaming radio en Video Frame Smoothing in de Windows Media Player verbeteren het afspelen van video bij lage snelheid.

Een veelomvattend platform. Windows Media 9 Series biedt bedrijven en ontwikkelaars een professioneel platform om hun eigen oplossingen en services te ontwikkelen. Met Windows Media Services 9 Series in Windows .NET Server kunnen bedrijven of websites door een verdubbeling van het aantal streams dat per server kan worden afgeleverd meer mensen bereiken met minder hardware. Met behulp van geavanceerde hardware, zoals de Dell PowerEdge 2650 met twee Intel Xeon processors op 2,4MHz, kunnen meer dan 20.000 20K streams per server worden aangeboden. Softwareontwikkelaars hebben optimale toegang tot de player, server, encoder en de audio- en videocodecs, met uitgebreide plug-in modellen en brede ondersteuning van programmeertalen in de Windows Media 9 Series SDK. Deze innovaties zorgen voor nieuwe kansen voor ontwikkelaars en aanbieders van abonneeservices om hun eigen producten en diensten te maken op basis van Windows Media 9 Series-technologie.

Beschikbaarheid
De bètaversie van het volledige Windows Media 9 Series-platform, inclusief de nieuwe versies van Windows Media Player 9 Series, Windows Media Encoder en Windows Media 9 Series SDK is nu beschikbaar op: www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/default.asp.

Over Windows Media
Windows Media is het marktleidende digitale mediaplatform, dat wordt gebruikt door consumenten, contentleveranciers, leveranciers van oplossingen, softwareontwikkelaars en bedrijven over de hele wereld. De nieuwe Windows Media 9 Series zal de kracht zijn achter de volgende golf van digitale media, door het bieden van de beste afspeelfaciliteiten, ongeëvenaarde audio- en videokwaliteit en geïntegreerde en optionele technologie voor het beheer van digitale rechten. Het is het meest omvattende platform voor het ontwikkelen van digitale mediaproducten en -diensten. Het platform bestaat uit Windows Media Player; Windows Media Services, een krachtige streaming server voor het distribueren van content; Windows Media Encoder voor het creëren van content; Windows Media Audio and Video voor audio en video van de beste kwaliteit; Windows Media DRM voor het beschermen van content en de Windows Media Software Development Kit voor softwareontwikkelaars. Windows Media Player, beschikbaar in 26 talen, is de snelst groeiende mediaspeler, en nu marktleider. Meer informatie over Windows Media is te vinden op: www.microsoft.com/windowsmedia/.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.