Gemeente Lelystad

Goede kansen voor een overslagterminal in Lelystad

De gemeente Lelystad sluit een intentieovereenkomst met Grontmij Vastgoed Ontwikkeling bv en Fernhout Projectontwikkeling bv ten behoeve van de ontwikkeling van een overslagterminal aan de boorden van het IJsselmeer.

In de overeenkomst hebben de partners vastgelegd dat er een gezamenlijk onderzoek wordt gestart naar de financiële, ruimtelijke en economische haalbaarheid van een overslagterminal in het nog te ontwikkelen gebied Flevokust ten Noorden van de stad, nabij de voormalige Flevocentrale.

De realisatie van een overslagterminal biedt de mogelijkheid voor de op- en overslag van containers en goederen van zowel weg- als water- en mogelijk zelfs railtransport en alle daaraan verbonden werkzaamheden. Het plan omvat de aanleg van een buitendijks (schier)eiland van omstreeks 20 ha. en een binnendijks aan te leggen bedrijvenpark van omstreeks 40 ha.

In het kader van het huidige rijksbeleid wordt gestreefd naar een verschuiving van het transport over de weg naar andere transportmogelijkheden. Flevokust is een centraal gelegen gebied waar autosnelweg A6, de landelijke hoofdvaarroute tussen het Westen en het Noorden van het land en in de naaste toekomst de Hanzelijn dichtbij elkaar liggen. De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland zien hierin de mogelijkheid om, gekoppeld aan dat rijksbeleid, een bedrijventerrein te realiseren dat past in de economische ontwikkeling (stimulering van de werkgelegenheid) van het gebied.

Het resultaat van het haalbaarheidsonderzoek vormt de basis voor het ontwikkelingsplan voor deze terminal, die een belangrijke positie moet gaan innemen in de vervoerslijnen tussen de Randstad, het Noorden en Oosten van het land, Noord- Duitsland en Scandinavië.