Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 september 2002

PvdA-fractie wil onderzoek van de Tweede Kamer naar MPA affaire

Tijdens het Algemeen Overleg met minister Veerman van LNV dat hedenmiddag gehouden wordt, stelt de woordvoerder van de PvdA-fractie Jacques Tichelaar nadrukkelijk de MPA affaire aan de orde. Volgens een artikel in het blad De Boerderij, d.d. 3 september 2002, zijn er door de slacht- en veevervoersector met medeweten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij volop varkens geslacht die met MPA-besmet voer zijn gevoederd, nadat de EU op 16 juli 2002 zware eisen heeft gesteld aan de levering van deze varkens. De EU stelde dat varkens vóór levering zeven dagen schoon voer gegeten moeten hebben.

De PvdA begrijpt dat dit een ingrijpende maatregel was voor de sector, maar vindt het met name met het oog op voedselveiligheid en de afspraken de in Europees verband gemaakt zijn een noodzakelijk kwaad. Tichelaar vindt het dan ook onacceptabel en maatschappelijk zeer ongewenst dat mogelijk foute informatie van het ministerie van LNV, tot stand gekomen en gebracht door intern sectoraal gericht overleg, zonder betrokkenheid van de Voedsel- en Warenautoriteit naar Europa is gegaan, waardoor Nederlandse slachtsector mogelijk de Europese maatregel kon ontduiken. De PvdA uit nu geen beschuldigingen naar wie dan ook, maar meent dat zo niet met Europese wetgeving omgegaan kan worden.

Om helder te krijgen wat er nu precies mis gegaan is, meent Tichelaar dat de Tweede Kamer zelf, in het kader van haar controlerende taak, een onderzoek moet instellen naar de gang van zaken tot nu toe. Tenslotte staat hier de positie van Nederland binnen Europa op het spel en dienen, volgens Tichelaar de sectorale belangen doorbroken te worden in het belang van de Nederlandse burgers. Hij zal tijdens het algemeen overleg dan ook aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van LNV voorstellen een groep uit het midden van de VKC te formeren om dit onderzoek zo spoedig mogelijk te kunnen starten en uiterlijk medio oktober 2002 de Kamer daarover te rapporteren.

Voor nadere informatie: Jacques Tichelaar, tel. 06 - 18305940 of Arie de Jong, tel. 070 - 318 2722