Ingezonden persbericht

PERSBERICHT- 5 september 2002

AMBASSADES VAN INDIA EN INDONESIE BEZET

India veroorzaakt overstroming met bouw illegale dam; Indonesië steunt fundamentalistische paramilitairen tegen vrijheidsbeweging in Papoea

Vanmiddag hebben radicale activisten van GroenFront! zowel de Indonesische als de Indiase ambassade in Den Haag bezet. Joris van den Bosch: "Wij verklaren ons solidair met de inheemse bewegingen in West- Papoea en de Narmada vallei in Midden-India. Beiden worden gewelddadig onderdrukt omdat ze zich verzetten tegen vernietiging van ecologie, land en bestaan."

Overstroming van de Narmada rivier, veroorzaakt door grote dammen, verwoest de leefomgeving van de inheemse bevolking ('adivasis') en boeren in de Narmada vallei. Op dit moment worden 8000 families in 70 dorpen acuut bedreigd door overstroming. Het hele indammingsproject van de Narmada zal 400.000 mensen van hun land verjagen. "Niemand weet waarom het project nog steeds doorgaat, zelfs de Wereldbank trok zich in 1992 uit het project terug. Het lijkt erop dat slechts corruptie en prestige van de overheid het project in stand houden," zegt Kirim Sangvay, een damvluchteling. "Het afsnijden van de natuurlijke loop van de Narmada rivier heeft desastreuze gevolgen voor de vruchtbare vallei met een rijke biodiversiteit. Het is duidelijk dat de Indiase regering haar verantwoordelijkheden ontduikt, net als bij de nabestaanden van de Bhopal-ramp."

In de moessontijd ontstaan nu hevige overstromingen door het verder verhogen van de dammen. De bevolking weigert te vertrekken en dreigt met huis en haard te verdrinken. Op dit moment staan enige honderden mensen al dagen tot hun borst in het water. India moet nu de sluizen open zetten en stoppen met verder bouwen om een tragedie te voorkomen.

Grote dammen worden net als kerncentrales voorgesteld als 'schone' energiebronnen, maar hebben in werkelijkheid grote nadelen. Het risico van een dambreuk is 1% per jaar per dam. Als gevolg van het stilleggen van de rivierloop nemen door parasieten verspreidde ziekten als malaria drie tot vijf maal toe. De afname van water bij de monding van de rivier leidt tot verzilting van vruchtbare kustgebieden. Zelfs wanneer de Indiase overheid het kan betalen om de voorgenomen gigantische irrigatieprojecten op te zetten, is het geirrigeerde oppervlakte kleiner dan het overstroomde of anderzijds verwoeste gebied.

West Papoea

West Papoea is in de jaren zestig ingelijfd door Indonesië en de situatie is op veel vlakken te vergelijken met Oost Timor. Sinds het aantreden van Megawati is de repressie door Indonesische militairen sterk toegenomen. Leiders van vrijheidsbewegingen en mensenrechtenorganisaties zijn vergiftigd, vermoord en gevangengenomen. Indonesië wil West Papoea niet loslaten, vanwege de grote voorraden goud, koper en hardhout. De beruchte goudmijn van de Amerikaanse multinational Freeport is de grootste belastingbetaler aan de Indonesische overheid. Het bedrijf valt echter buiten de recente 'speciale autonomie' van West Papoea, die opbrengsten van hulpbronnen terug zou moeten geven aan de lokale bevolking. Afgelopen weekend zijn twee Amerikaanse leraren en een Indonesier door onbekenden vermoord. Dit wordt gebruikt als excuus voor een zestig dagen durende campagne om de inheemse verzetsbeweging Organisasi Papua Merdeka (OPM) uit te roeien, hoewel er geen bewijs is van hun betrokkenheid bij de moorden.

Het Indonesische en Amerikaanse leger werken hierin steeds meer samen, ondanks berichten dat het Indonesische leger milities van de Laskar Jihad (moslim extremisten verantwoordelijk voor bloedbaden op Ambon) in West Papoea bewapent en traint.

West Papoea is nu nog grotendeels onaangetast oerwoud. De meerderheid van de West Papoea's is voor hun bestaan direct van het bos afhankelijk en leeft ermee in harmonie. Voor hun is vrijheidsstrijd ook verzet tegen de vernietiging van de natuur.

De actie is georganiseerd onder de vlag van GroenFront! / EarthFirst! met tal van activisten uit heel Europa. EarthFirst! is geen organisatie maar een slogan die gebruikt wordt voor radicale directe ecologische actie. De Nederlandse tak van dit netwerk (GroenFront!) is onder andere bekend geworden vanwege acties tegen de aanleg van de Betuwelijn.

www.groenfront.nl - www.narmada.org - www.westpapua.net

Indiase Ambassade - Buitenrustweg 2, Den Haag
Indonesische Ambassade - Tobias Asserlaan 8, Den Haag (beide zijstraten Carnegielaan, bij Vredespaleis)

Een woordvoerder van de activisten is te bereiken via 06 26200729.


-- NO COMPROMISE IN DEFENSE OF MOTHER EARTH --


-- http://www.groenfront.nl/english --