Gemeente Lelystad

Gemeente waarschuwt voor zwemmen bij sluisje Hollandse Hout

Zwemmen bij de zelfbedieningssluis tussen de wijk Hollandse Hout en de Lage Dwarsvaart is gevaarlijk. De gemeente heeft weliswaar waarschuwingsborden geplaatst en de sluis van een hekwerk voorzien, maar constateert regelmatig dat er, zeker met warm weer, toch gezwommen wordt. Met een publicatie in de locale en regionale media wil de gemeente kinderen én hun ouders attent maken op de gevaarlijke situatie.

Om bewoners van de nieuwe wijk Hollandse Hout van een vaarverbinding met het IJssel- en Markermeer te voorzien is tussen t Bovenwater en de Lage Dwarsvaart een sluisje gebouwd. Het niveauverschil bedraagt circa
1 meter. Iedere bewoner van de Hollandse Hout met een eigen steiger heeft een afstandsbediening waarmee de sluis en het bruggetje geopend en weer gesloten kunnen worden.

Omdat het zicht op wat er in de sluis gebeurt vanaf de schepen beperkt is en kinderen vaak geen gehoor geven aan de waarschuwingen van de schippers, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zwemmende kinderen vallen niet of nauwelijks op en door het niveauverschil is er sprake van een sterke stroming vanuit de sluis in de richting van de Lage Dwarsvaart. Kinderen kunnen door die stroming meegesleurd worden. Ook gaan ze soms aan de omhooggaande brug hangen met alle risicos van dien.

Voor kinderen en hun ouders is het dan ook verstandiger om op andere plekken op of langs t Bovenwater zwemvertier te zoeken.