Politie Rotterdam-Rijnmond


* SEPTEMBEROFFENSIEF ROTTERDAM-WEST/CENTRUM

Deze week startten politie en justitie met een 'septemberoffensief' om de overlast en het gebruik en de handel in verdovende middelen nog forser aan te pakken. Tot nu toe sorteert deze aanpak door justitie, politie en gemeentelijke diensten wel effect, maar stemt nog niet tot volle tevredenheid. Het doelloos verblijven, openlijk gebruik van verdovende middelen en het dealen op straat en de overlast hierdoor, is onacceptabel. Bovenop de inzet van de afgelopen tijd, zal de politie nu 30 tot 100 mensen extra inzetten op diverse plaatsen in het centrum en het westelijk stadsdeel. De precieze inzet hangt af van de geplande acties.

Al geruime tijd bestrijdt de Wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum, in samenwerking met het Coördinatie Bureau Centrum, de Dienst Stadstoezicht en de ROTEB, de overlast op de West-Kruiskade en omgeving. De laatste weken werd het toezicht ge Vanaf 1 augustus tot 4 september werden met name op de West-Kruiskade en omgeving 267 personen aangehouden, onder wie 104 drugsdealers (31 dealers kregen een dagvaardiging of werden voorgeleid aan de Officier van Justitie). Ook kregen 402 personen een bekeuring met oproeping voor de rechtszitting, terwijl er 151 verblijfsontzeggingen werden uitgereikt (36 personen werden aangehouden in verband met overtreding van de verblijfsontzegging). Zo'n 1000 gebruikershoeveelheden heroïne en cocaïne werden in beslag genomen, alsmede 47 (vuur)wapens. Deze acties hebben een merkbare verbetering teweeg gebracht. De drugsoverlast is op de West-Kruiskade substantieel teruggedrongen, maar nog niet tot het gewenste niveau. Daar gaan politie, justitie en andere partners nu aan werken. Om te voorkomen dat op andere locaties de overlast gaat toenemen, hebben politie en justitie besloten de inzet fors extra te verhogen in het centrum en westelijk stadsdeel van Rotterdam met name rondom het Centraal Station, de West-Kruiskade en omgeving, het station Blaak en omgeving, de Nieuwe Binnenweg, Spangen, Marconiplein, Keileweg en de kop van de Mathenesserweg.

Belangrijke elementen bij het septemberoffensief: De strafrechtelijke aanpak wordt geïntensiveerd; er wordt een lik op stuk beleid gevoerd; alle personen die worden aangehouden, worden onmiddellijk met een vervolgingsbeslissing geconfronteerd; dealers, ook met kleine hoeveelheden drugs, worden opgepakt en direct voorgeleid aan de Rechter-Commissaris; er is extra cel- en zittingsruimte beschikbaar. Daarnaast zullen diverse gemeentelijke diensten en de zorg- en hulpverleningsinstellingen extra inzet plegen.
(Persvoorlichting).