RAI VERENIGING

RAI Afschaffen BPM is uitstekend idee

Het voornemen van Europees Commissaris Bolkestein om de belasting op nieuwe personenautos en motorrijwielen (BPM) af te schaffen is een prima idee, stelt de RAI Vereniging. Al vele jaren pleit de RAI voor het harmoniseren van de Europese autobelastingen. Voor de Nederlandse consument zal het afschaffen van de BPM een positief effect hebben: op iedere nieuwe auto zit een registratiebelasting van zo een 45 procent. Randvoorwaarde bij het afschaffen van de BPM is wel dat het gefaseerd gebeurd. Eerder al heeft de autobranche via onderzoek van het NEI laten vaststellen dat daarvoor een overgangsperiode van 8 jaar de beste termijn is.

De RAI Vereniging pleit er voor om na de afschaffing van de BPM te kiezen voor een systeem van variabilisatie van de autokosten. Simpelweg houdt zo een systeem in dat de automobilist gaat betalen naar gebruik en niet naar bezit.
De suggestie van Bolkestein om te kiezen voor verhoging van de wegenbelasting is dan ook geen goed idee. De MRB is typisch een belasting die gekoppeld is aan het bezit en niet aan het gebruik. De RAI ziet meer in Europese harmonisatie van de brandstofaccijns of het invoeren van een verplaatsingsheffing in alle Europese landen. De RAI is positief over het voornemen van Bolkestein om autos met een lage CO2 emissie te belonen. Bij alles geldt overigens wel dat veel zal gaan afhangen van de precieze uitwerking van de verschillende voornemens.

Maar welk systeem ook wordt gekozen om de autokosten te variabiliseren: de opbrengsten voor de Nederlandse overheid mogen niet hoger uitkomen dan de 14 miljard Euro van dit moment, stelt de RAI Vereniging.

Einde bericht


05 sep 02 13:12