Gemeente Arnhem

Integrale aanpak Spijkerkwartier leidt tot vermindering overlast College besluit tot onafhankelijk onderzoek.

De in 1996 door de gemeenteraad goedgekeurde integrale aanpak overlast Spijkerkwartier heeft vruchten afgeworpen. De uitvoering van de onderdelen van het projectplan heeft inmiddels geleid tot vermindering van de overlast in deze wijk. Er zijn maatregelen genomen om de verkeersoverlast tegen te gaan, er is een tippelzone ingesteld om tippelprostitutie uit de wijk te weren en er is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld waarbij het concentratiegebied en de omliggende straten als stadsvernieuwingsgebied zijn aangewezen. Een onderdeel van het plan is de beëindiging van de raamprostitutie in het Spijkerkwartier per december 2002.

In het traject van beëindigen van de raamprostitutie moet de gemeente handelen volgens de bestaande wetgeving. In 2000 is het bordeelverbod opgeheven. Deze wetswijziging was voor het gemeentebestuur aanleiding een vergunningenstelsel voor seksinrichtingen in de APV op te nemen. Het beleid ten aanzien van de uitgifte van vergunning is neergelegd in de nota 'Van rood naar groen'. Het weigeren van een vergunning voor het exploiteren van een seksinrichting behoort daarmee tot een van de mogelijkheden de raamprostitutie in de Spijkerkwartier te beëindigen. Om deze handelwijze met succes te volgen moet aangetoond zijn dat er sprake is van een aantasting van het woon- en leefklimaat ten gevolge van de raamprostitutie.

Uit de adviezen aan het college kan worden geconcludeerd dat op dit moment de relatie tussen overlast en raamprostitutie in het Spijkerkwartier niet direct aantoonbaar is. Mocht dat het geval zijn dan zou dat kunnen betekenen dat er voor het weigeren van een vergunning onvoldoende grondslag is. Alvorens hierover definitief besloten kan worden heeft het college besloten tot een breed en onafhankelijk onderzoek in het Spijkerkwartier. Burgemeester en wethouders zijn van mening dat vlak voor het moment dat er een besluit ten aanzien van de vergunningen moet vallen het goed is de mening van wijkbewoners te peilen.
Uit dit onderzoek zal moeten blijken in hoeverre de raamprostitutie van negatieve invloed is op het woon- en leefklimaat in de wijk. Eveneens zal moeten blijken in hoeverre de nog bestaande overlast voortkomt uit de aanwezigheid van drugsverslaafden of horeca. Dit onderzoek zal op korte termijn worden uitgevoerd in de directe omgeving van het concentratiegebied en in de periferie ervan. Mede op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wordt gekozen voor voortgang van de ingeslagen weg.

Een andere weg die het college kan bewandelen is over te gaan tot onteigening van de ramen. Het huidige concentratiegebied is immers in het nieuwe bestemmingsplan aangewezen als woonbestemming. Uiteraard zal hiervoor het normale besluitvormingstraject in gang moeten worden gezet, waardoor beëindiging van de raamprostitutie met enige jaren vertraagd kan worden.
Uiteindelijk zal de gemeenteraad een beslissing moeten nemen.