Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 5-09-2002 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Aanhoudingen
ALMERE Woensdagavond droeg een busmedewerker een 17-jarige jongen uit Almere over aan de politie. De jongen wordt verdacht van het vervalsen van zijn vervoersbewijs. De politie hield de verdachte aan en verhoorde hem nader op het bureau. Zijn vervoerbewijs is in beslag genomen.Hij is heengezonden en het proces-verbaal wordt naar Justitie gestuurd.

ALMERE Treinpersoneel droeg woensdagmiddag een 26-jarige man uit Almere over aan de politie, omdat hij geen vervoersbewijs had en zich agressief tegenover de medewerkers gedragen had. De politie hield de man in het Station Almere Centrum aan en bracht deze voor nader verhoor over naar het politiebureau. De zaak wordt overgedragen aan de Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Getuigen aanrijding gezocht
EMMELOORD De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding tussen twee vrachtwagens. Woensdagmiddag rond 15 uur kwamen twee vrachtwagens op de Kuinderweg met elkaar in botsing. De twee bestuurders raakten niet gewond, maar de voertuigen waren wel beschadigd. Een bergingsbedrijf sleepte een van de wagens weg. De provincie kwam ter plaatse om de brokstukken op te ruimen. De politie heeft een onderzoek naar de oorzaak ingesteld. Deze is nog niet duidelijk en daarom komt zij graag in contact met getuigen. Deze kunnen zich op het politiebureau Emmeloord melden of bellen via 0900-8844 en vragen naar politie Emmeloord.

Brand
LELYSTAD Een schuur met stro aan de Runderweg brandde woensdagmiddag af. De paarden die in de buurt stonden, zijn uit voorzorg in veiligheid gebracht. Niemand raakte gewond. Omdat de hulpverleners eerst dachten dat er mogelijk asbest in de schuur verwerkt was, is het gebied eromheen afgezet. De brandweer bluste de brand. De politiemilieuspecialist kwam ter plaatse en controleerde met de brandweer de zaak. Na controle bleek er waarschijnlijk geen asbest te zijn; dit in tegenstelling tot wat sommige media bericht hebben. De brandweer is tot s avonds ter plaatse geweest. De Runderweg was eerst deels afgezet en is later helemaal afgezet. De brandweer is ook nog vanmorgen bezig met nablussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

URK De brandweer rukte woensdagmiddag uit voor een brand bij een bedrijf op de Domineesweg. De brandweer bluste het bandje in de schuur en was de brand snel meester. Vermoedelijk is de brand door een overslaande vonk ontstaan.

Overige aanrijdingen
BIDDINGHUIZEN Op de Swifterweg zijn, na een aanrijding, woensdagavond een 36-jarige Lelystedelinge en haar inzittende met onbekend letsel overgebracht naar het St. Jansdal ziekenhuis te Harderwijk. Toen de politie ter plaatse kwam, zag zij drie beschadigde voertuigen op de rijbaan staan. Zij stelden een onderzoek in. Volgens de verklaringen had een 54-jarige automobilist uit Biddinghuizen pech met zijn auto gekregen en had deze op de rechterrijstrook gezet (gezien vanaf Swifterbant). De 36-jarige automobiliste wilde helpen en had de auto daar vermoedelijk haaks op de strook geparkeerd. Een 52-jarige automobiliste uit Swifterbant die richting Biddinghuizen reed, botste tegen de auto van de 36-jarige. De 36-jarige en haar inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De andere bestuurders zijn ter plaatse door GGD-personeel behandeld. Omdat er brokstukken op de weg lagen, is de weg tussen de Roodbeenweg en de Lisdoddeweg afgesloten geweest. Ook de brandweer is ter plaatse geweest. Een bergingsbedrijf sleepte alle voertuigen weg. Nadat de weg weer schoon was, is de weg weer vrijgegeven voor het verkeer.

DRONTEN Op de Biddingringweg vond woensdagochtend een aanrijding tussen een bestelbus en een touringbus plaats. Een aantal mensen raakte licht gewond. De bedrijfsauto bestuurd door een 18-jarige inwoner van Harderwijk reed op de Biddingringweg vanaf de Haringweg en wilde linksaf de Wissel in. Daarbij zag hij zijn tegenligger een bus over het hoofd. De bestelauto kwam op de Wissel terecht en raakte de auto van een 52-jarige man uit Huizen die de Biddingringweg opwilde. Alle betrokken konden ter plaatse aan hun verwondingen behandeld worden. Omdat de kruising gestremd was (de bus moest weggesleept worden), werd het verkeer omgeleid. De provincie heeft daarbij geholpen. De passagiers van de bus konden hun weg in een andere bus vervolgen.

ZEEWOLDE Woensdagmiddag vond een botsing tussen twee autos op de Slingerweg plaats waarbij beide bestuurders gewond raakten (onbekend letsel). De 33-jarige automobilist uit Putten is naar het Lichtenbergziekenhuis in Amersfoort gebracht en de 42-jarige uit Scherpenzeel naar het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk. De automobilist uit Putten reed op de Slingerweg vanaf Nijkerk en zag vermoedelijk bij het afslaan op de Wielseweg zijn tegenligger op de Slingerweg, de 42-jarige bestuurder, over het hoofd. De provincie was geïnformeerd voor de opruimwerkzaamheden. De brandweer maakte het wegdek schoon. De voertuigen zijn weggesleept.

Schennispleger
LELYSTAD De politie controleert in de zomermaanden sowieso extra in het bos. Op dit moment is zij op zoek naar een schennispleger in het Zuigerplasbos waarvan al een aantal meldingen zijn gedaan. Zij gaat zelf regelmatig controleren, maar is ook afhankelijk van de meldingen. Mochten mensen de schennispleger zien, worden zij verzocht om dit direct aan de politie te melden. Wanneer iemand betrapt wordt, kan de politie namelijk de verdachte aanhouden, mogelijk gevolgd door proces-verbaal.

Verkeer
ALMERE, DRONTEN, LELYSTAD De politie hield woensdagmiddag en avond een Easy Rider-controle in het Mandelapark (Almere) en op het Spoorbaanpad (Almere). In totaal controleerden de agenten 44 brom- en snorfietsen. Helaas hadden de meesten de zaken niet op orde. De politie deelde 39 bekeuringen uit. Daarvan waren 28 voor te snel rijden en 14 voor het niet hebben van een verzekering. Ook in Dronten hield de politie een Easy Rider-controle. In totaal zijn daar vier bekeuringen uitgeschreven. Een bromfietser werd bekeurd, omdat deze te snel over de Gildepenningdreef reed en geen bromfietscertificaat bij zich had. Ook een andere bromfietser reed te hard op De Zuid en deze ontvangt daarvoor en voor andere overtredingen boetes. Eerder deze week bekeurde de politie op de Haringvlietweg (Lelystad) een bromfietser die te snel over het fietspad reed (maximaal 30 km/u toegestaan), geen bromfietscertificaat en geen verzekeringsplaat had.

ALMERE Op de Oosterdreef hield de politie woensdagmiddag een algemene verkeerscontrole. In totaal zijn 58 boetes uitgeschreven. Daarvan waren 33 voor het niet dragen van een gordel. Hoeveel er in totaal gecontroleerd zijn, is niet bekend.
URK Het VerkeersTeam van Politie Flevoland heeft dinsdag een verkeerscontrole gehouden op Urk. Deze vond plaats op De Rif, Vlaak, het industrieterrein en het centrumgebied. Het ging om zowel bromfietsers als automobilisten. Daarbij waren elf politieagenten betrokken. In totaal werden er 414 processenverbalen uitgeschreven. In 304 gevallen ging het om overschrijden van de maximum snelheid. Verder bleek in tachtig gevallen geen sprake te zijn van het dragen van een autogordel.
Bij de bromfietsen droeg in vijftien gevallen de bestuurder geen helm en wees onderzoek op de rollenbank uit, dat acht keer het voertuig een te groot vermogen had. Tenslotte werden er nog zeven processenverbalen uitgeschreven voor onder meer het niet volgens de regels vervoeren van een aanhangwagen en het niet hands-free bellen tijdens het rijden.